Мимо процедура и закона мијењају план инвестиција

Иако се јавне инвестиције у Републици Српској сваке године планирају, ријеч је о готово безвриједним документима с обзиром на то да Влада РС, по свом нахођењу, мимо закона и процедура планове мијења током цијеле године.

Република Српска 23.08.2021 | 17:07
Мимо процедура и закона мијењају план инвестиција

Тако је само прошле године Одлука о одређивању приоритетних пројеката, који ће се финансирати из Буџета Републике Српске, мијењана и допуњавана чак 13 пута.

На крају је финансирано 17 пројеката за које је плаћено нешто преко 32 милиона марака.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске упозорила је Владу да се ове неправилности понављају, иако постоје препоруке да се оне отклоне. О одређивању приоритета ЦАПИТАЛ је писао у тексту „Влада РС приоритете одређује на основу Додикових обећања“.

Наиме, прије него што се крене у реализацију инвестиција Комисија за утврђивање приоритетних јавних инвестиција би требала да направи јединствену листу која би била саставни дио Приједлога програма јавних инвестиција Републике Српске на основу којих Влада доноси одлуке о финансирању пројеката.

Међутим, та Комисија није урадила свој задатак, односно није доставила листу, већ је Приједлог програма направило Министарство финансија, а што по оцјени ревизора није у складу са уредбом која дефинише ову област.

“Одлука Владе о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција није усклађена са усвојеним Приједлогом програма јавних инвестиција за период 2020-2022. Од седам ревидираних пројеката, пет није обухваћено наведеним програмом”, упозорили су ревизори.

Такође, како су уочили, плаћање добављачима и извођачима радова вршено је по избору носилаца пројеката путем Министарства финансија и већим дијелом путем трансфера, преносом средстава на рачуне носилаца што је утицало на неблаговремено правдање пренесених средстава.

Једна од инвестиција која је означена као приоритет је и градња гараже од 36 милиона у близини Универзитетско клиничког центра Републике Српске, о чему је ЦАПИТАЛ такође писао.

Подсјећамо,  Влада Републике Српске утврдила је недавно Нацрт програма јавних инвестиција за период 2022-2024. година којим су планирана улагања од 530 милиона марака, а најзначајнији су пројекти из области енергетике и здравства.

Нацртом су обухваћени и пројекти чија је реализација почела у претходним годинама, а по том основу је, закључно са 2020. годином, утрошено 1,2 милијарде КМ из свих извора финансирања, док се у овој години планира утрошити 400.848.604 КМ.

Видовићева одлаже дугове без покрића

Поред неефикасног  планирања код јавних инвестиција, ревизори су примјетили и да код појединих буџетских корисника систем интерних контрола није функционисао на начин да у потпуности обезбиједи истинито и фер извјештавање.

Такође, понавља се и проблем везан за одгођено плаћање пореског дуга.

Наиме, законом је дефинисано да се плаћање дуга може пролонгирати једнократно на годину дана или уз посебне услове и на пет година, уз плаћање у мјесечним ратама.

Дужник је обавезан да обезбиједи свој дуг хипотеком, залогом, неопозивом банкарском гаранцијом или судужником из чега се касније Пореска управа може наплатити у случају да се обавезе не измирију.

Међутим, Влада Републике Српске, односно министар финансија Зора Видовић често не чини ништа како би се дуг обезбиједио.

„Поједини порески дужници, за која је рјешења донио министар финансија, по закључцима Владе нису обезбиједили дуг прописаним средствима обезбјеђења. Остварили су право на одгађање пореског дуга више пута (исти дуг) а по претходно донесеним рјешењима не измирују уредно обавезе”, наводи се у ревизорском извјештају.

Иначе, према расположивим подацима захтјев за одгађање плаћања пореског дуга у 2020. години Министарству финансија је поднијело 156 обвезника на дуг у износу од 97,5 милиона марака.

Позитивно је ријешено 57 захтјева на укупан дуг од 33 милиона КМ док је 35 захтјева одбачено.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар