Како је зграда УИО БиХ од 36 порасла на 98 милиона КМ

Посланици Представничког дома Парламента БиХ у јуну су изгласали закључак којим се налаже Савјету министара БиХ да поништи јавну набавку коју је провела Управа за индиректно опорезивање БиХ о куповини зграде. 

Република Српска 21.08.2021 | 12:30
Како је зграда УИО БиХ од 36 порасла на 98 милиона КМ

Један од подносилаца иницијативе Бранислав Бореновић казао је како је УИО БиХ изабрала једину фирму која се јавила, а која је у власништву кума предсједавајућег Предсједништва БиХ. П

онуђен је износ од 98,5 милиона КМ, што је окарактерисао безобразним.

Несхватљиво је да се осим опозиције у Републици Српској мало ко бавио овим питањем као да УИО није државна институција.

А, како је све теко, појаснили су и из УИО-а, и да се закључити да се буквално све радило да би на крају профитирао кум.

Бошњачки министри и они из реда Хрвата слабашним реакцијама придонијели су проблему који тренутно оптерећава УИО, али и јавност.

Управа за индиректно опорезивање од свог оснивања (2004. године) до данас, а то је већ седамнаест година, нема ријешено питање смјештаја запослених у Средишњем одјељењеу и Регионалном центру Бања Лука.

За ове намјене Влада Републике Српске је 2004. године уступила на кориштење пословни објекат у улици Бана Лазаревића, који није намјенски грађен за ове потребе, нити је задовољавао неопходне услове за смјештаја запослених у Средишњем одјељењу, чак ни у вријеме оснивања Управе, због чега се морало приступити изнајмљивању додатног пословног простора на различитим локацијама, а што је отежавало, и даље отежава функционисање УИО.

Још у 2007. години расписан јавни оглас за куповину земљишта за изградњу пословног објекта у Бања Луци, међутим исти је поништен јер није достављена нити једна понуда!?

„Након поништавања овог јавног огласа било је беспредметно исти понављати под једнаким условима. УИО је након тога затражила од Градске управе града Бања Лука могућност  изналажења рјешења кроз додјелу грађевинског земљишта за изградњу објекта Управе у Бања Луци, међутим нисмо наишли на разумијевање за проналажење адекватне локације за наведени објекат.

На приједлог УИО, и уз сагласност и одлуку Управног одбора, упућен је захтјев Савјета министара БиХ за одобравање буџетских средстава за набавку пословног објекта у Бања Луци, тако да је Савјет министара крајем 2013. године одобрило 36.000.000,00 КМ за набавку пословног објекта у Бања Луци и 1.900.000,00 КМ за опремање истог. 

У складу са одобреним средствима интензивно су провођене активности на испитивању стања тржишта некретнина у Бања Луци ради проналажења пословног објекта који ће задовољити потребе смјештаја запослених у Средишњем уреду и Регионалном центру Бања Лука, укључујући и расписивање јавног огласа у току 2017. и 2018. године за куповину пословног објекта у Бања Луци.

Расписани јавни огласи су поништени из разлога што није пристигла нити једна прихватљива понуда у року који је одређен у јавном огласу и Тендерској документацији“, тврде из УИО-а. Наводно на подручју града Бања Лука у том периоду није било одговарајућих пословних објеката који би задовољавали потребе смјештајног капацитета за запослене у Бања Луци!?

„На недостатак понуда адекватног пословног објекта у Бања Луци, УИО је указивала и у својим извјештајима о реализацији препорука Уреда за ревизију институција БиХ за 2015. 2016. 2017. и 2018. годину, па је с тим у вези Уред за ревизију институција БиХ у свом Извјештају о финансијској ревизији УИО за 2019. годину дао препоруку да се без одлагања сачини конкретан план и начин реализације одобреног Пројекта (куповина, градња или слично), или ће се у супротном резервисана финансијска средства за ове намјене ставити на располагање институцијама БиХ како би се њима финансирали други пројекти значајни за БиХ“, напомињу из УИО-а.

Зашто тада нису средства узета ваљало би питати Савјет министара које је ионако оцијењено као најлошије икада. 

