Преко 100 мртвих у терористичком нападу у Кабулу

Званичник авганистанског Министарства здравља изјавио је данас за америчку медијску мрежу ЦБС да се број жртава терористичког напада код аеродрома у Кабулу попео на најмање 170, а већина убијених су Авганистанци.

Свијет 27.08.2021 | 17:01
Преко 100 мртвих у терористичком нападу у Кабулу

Убијено је и 13 америчких војника, од чега је десет припадало маринцима.

Америчка ратна морнарица потврдила је да је један од убијених Американаца био њихов припадник.

Четвртак је био најсмртоноснији дан за америчке снаге у Авганистану у претходној деценији, а ЦБС додаје да је најмање још 18 америчких војника повријеђено у нападу.

Предсједник САД Џозеф Бајден, обраћајући се нацији у четвртак, обећао је да Америка неће заборавити, нити ће опростити онима који стоје иза напада.

Један од његових главних команданата у региону навео је да америчке снаге већ траже чланове такозване Исламске државе, која стоји иза напада, као и да ће се САД осветити.

Упркос прекиду у летовима због самоубилачких напада, САД су успјеле да евакуишу још око 12.500 људи у претходна 24 сата, уз помоћ 35 америчких и 54 авиона савезника.

Од 14. августа, дан прије него што су талибани преузели Кабул, САД су евакуисале или омогућиле евакуацију око 105.000 људи, саопштила је Бијела кућа.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран

27.08.2021 21:48

Већи је проценат од Талибана него од короне.

ОДГОВОРИТЕ