Кабул: Област око аеродрома и даље пуна људи

 Велики број људи и даље се налази испред капије аеродрома у Кабулу упркос упозорењу од САД и америчких савезника на могуће нападе исламистичких милитаната, рекао је данас западни дипломата на аеродрому.

Свијет 26.08.2021 | 07:18
Кабул: Област око аеродрома и даље пуна људи

Дипломата, који је желио да остане анониман, рекао да се процјењује да 1.500 особа које имају америчке пасоше или визе и даље покушавају да уђу на аеродром у главном граду Авганистана.

Он је додао да ће евакуација авионима данас бити убрзана након јучерашњег успоравања акције.

САД и њихови савезници су претходно позвали људе да се удаље од аеродрома због пријетње да ће "Исламска држава" извршити терористички напад.

Западне трупе журе да евакуишу што више Авганистанаца прије истека рока 31. августа.

Амбасада САД у Кабулу савјетовала је грађане да избјегавају долазак у област аеродрома и да они коју су на капији треба одмах да оду, указујући на недефинисане "безбједносне пријетње".

Британија је, такође, поручила људима у области аеродрома да се "удаље на безбједну локацију". Сличан позив упутила је и Аустралија.

Више од 82.000 људи пребачено је авионима из Кабула, који је прије 10 дана пао у руке талибана.

Они се противе продужавању рока за евакуацију, али су обећали да ће дозволити странцима и Авганистанцима да напуштају земљу и након 31. августа, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар