Њемачка потпуно мијења стратегију за вирус корону

ИНЦИДЕНЦИЈА - ријеч за коју већ сви у Њемачкој знају што значи - број новозаражених коронавирусом у посљедњих седам дана на 100.000 становника.

Свијет 25.08.2021 | 19:52
Њемачка потпуно мијења стратегију за вирус корону

Ако она износи 50 или више, на снагу ступају ограничења. Контролишу се окупљања људи, а маркетима, ресторанима и кинима поново пријети затварање. Тако каже закон.

Али инциденција више неће бити пресудан критериј за увођење мјера. На састанку министара задужених за борбу против короне њемачки министар здравства Јенс Спахн задужен за израду новог законског рјешења, и то - ако је могуће - прије парламентарних избора 26. рујна, пише Деутсцхе Wелле.

Мјере према броју пацијената у болницама

Он жели што прије увести закон који ће се равнати према броју корона-пацијената који се лијече у болницама. У изјави за њемачки јавни сервис АРД министар је рекао да је инциденција и даље важна, али да је вријеме тог критерија прошло јер је у Њемачкој велик број људи вакцинисан. На питање хоће ли на јесен бити уведен нови лоцкдоwн ако порасте број заражених, Спахн одговара: "Сигурно неће бити лоцкдоwна за вакцинисане и оне који су пребољели корону."

Корона води предизборну кампању

Добре вијести за грађане, и то усред предизборне кампање. Но број нових инфекција већ увелико расте због високозаразног делта соја вируса. Просјечна инциденција у Њемачкој износи 58, а у најнасељенијој њемачкој покрајини, Сјеверној Рајни-Вестфалији, већ је прешла стотину.

Тај тренд забрињава љекара Јаносцха Дахмена, здравственог стручњака странке Зелени у њемачком парламенту.

"Тешко је одупријети се утиску да се овдје мање ради о заштити здравља, а више о помагању кампање премијера Сјеверне Рајне-Вестфалије Армина Ласцхета, који се кандидовао за канцелара, и у чијој покрајини је пандемија тренутно ван контроле", каже љекар за Деутсцхе Wелле.

Коментаришући одлуку да се одустане од критерија од 50 новозаражених седмично, Дахмен додаје да му тај потез владе дјелује "недопечено". "Није јасно коју ће улогу инциденција играти у будућности", каже тај политичар.

"Такође није јасно која ће бити граница броја заражених короном у болницама." У њемачким болницама се тренутно налази тек 1.3 корона-пацијената на 100.000 становника. Мада се и вакцинисане особе могу заразити вирусом, болест је код њих обично блага, па они ријетко морају у болницу.

Њемачки социјалдемократи (СПД) такође су подржали одлуку о укидању критерија инциденције, али не желе да министар Спахн покупи сву славу. Поготово кад стижу избори. Парламентарни посланикСПД-а Дирк Wиесе жалио се у разговору за портал Т-Онлине да су њихови коалицијски партнери из ЦДУ/ЦСУ-а "упорно одбијали приједлоге СПД-а да се одбаци критериј инциденције" и тако протратили вријеме да се закон промијени редовним путем.

"Вакцинисани напријед, остали стој!"

Дакле, нови курс владе је сљедећи: вакцинисани и они који су пребољели корону слободно ће моћи ићи у ресторане, кафиће, кина, базене и теретане. А они који се нису вакцинисани мораће се и даље тестирати, а ускоро те тестове ће морати и сами платити. Тако каже Армин Ласцхет, кандидат конзервативаца који се нада да ће наслиједити Ангелу Меркел.

"Полазим од тога да ће вакцинисање наставити напредовати, да неће бити ограничења за цијепљене и да, прије свега, неће бити лоцкдоwна", рекао је Ласцхет за њемачки лист Билд.

Има и оних који ситуацију виде мало другачије, као што је предсједник Удружења кућних лијечника у Берлину и Бранденбургу Wолфганг Креисцхер. Он каже да би власти и даље требале држати инциденцију на оку. "Али политичарима су потребни аргументи да избјегну нови лоцкдоwн, и то могу схватити", каже тај љекар за Деутсцхе Wелле.

Више од 59 посто становника Њемачке је већ примило потпуну заштиту од заразе коронавирусом, дакле проблем је оних других 40 посто.

"Када је толико људи незаштићено, инциденција од око 200 би већ била знак за узбуну", упозорава Креисцхер. Он каже да би требало повећати притисак на оне који избјегавају вакцинацију.

А министар здравства упозорава да и даље за све важе три кључна правила: маске, дистанца, хигијена. Али што је већи број цијепљених у Њемачкој, има све више оних који постају немарни - а то доприноси расту броја заражених.

(ДW)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ноле

25.08.2021 18:54

Све у свему:корона је политицка игра,ту струка не игра никакву улогу.И онда нас питате сто се не вакцинисемо.Па ето,нпр,мозда из истог разлога сто не гласамо за Снсд-не дам да ме неко прави овцом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

25.08.2021 20:03

Политика је ушла у све поре живота,захваљујући владајућој секти,али,ми ћемо,удружени поразити секташе и земљу поставити на здраве темеље.О Корони која не постоји треба забранити тему,како не би велики број већ збуњених и заплашених навела на крову одлуку.

Name

Ре Ноле

25.08.2021 20:03

Шта ће те правити овцом кад већ имају готов производ?!

Name

Дурмитор

25.08.2021 22:31

Ако говориш о Њемачкој, онда буди сигуран да политика слуша струку. Гоетхе институт је тај који води главу ријеч, а политичари проводе у дјела. А то хоћеш ли се вакцинисати или не, то је само твоја ствар. Не мораш говорити у првом лицу множине. Мање више се све зна или незна, свеједно. Управо зато сваки треба да за себе одлучи, а не да хушка за или против вакцина.

Name

Ре Ноле 2

26.08.2021 05:35

Вакциниси се и не гласај за СНСД, не буди овца.

Name

Хахаха

26.08.2021 06:33

Корону у њемацкој повезујес са СНСД ом е бас си овца

Name

милоао

25.08.2021 18:57

мене данас избацили из кладионице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

25.08.2021 19:47

Буди мало прецизнији, кад су те избацили прије или након што си уплатио тикет?

Name

Ре:милоао

25.08.2021 20:41

Ето и несто корисно од овог циркуса ;)

Name

Хмммм?

25.08.2021 19:37

И опет, хммм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

25.08.2021 20:13

Имали сте прошле године мање заражених него сад а 59% се вакцинисало. Ово је стварно невјероватно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет ја

26.08.2021 07:18

У Њемацкој сам па да појасним... Тренутно у Њемацкој су избори. Водеца тројка ЦДУ, СПД и зелени рапидно губи подрску због своје "корона политике" која се у сустини свела на униставање малих привредника и ограницавање кретања људи, окупљања и слободе изразавања, сто је све у противном са уставом Њемацке. Велики број институција и јавних лицности су тузени уставном Суду због нарусавања основних људских права загарантованих уставом и сви тузени су изгубили на Суду. Ако неко губи подрску (ЦДУ, СПД и зелени) онда неко мора до добија. Ех, сада на нецију залост, а на нецију радост то је Њемацка десница АфД која је активно стала у заститу уставом загарантованих људских права. Када ти Њемацка десница брани устав и права знај да несто дебело није уреду у Њемацкој политицкој сцени. Ово је пластицно објасњено и поједностављено објасњењо из мог лицног видјења ситуације.

ОДГОВОРИТЕ