Политика се умијешала: Тужилаштво не спроводи истраге

Представници међународне заједнице и невладин сектор мјесецима указују на нетранспарентан рад Тужилаштва БиХ и политичку контролу у тој институцији. Бројни су примјери поднесених кривичних пријава и формираних предмета који нису дочекали епилог или јавност о њима није обавијештена. Злоупотреба је чак било и у вријеме пандемије вируса корона, а све под изговором да се побољша здравље становништва. 

Република Српска 28.08.2021 | 19:40
Политика се умијешала: Тужилаштво не спроводи истраге

Више од 416 јавних набавки прошле године, у вријеме пандемије вируса корона, обављено је путем преговарачког поступка без обавјештења. Све набавке су правдане тиме да се у случају хитности набави неопходна опрема и заштити здравље људи.

У већини случајева прекршен је Закон о јавним набавкама БиХ, међутим, Тужилаштво БиХ ни у једном случају спорних набавки није реаговало оптужницом или санкцијама. 

Проблем у раду Тужилаштва настаје оног момента када се у све умијеша политика, сматра судија Бранко Перић.

„Криза институција је изашла због утицаја политике на рад институција и на избор руководећих кадрова у институцији. Политичарима не треба ефикасно правосуђе, они желе правосуђе које неће радити свој посао да би они избјегли процесуирање и да њихов криминал не би дошао на ред, то је логика система који је у расулу и распадању какав је политички систем у Босни и Херцеговини“, каже Бранко Перић, судија суда БиХ.

Бројни су примјери кршења Закона, а који су остали некажњени.

Када је,прије неколико дана, начелник општине Јабланица против Милорада Додика проднио кривичну пријаву јер је оружане снаге спријечио у гашењу пожара, Тужилаштво БиХ је пријаву распоредило у рад тужиоцу, међутим, других активности још увијек нема.

Такође, случај набавке покретне болнице вриједне 2,2 милиона еура у Републици Српској прошле године, изазвала је буру у јавности јер набавка није била у складу са Законом о јавним набавкама БиХ. Поднесене су кривичне пријаве против предсједника Владе Радована Вишковића и директора Института за јавно здравство Бранислава Зељковића али епилога и одговорности није било.

„Људи се процесуирају само кад се погоди тренутак за то, док се годинама пријаве против тих особа држе у ладицама тек када је потребно на њих извршити притисак или ако изгубе политичку моћ онда буду процесуирани, то је годинама присутно.Сад имамо опаснији тренд гдје се ради о директном кориштењу Тужилаштва БиХ да би се обрачунавало са појединцима из супротне политичке странке или унутар исте ако треба неког дисциплиновати на одређени начин“, каже Ивана Корајлић, директор ТИ БиХ.
 
Наши саговорници су сагласни да се тужилаштво налази у највећој кризи од његовог формирања и да је потребно спровести анализу рада комплетног правосудног система и направити резове који би правосуђе вратили на прави пут.

 „Нико у ВСТС не прави озбиљу анализу како функционишу привредни судови у РС, да ли је стечајни поступак мафијашки и организовани криминал или је то нешто што доприноси привреди и опоравку привредних субјеката  ми данас имамо причу да је то да се правосуђе претвара у државни криминал гдје правила важе само за оне који немају никакве везе ни утицај и немају новац“, истиче Бранко Перић, судија суда БиХ.

 „Када говоримо о посебном одјељењу у РС које би требало бити задужено за корупцију, они су прошле године подигли само 6 оптужница. С друге стране нисмо видјели подизање оптужница за афере које су биле везане за набавке медицинске опреме, гдје су постојале кривичне пријаве са свим доказима које ничим нису резултирале“, каже Ивана Корајлић, директор ТИ БиХ.

Тужилаштво БиХ није одговорило на наш упит о броју предмета у вези са корупцијом нити о изреченим казнама. Реформа правосуђа у БиХ траје од 2003.године и до сада су, према подацима Транспаренсија БиХ, бројни донатори, међу којима преовладава Европска унија, уложили око 50 милиона еура. Међутим, без обзира на уложени новац, резултати рада правосуђа су гори него претходних година. 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Додик, Цовиц

28.08.2021 18:08

Изетбеговиц. Ријесити се њих, и вецина проблема це бити ријесена сама од себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2021 19:05

Највећи криминалци су у правосуђу јер су корумпирани и крију криминал у сарадњи са политичарима и полицијом.

Name

Ре "Ре" РАСПУЦХИН

29.08.2021 05:48

Не , највећи криминалци су у "међународној заједници" који само констатују стање које њима , у ставри , одговара. Тако је и са овом причом која се , као и све оне прије , покреће када треба некога стиснути како би ови из "међународне" остварили своје циљеве. Треба бити стварно спор па не схватити да је судство назадовало након реформе коју су они провели. Додуше , није било ни раније много боље али су , послије реформе , судије и тужиоци постали недодирљиви. Они би ово могли рјешити за седам дана када би стварно хтјели јер се тужиоци и судије више боје "међународних" него Додика и остале двојице.

Name

СОКОЛАЦ

28.08.2021 18:17

САМО ТУЗИЛАСТВО ДА РАДИ ВЕЗАНО ЗА СУМЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

29.08.2021 06:52

Само у Сокоцу процесуирати Бјелицу Милована и сви проблеми које имају Сокоцани це нестати. Ратно профитерство, после ратно разбојниство, пљачка опстине це изаћи на видјело

Name

Добој

28.08.2021 18:18

А то ми имамо правосуђе? Ко би реко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

28.08.2021 18:20

Све је под "контролом"?? Џери

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.08.2021 18:30

Добри за Мањаце за збора сви волови би могли стати у њих, киса пада ваљали би сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.08.2021 18:33

Јели овај сатор од болнице на продају, треба ми за васара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

28.08.2021 21:01

Предухитрила те је Народна Република Вијетнам, они су то на вријеме купили, када ми глупани нисмо хтели. Мош мислит "Жваке", Сељачић се сјетио ,као има купца у Вијетнаму, а они овакве глупости производе и продају широм Свијета.

Name

Пе

28.08.2021 22:41

Шта ви пишете? Па јел било 650 случајева против Срба "злочинаца"? Раде ови свој посао. Још како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пе

29.08.2021 04:33

Битно је, да се нешто напише о криминалу власти.То је сав пројекат опозиције, за долазак на власт.Никада нису изнијели план о економском напретку, план рјешавања убистава Срба у протеклом рату.

Name

Паса

29.08.2021 05:42

Мало

Name

Ре пе ре

29.08.2021 07:44

Често се власт вади на програм или пројекат опозиције о економском опоравку РС. Основни пројекат је јасан, закон о поријеклу имовине али поштен а не онакав какав хоће снсд. Одузимање нелегалне имовине и враћање у буџет. Када то виде инвеститоори укључиће се у процес опоравка.Све док ови лопови буду на власти неће бити поштених улагача у економију.