Посљедњи је тренутак да се сви уозбиљимо!

"Налазимо се пред последњим кварталом ове изуетно тешке године у којој је настављен негативни тренд у свим сегментима живота грађана из претходне године. Унаточ оптимистичким прогнозама власти на почетку године и сталним тврдњама о расту друштвеног бруто производа, финансијској стабилности, успјешној борби против наметнуте пандемије, функционисању институција ет цетера, стварност је нажалост, брутално другачија", саопштено је из Савеза Пензионера и потомака РС.

Република Српска 25.08.2021 | 19:20
Посљедњи је тренутак да се сви уозбиљимо!

"Настављено је задуживање, неодговорно трошење народног новца, неспремност на одрицање од привилегија на свим нивоима власти, страначко запошљавање, непотизам, јавно показивање моћи и увезаност крупног криминала, политике, органа гоњења и правосуђа, чија је последица одлазак најспособнијег и најпродуктивнијег дијела становништва", каже се у саопштењу.

"Потпуно неспремно су дочекане природне непогоде, суша и пожари. Ништа није урађено да се помогне пољопривредницима од тога да им се дају адекватни подстицаји, да им се гарантује откуп, да се смањи увоз, да се формира резервни фонд за надокнаду штета и друге мјере на које смо током године упозоравали и узалудно писали Влади.  Да би све то замаскирали настављена су политичка препуцавања и надгорњавања ко су патриоте, а ко издајници, ко је већи Србин, Бошњак или Хрват", наводи се у саопштењу Савеза.

Нажалост, додаје се у саопштењу, морамо констатовати да се дјеловање опозиције свело на на испразне критике, умјесто конкретних потеза којим би приморали власт на другачије понашање.   

"У свему томе своје прсте и не малу одговорност има и такозвана међународна заједница, која јавно изражава бригу за судбину грађана, а тајно подржава час једне час друге, да би њихово лицемјерство бјелодано показао такозвани Високи представник Валентин Инцко, који је на одласку наметнуо Измјене Кривичног закона, којим је подстакао подјеле и сукобе између ова три несретна народа, које својим дјеловањем, одржавају скоро три деценије", наглашава се у саопштењу.

Савез пензионера и потомака је више пута упозораво Владу о константном паду стандарда прије свега пензионера, као најбројније и најугроженије групације међу којима је више од 75%  у стању социјалне потребе. Ако томе додамо незапослене, демобилисане борце који не раде нити су испунили услове за пензију, старије од 65 година који немају никаква примања онда је половина становника Републике на граници сиромаштва.  

Према њиховим ријечима недопустиво је и крајње нељудски хвалити се мизерним повећањем пензија од 2-3 процента на годишњем нивоу, када то само за седмицу пониште стална поскупљења животних намирница и осталих трошкова. 

Савез пензионера и потомака позива Владу да се одрекне многих привилегија, да обузда дивљање цијена и лихварско понашање банака, да из кредита које троши на покриће непотребних трошкова у институцијама, обезбиједи макар једнократну помоћ најугроженијим категоријама. Посебно захтијевамо да се пензије усклађују квартално са трошковима живота. 

"Позивамо све политичке субјекте да престану са свађама и препуцавањима него да ту енергију искористимо за тражење рјешења како преживјети период који је пред нама, а ми прогнозирамо да многи неће преживјети зиму и да ће умирати од глади. Позивамо истакнуте економисте, привреднике и све који мисле добро овом народу да се уједине у тражењу излаза.  Овај апел схватите као последње упозорење, јер народ је на граници очаја, а зна се шта из тога произилази", наглашено је у саопштењу за јавност Савеза пензионера и потомака Републике Српске.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Духовност

25.08.2021 17:37

Висковићу повраца ми се кад тебе и Наталију Тривиц видим. Дроб ме мој заболи. Па срам Вас било докле це те нас јасити. Ако бог да 2022 глсацу за црног цигана само нецу висе за Вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

25.08.2021 17:49

Одличан текст са истинама које су познате али народ као да се помирио са овим злом које нам се дешава. А помирити се са утушавањем републике је омча око врата цијелом народу, зато сви у акцију да се ова неогговорна па чак и безобразна власт пошаље на сметљиште историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

26.08.2021 07:09

Све битанга до битанге , лопови какве овај народ ипак није заслузио.

Name

Румба

25.08.2021 17:57

Све троје са ове слике могу да помогну свом народу када нестану из наших живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

25.08.2021 18:44

Јели то онај Илић из социјалиста? Трла баба лан... Ви пензионери све ове године дајете глас Црвениј секти и Додику. Ста вам сада хвали? Не трабуњој пуно Илицу. Само напред за великим вођом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робих Худ

25.08.2021 18:50

Погледајте само ове три.њуске

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

25.08.2021 18:59

Ја,јесте ли учврстили насипе за јесен на Сави и осталим ријекама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

25.08.2021 19:20

Овај Савез је најзрелија и најпаметнија организација. Зато пуна подршка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.08.2021 19:33

Неће још дуго довели су народ на руб пропасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дурмитор

25.08.2021 22:33

Може народ још пуно трпити, не знаш ти њега

Name

Сале

25.08.2021 21:42

Ово досад је била зајебанција, благо нама са вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

25.08.2021 22:56

А мозда да се отцепимо , мозда би помогло .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунцхен

26.08.2021 07:14

ТАМНИЦА И ЗАТВОР ВАС УБРЗО ЗОВУ.. ТУ ЋЕТЕ ГЊИТИ СЈЕМЕНА ВАМ СЕ ЗАТРАЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леле

26.08.2021 07:14

Види ти троје љепотана.Без коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.08.2021 11:28

ХАХАХАААА ВИ ЗНАТЕ ДА СЕ УОЗБИЉИТЕ КАДА НАЈВИШЕ ПРИЧАТЕ НЕ ИСТИНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

26.08.2021 13:05

Вама је давно прошло време да се уозбиљите чак и истекло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.08.2021 19:25

Слика са несписобним политицарима а одлицним лоповима све говори,боду оци !

ОДГОВОРИТЕ