Општина отворена за све инвеститоре и привредне субјекте

Начелник Источне Илиџе каже да је ова општина за све инвеститоре у привредне капацитете отворена 24 часа.

Република Српска 28.08.2021 | 09:48
Општина отворена за све инвеститоре и привредне субјекте

- Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да очекује да до краја године буде завршена изградња моста "Плави анђели" преко ријеке Жељезнице и Аеродромска улица у Пословној зони "Радуловац", која ће омогућити несметан саобраћај на новом излазу из насеља Војковићи.

"Планирамо откупити још 5.000 метара квадратних земљишта у самом центру општине, између Храма Светог Василија Острошког и будуће гимназије, гдје би направили подземни паркинг у двије етаже", рекао је Божовић Срни, истичући да је општина успјела да реализује већину започетих пројеката, те да очекује да ће и нови до краја године бити остварени.

Он је навео да је на врху гараже, која би била у нивоу цквене порте, планирано још једно мултифункционално игралиште, парковски простор и додатни садржаји за бављење спортом и рекреацијом.

Према његовим ријечима, предвиђен је и завршетак парка испред цркве и његово повезивање са Шеталиштем "Доктор Миодраг Лазић" и већ изграђеним степеништем. Он каже да ће току године започети изградња нових улица, са ширењем општине од насеља Добриња четири према згради Агенције за истраге и заштиту /Сипа/.

"Очекујемо завршетак свих битних пројеката, отварање јавног позива за изградњу Средњошколског центра Источна Илиџа, који би финансирала Влада Републике Српске, као и окончање излагања земљишта у Катастарској општини Храсница, чиме бисмо створили услове за наставак разговора са британском фондацијом `Дог траст` о подизању прихватилишта и болнице за кућне љубимце, као и почетак изградње нових садржаја на локалитету Илињаче", истакао је Божовић.

Начелник Источне Илиџе каже да је ова општина за све инвеститоре у привредне капацитете отворена 24 часа.

"Мислим да смо тренутно једина општина на подручју цијеле сарајевске регије која има на располагању више од 400.000 метара квадратних земљишта намијењеног за градњу пословних објеката и желимо потпуно искористити ту предност. Међународни аеродром има план ширења према нама, чиме ћемо ускоро постати општина која на основу тога излази на међународне границе", нагласио је Божовић.

Он напомиње да, према показатељима, долазак инвеститора на подручје ове локалне заједнице има тренд раста, те да су неки од њих већ у фази добијања грађевинских дозвола или су купили земљиште, као компанија "Ђурић МББ" из Добоја која ће ускоро почети са изградњом тржног центра на Кули на локалитету Трокут.

"Међу њима су и ланац тржних центара `Робот` који креће са изградњом свог објеката на потезу Шкрбино поље према Болници `Србија`, те компанија `Пауер` из Рогатице која шири своје пословне капацитете изградњом дистрибутивног центра у Пословној зони `Радуловац`", исткао је Божовић.

Према његовим ријечима, Компаније "Мибрал", "Ермекс", "Мепол" и "Фоболукс" купиле су земљиште и раде на пројектној документацији за изградњу нових пословних објеката укупне површине око 3.000 метара квадртатних.

"Осим ових инвеститора, имамо контакте са компанијама из Србије, које се баве производњом алуминијских профила, фасада и браварије и сталне упите заинтересованих инвеститора за изградњу складишта, дистрибутивних центара и изградњу стамбених објеката", навео је Божовић.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јавицу се касније

28.08.2021 08:09

Ма добар момак боли глава али у задње вријеме ми је мало нервозан али инаце возд за 10

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.08.2021 08:25

Јадна је опстина са оваквом управом сто и види ко зиви овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека болан

28.08.2021 08:33

То нису планови него маштање. Ко вам је до сада бранио да градите. Село ће остати село са вама на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Нека болан

28.08.2021 10:10

Општину Источна Илиџа не помаже ни влада РС ни Вучић.Све што се направи је одлично.Иде мало спорије али се не задужују као Источно Ново Сарајево и друге општине гдје је СНСД на власти.Све похвале за Божовића и Аврама.

Name

Босанац

28.08.2021 15:40

Ево инвеститори цекају у редовима. О цему прицате,ко је будала дат своје паре и доци овдје да га пљацкају и уцјењују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трабуња

28.08.2021 16:14

Због избора а њему лицно је угодно.

ОДГОВОРИТЕ