“Робне резерве РС” и ПУРС ништа не предузимају да наплате дуг од “Фармланда“

-Одбор повјерилаца “Робних резерви Републике Српске” није ништа предузео по питању наплате дуга од “Фармланда” иако је прошло више од годину дана од када је судски потврђено милионско потраживање тог јавног предузећа.

Република Српска 27.08.2021 | 14:35
“Робне резерве РС” и ПУРС ништа не предузимају да наплате дуг од “Фармланда“

Према сазнањима портала ЦАПИТАЛ, Одбор повјерилаца “Робних резерви” планира да се тек у наредном периоду позабави тим питањем, али не знају тачно када и ко је конкретно радње би могли предузети да наплате милионска потраживања.

Раније је спомињано да би “Робне резерве” могле да поднесу приједлог за стечај уништене говедарске фарме из Нове Тополе, али то се до сада није десило.

Стечај избјегава да затражи и Пореска управа РС иако јој “Фармланд” дугује више од пет милиона марака.

Раније су за ЦАПИТАЛ рекли да приједлог за стечај не подносе јер је наплата у овим поступцима неизвјесна. Исто тако, признали су, неизвјесна је наплата и мимо стечаја с обзиром на то да су их банке предухитриле и уписале хипотеке на имовини „Фармланда“ прије њих.

Један од разлога због којег су “Робне резерве” отишле у стечај били су уговори са “Фармландом“ на основу којих је Српска овој фарми повјерила на чување јунице и тоне житарица.

Због непоштовања тих уговора “Робне резерве” су тужиле и добиле пресуде против “Фармланда“ тешке 3,7 милиона КМ.

Осим према Пореској управи и “Робним резервама“, милионска дуговања “Фармланд“ има и према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС од које је протеклих година добио два кредита у укупном износу од 17,8 милиона марака. Један кредит од 14,8 милиона КМ одобрен је без финансијског посредника.

(Цапитал Фото: Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србо

27.08.2021 12:51

Кад треба узети паре са рачуна општине БН онда то брзо уради, ево у Приједору нови дир,ИРБ, жељезничар возовођа али одан Снсд, они највише воле такве, кои се неразумију у посао а воле потписивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко локо

27.08.2021 12:53

Још један од учинака клептоманске власти- црвени кмери

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.08.2021 14:26

Треба све утврдити ко је био цлан управног одбора те фирме, њихова одговорност је једнака као и директора, поцети прије свега од Милана Пердува који је у бјекству.

Name

БАЊА ЛУКА

27.08.2021 13:32

ХАПСИТИ СВЕ ИЗ ОРГАНИЗОВАНЕ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ УКЉУЧУЈУЋИ И ВРХ ВЛАСТИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2021 15:06

А шта је са чувеним "бизнисменом" Лалом Пикулом из Невесиња који је у шеми са Фармландом украо 400 000 КМ. Подигнута оптужница прије три године и никоме ништа, а брат му судија у Окружном суду Требиње.

Name

Јапан

27.08.2021 13:37

Самураи и педери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били Питон

27.08.2021 15:11

У целој републици српској, али у свим сегментима влада закон јачег. Боже сачувај.

ОДГОВОРИТЕ