Од ИЗИС-а у Српској профитирају приватне ИТ компаније

Сви софтвери намијењени здравству, који имају техничке предуслове, имају право и могућност да се повежу са Интегралним здравственим информационим системом (ИЗИС), чиме је приватним ИТ компанијама омогућено да продају нове софтвере здравственим установама и зарађују на томе, потврђено је ЦАПИТАЛ-у.

Република Српска 28.08.2021 | 19:30
Од ИЗИС-а у Српској профитирају приватне ИТ компаније

Наиме, компанија „Ланацо“, која је један од твораца ИЗИС-а, нуди на тржишту свој програм „ЦАРЕОЛЛ“ за који наводе да је интегрисан с ИЗИС-ом.

Ни они, ни Фонд здравственог осигурања Републике Српске, не виде ништа спорно у томе да приватне компаније кроз своје производе нуде повезивање са државним системом.

„ИЗИС је независан систем у односу на било који други софтверски производ и у власништву је Фонда здравственог осигурања. Другим ријечима, није могуће да софтверске компаније или треће организације на било који начин нуде ИЗИС систем кроз своје друге производе“, кажу у фирми „Ланацо“.

Међутим, даље додају да сви софтвери намијењени здравству, који имају техничке предуслове, имају право и могућност да се повежу са ИЗИС системом.

„Један од основих циљева ИЗИС-а је омогућавање размјене потребних медицинских података између централног регистра медицинске документације, односно података под окриљем ФЗО-а, и базе података других здравствених установа. Повезивање других софтверских рјешења са ИЗИС-ом је дефинисан регулативама, али и међународним стандардима, који можете детаљније истражити на www.ихе.нет“, истичу у компанији „Ланацо“.

Тврде да „ЦАРЕОЛЛ“, као и остали здравствени софтверски производи, креирани у складу са Техничким предусловима за интеграцију са ИЗИС-ом, имају техничке протоколе остваривања конекције са ИЗИС-ом.

„С обзиром на то да је власник података и система ИЗИС Фонд здравственог осигурања РС, искључиво та институција и даје приступне параметре другим здравственим установама. По одобрењу ФЗО-а, корисник ЦАРЕОЛЛ-а или било ког другог здравственог софтверског рјешења добија приступне параметре за остваривање комуникације са софтверским рјешењем ИЗИС. Како се ради о осјетљивим подацима, ово не значи да приватне ординације могу добијати све информације о свим пацијентима који су у ИЗИС-у, и обрнуто, те управо зато и постоје националне регулативе, али и глобални стандарди, који се баве дефинисањем и разјашњавањем овог питања“, додали су у одговору из „Ланаца“.

У Фонду здравственог осигурања су ЦАПИТАЛ-у одговорили да је једна од основних улога ИЗИС-а да све здравствене установе, и приватне и јавне, буду међусобно увезане, интегрисане, односно да између њих буде могућа размјена медицинских података.

„То значи, ако је пацијент био у било којој приватној установи или више њих, да када дође у нпр. службу хитне помоћи или у УКЦ РС или у било коју болницу, да надлежни љекари, у складу са дефинисаним правом приступа, виде који прегледи су рађени том пацијенту у другим установама, које терапије је примао…“, истакли су у ФЗО.

Додају да су дефинисана два начина интеграције здравствених установа и то путем нових апликација Централног апликативног система ИЗИС-а и путем сервиса Централног интеграционог система ИЗИС-а.

„Први начин је намијењен интеграцији оних установа које нису имале никакав свој информациони систем у употреби или нису биле задовољне постојећим. Интеграција путем сервиса је намијењена за интеграцију здравствених установа које задржавају сопствени информациони систем у употреби, те за апотеке“, наводе у ФЗО.

Дакле, јавне здравствене установе које су имале своје информационе системе имале су могућност да изаберу да ли да се интегришу са ИЗИС-ом путем нових апликација или да своје постојеће системе ”увежу” са ИЗИС-ом преко веб сервиса.

Када су у питању приватне установе, оне се са ИЗИС-ом интегришу само преко сервиса који су спецификовани искључиво за размјену медицинских података. Апликација којом се установе интегришу са ИЗИС-ом мора бити компатибилна са ИЗИС-ом.

„Дакле, битно је да софтвер буде компатибилан са ИЗИС-ом, а установе саме одлучују који софтвер и којег произвођача ће одабрати. На тржишту је доступно више програма и произвођача који нуде софтвере за размјену медицинских података, а један од тих је и ”Цареолл”“, истакли су у ФЗО.

Додају да не може ”сваки купац” приступити ИЗИС-у већ да то могу само овлаштене здравствене установе које имају програме компатибилне са ИЗИС-ом.

Сервер са базом података о осигураницима је смјештен у Фонду и ФЗО је власник тог сервера, а компаније немају приступ личним подацима осигураника. Добављач је обавезан да Фонду испоручи изворни код за све софтверске компоненте и подсистеме ИЗИС-а.

„Као што смо више пута наглашавали у јавности, лични подаци грађана ће у оквиру Интегрисаног здравственог информационог система бити потпуно безбиједни, јер се приликом израде и реализације овог пројекта посебно водило рачуна управо о безбједности и сигурности личних података грађана“, тврде у ФЗО у опширном одговору.

ИЗИС плаћен 25 милиона КМ

Подсјећамо, ”ММСЦОДЕ” и ”Ланацо” из Бањалуке, са фирмом ”Ерицссон Никола Тесла” из Загреба изабрани су за најповољнијег понуђача за имплементацију Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) вриједног чак 22,9 милиона КМ без ПДВ-а, односно више од 25 милиона КМ с урачунатим порезом.

Поред е-картона и е-картица, ИЗИС подразумијева и електронске упутнице и рецепте. Електронска упутница омогућава размјену информација између различитих нивоа здравствене заштите и пружа податке за лијечење пацијената. Е-рецепт омогућава електронско прописивање рецепата, те пружа податке о алергијама на лијекове, као и обнављање терапије.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ки

28.08.2021 19:01

Невиђена крађа за коју опет нико неће одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.08.2021 20:39

И НИЈЕ БАШ ОВАКО КАКО ПИШЕ.... ФИРМА РАЧУНАРИ ВЛАСНИШТВО ГРГИЋА МАНИПУЛИПЕ, УЦЈЕЊУЈЕ И ПРОДАЈЕ ПОДАТКЕ КОЈЕ ЈЕ ВЕОМА ТАЈНОВИТО ДОБИЛА ОД ФОНДА ПРИЈЕ ДЕСЕТАК ГОДИНА И КОЈИ НИСУ АЖУРНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радиолог

28.08.2021 20:39

Програм за рад са пацијентима је укључен у ИЗИС. Куповина таквог софтвера од било кога за сваку ЗУ би значило да један те исти софтвер плаћа дупло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.08.2021 20:40

Ово ми личи на добру рекламу за тај Ланацов Цареол

ОДГОВОРИТЕ