Из ријеке Дрине извучене двије авионске бомбе

Рониоци из Чешке Републике, Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске извадили су из данас ријеке Дрине, на километар низводно од Хидроелектране „Вишеград“ двије авионске бомбе од по 50 килограма.

Република Српска 25.08.2021 | 17:36
Из ријеке Дрине извучене двије авионске бомбе

Рониоци кажу да су бомбе које су ту највероватније  бачене приликом савезничког бомбардовања 1944.године имале у себи по 19.5 килограма експлозива.

Подршку рониоцима су пружили специјалци Федералне управе Цивилне заштите и Специјалне антитерористичке јединице МУП Републике Српске.
Ово је све урађено у оквиру подршке полиицији и рониоцима Републике Чешке БиХ.

„Република Чешка помаже и пружа подрушку полицијским и ронилачким снагама БиХ која се огледа у обуци и тренинзима на води и под водом, „ рекао је представник Владе Чешке Шћепан Шантручек.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић истиче да се на обуци кадрова почело од нуле и да Управа сад располаже са специјалцима рониоцима који су досад из ријека извукли око 200 експлозивних направа  из Друго и поседњег рата.

Бомбе у Дрини су први примијетили рабари који су пријавили Цивилној заштити а роницои су уз помоћ подводних детектора лоцирали ове експлозивне направе, извадили их и деактирирали.

Поред бомби роници су код моста на Дрини код насеља Гарча из воде извадили неколико тромблона, мина и муниције из одбрамбено-отаџбинског рата.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар