Нема ништа од другостепене одлуке

Члан ВСТС-а Махмут Шврака неће бити члан Другостепене комисије која ће разматрати жалбу Гордане Тадић у дисциплинском поступку против главне државне тужитељке, сазнаје Истрага.

Босна и Херцеговина 24.08.2021 | 15:17
Нема ништа од другостепене одлуке

Иако га је раније именовао у Другостепену дисциплинску комисију, предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија је одлучио да, због дисциплинских пријава поднесених против њега, Махмут Шврака не може бити члан Комисије која ће одлучивати по жалби.

Према важећим прописима, у Другостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а морају бити два тужиоца и један судија. За разлику од Првостепене, сви чланови Другостепене комисије морају бити и чланови ВСТС-а.

С обзиром на то да потпредсједница ВСТС-а и државна тужитељица Биљана Симеуновић, због сукоба интереса (долази из Тужилаштва БиХ), не може одлучивати у конкретном случају, број оних који би могли бити чланови Другостепене комисије је знатно смањен.

Тужитељица и чланица ВСТС-а Берина Алихоџић већ је одлучивала у првом степену, док је Жељка Радовић, представница окружних тужилаштава из РС у ВСТС-у, у сукобу интереса јер јој је кћерка запослена у Тужилаштву БиХ.. Управо је због тога, предсједник ВСТС-а именовао Другостепену комисију у којој су били тужиоци Махмут Шврака, Славо Лакић и судија Мустафа Шабић.

Но, након што су УДТ-у достављене пријаве против Швраке, предсједник ВСТС-а је одлучио да га разријеши. Сада се, међутим, појављује нови проблем.

У ВСТС-у нема више тужилаца који би могли бити чланоци Другостепене комисије па ће, вјероватно, другостепени поступак бити пролонгиран до даљњег.  

Према информацијама Истраге, као једна од могућности појављује се именовање Санина Богунића за члана Другостепене комисије. Богунић је недавно изабран за члана ВСТС-а у име кантоналних тужилаца у Федерацији, а на дужност ступа тек у септембру.

Подсјећамо, крајем јула ове године Првостепена дисциплинска комисија је разријешила Гордану Тадић дужности главне тужитељице Тужилаштва БиХ. Она је, потом, уложила жалбу Другостепеној комисији која још увијек није попуњена.

(Истрага.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Око

24.08.2021 13:44

Браво. Добра вијест. Професионална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведник

24.08.2021 14:34

Макните вец једном ту кују која само тузи СДА и Босњаке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

24.08.2021 15:20

Зато је СДА и уклања како би поставили свог

Name

Политику на страну

24.08.2021 21:17

Али не требају криминалци бити судије

Name

Пе

24.08.2021 14:50

Афера респиратори, афера осмица итд итд... Ништа није рјешено Ето како Тадићка бошњаке тужи и суди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

24.08.2021 15:30

Да има карактера неби се ни жалила. Да је држава државом већ би била у затвору. Својим несавјесним радом је држави и људима нанијела материјалну штету мјерену милијардама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ло

24.08.2021 20:18

Луле - кад њу скину остаје СДА да сама управља судством. Јели то боље?

Name

Боб

25.08.2021 08:58

Све је боље од Миле и Цовица...

Name

НР

24.08.2021 16:11

Судови код нас постоје да ништа битно не рјешавају него да суде сиротињу, а штите криминалце и политичаре

ОДГОВОРИТЕ