Авганистану пријети нова опасност; "Стиже олуја"

Осим напуштања земље у страху од талибана, Авганистанци ће се врло брзо суочити са гладовањем које је неминовно због економске и кризе изазване ковидом.

Свијет 25.08.2021 | 20:29
Авганистану пријети нова опасност; "Стиже олуја"

Око 19.000 људи евакуисано је из Кабула у уторак, а 82.300 од 14. августа, саопштила је Бела куц́а у среду, док се земље утркују да заврше повлачење до 31. августа, рока који талибани до сада нису продужили.

У последња 24 сата, 42 америчка војна лета и 48 летова коалиције помогли су у евакуацији људи из авганистанске престонице Кабула, након што су талибани преузели контролу над њом, додаје се.

Западне земље журе да заврше евакуацију хиљада људи из Авганистана у среду пошто се ближи крај месеца и рок за повлачење свих страних трупа, а нема назнака да би талибани могли да дозволе продужење тог рока.

У највец́ој досадашњој операцији ваздушног транспорта, САД и њени савезници евакуисали су више од 80.000 људи, укључујуц́и своје грађане, особље НАТО-а и угрожене Авганистанце од 14. августа, дан пре него што су талибани ушли у Кабул.

Бајден је у уторак рекао да ц́е се САД држати 31. августа као рока за потпуно повлачење војске, упркос упозорењима европских савезника да нец́е сви угрожени Авганистанци моц́и да напусте тај рок.

"Што пре можемо да завршимо, то боље ... сваки дан је нови ризик за нашу војску", рекао је Бајден у уторак.

Разговори челника Г7 у уторак нису резултирали продужењем рока за евакуацију и повлачење.

Француска ц́е наставити операције евакуације из Авганистана што је дуже могуц́е, али ц́е вјероватно окончати те операције у наредним сатима или данима прије 31. августа, рекао је у сриједу портпарол владе Габриел Атал.

Британски министар спољних послова Доминик Раб рекао је да је рок за евакуацију људи последњи минут августа.

Десетине хиљада Авганистанаца окупирало је аеродром у Кабулу у страху од прогона, а срец́ници су обезбедили место на летовима.

Холандска влада страхује да они који испуњавају услове за азил нец́е бити евакуисани на време. Холандске трупе успеле су да превезу више од 100 људи на аеродром у Кабулу, рекла је министарка спољних послова Сигрид Кааг, али би стотине других могло да остане тамо.

Бекство копненим путевима
Један дипломата НАТО -а, говорец́и под условом анонимности, рекао је да је неколико међународних хуманитарних група очајнички желело да повуче авганистанско особље и да би суседне земље требало да отворе своје копнене границе како би омогуц́иле да више људи оде.

"Иран, Пакистан и Таџикистан требали би да привуку много више људи ваздушним или копненим путевима. Њихови витални ваздушни и копнени путеви користе се врло брзо", рекао је дипломата за Ројтерс.

Упркос шокантним сценама на аеродрому у Кабулу, талибани су одбацили било какво продужење рока за повлачење стране војске, називајуц́и то "црвеном линијом".

Након муњевите победе која је шокирала свет, талибани су дозволили наставак операција под вођством САД, уместо тога усредсредивши се на успостављање контроле и формирање владе.

Прогон није једина претња Авганистанцима
И док је тренутни приоритет евакуација угрожених група, претња гладовањем милионима Афганистанаца још је један велики изазов за земљу.

Глад прети комбинацијом сукоба, суше и пандемије коронавируса, рекао је у уторак шеф Светског програма за храну (ВФП) и позвао политичке лидере да хитно делују.

"Олуја свих олуја долази због вишегодишње суше, сукоба, економског колапса, погоршаног ковидом", рекао је Дејвид Бесли за Ројтерс у Дохи.

"Број људи којима прети глад сада је порастао на 14 милиона", рекао је он.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јанко

25.08.2021 21:36

Јели она олуја као некад у лраку.Ако се загузвају са америма и буду претили згазице их.Вратнице се они опет у Афганистан.

ОДГОВОРИТЕ