„С циљем рјешавања овог проблема, Управа за индиректно опорезивање је оцијенила неопходним да се поново распише јавни оглас за прикупљање понуда за набавку пословног објекта за потребе Средишњег уреда УИО и Регионалног центра Бања Лука (јавни оглас расписан дана 03.12.2020. године актом број 01-16-12-2439-1/20) и у истом су између осталог прописани услови у погледу адекватне површине, и то за потребе Средишњег одјељења УИО 8.500 м2 канцеларијског простора, за потребе Регионалног центра Бања Лука 3.500 м2 канцеларијског простора, и 3000 м2 површине техничког простора, с тим да наведене површине представљају оквирне површине, па су могућа одступања ± 10%, те је захтијевано да квалитет градње и функционалност објекта буду првокласни.

До рока одређеног за пријем понуда у предметном поступку достављена је једна прихватљива понуда. У провођењу поступку по овом јавном огласу, оцијењено је за потребним и прибављање стручног мишљења овлаштених вјештака из различитих области, у коју сврху је ангажован Центар за вјештачење и процјењивање “ЗЕНИТ” д.о.о. Бања Лука.

Експертски тим вјештака овог центра је сачинио Елаборат у којем је дао стручно мишљење да понуђени пословни објекат испуњава услове прописане Тендерском документацијом. 

Оцијењено је да је понуђена цијена понуђача у износу од 84.249.000,00 КМ без ПДВ-а, односно за износ од 98.571,33 КМ са ПДВ-ом мања од тржишне вриједности наведеног објекта која је утврђена од стране Експертског тима вјештака на дан вјештачења.

Наиме, наведени тим је процијенио тржишну вриједност овог пословног објекта на износ од 97.430.000,00 КМ без ПДВ-а, као реалну тржишну вриједност, с обзиром на кретања цијена на тржишту некретнина у Бања Луци на дан процјене.

Како је Експертски тим вјештака утврдио да понуђени пословни објекат испуњава све тражене услове, а процијењена вриједност истог је већа од понуђене цијене понуђача, Комисија за провођење процедуре је сходно томе препоручила да се донесе одлука у складу са утврђеним стањем“, казали су из УИО-а.

О утврђеном стању ова Управа је информисала Управни одбор и од истог добила сагласност за предузимање даљих активности на рјешавању овог питања. Након тога смо се писменим путем обратили су се Савјет министара БиХ и затражили обезбјеђење недостајућих средстава, по којем захтјеву Савјет министара није поступало.

УИО на располагању има 36 милиона КМ за куповину зграде за њено сједиште у Бањалуци, али је на оглас који је расписала крајем прошле године стигла само Радишићева понуда који за тражени објекат Управи понудио за 98,5 милиона КМ.

Иако је то далеко више од износа којим УИО располаже и за који је планирала купити пословну зграду, руководство ове институције, ипак, није одбило Радишућеву понуду, већ је одлучило да новац тражи из буџета.

(Патриа)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

адз

21.08.2021 10:45

Све ово треба под хитно похапсити па нека се иза ресетака договарају о тендеру.Вријеме је висе посто ово ниста не допире до њих.14

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.08.2021 12:07

Реална цијена пословног простора на тој локацији је минимално 3500 км+пдв. Зато сто Малбасиц вец придаје станове по 5000 км а Мг Минд код Делте по 3100 км. Лако провијерити

Name

Милица

21.08.2021 12:07

Радишић износи паре у иностранство, види да брод тоне. Пљачка Лутрију Републике Српске. Зора Видовић покрива сав његов криминал зато је добила стан у новој згради и нешто мало кеша.

Name

Адолф

21.08.2021 23:02

Глупи сте ви да то схватите...

Name

Заре

21.08.2021 11:04

Па стиже 350 милиона од ммф... биће и за кума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАНАС

21.08.2021 11:25

Данас ће се после вашера све нати,па није кум дугме,а ви народе ливду пасите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

21.08.2021 11:30

Народе безобразни и покварени слиједис лоповску секту и водју ради малих привилегија ради посла. Црки народе глупи од глади а водја укро милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.08.2021 13:07

Сто је најгоре они це ово провуци. Виде да је крај па веле дај јос ово. Да им на нос изадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.08.2021 16:39

Ма дајте молим вас све ово је смијурија која вријеђа интелигенцију-УИО је од 2007-е године,када су расписали први оглас за куповину земљишта потребног за изградњу објекта УИО,имао 14 година да исти изгради,и имали су сасвим довољно новца за то.А онда нам још кажу (нека "експертска" комисија) како понуђач нуди објекат УИО-у за цијену која је 13 милиона КМ нижа од реалне тржишне цијене истог објекта ("тржишта цијена" објекта 97 милиона КМ,а они га УИО-у продају за 84 милиона КМ).Па који је то извођач спреман да прода објекат 13 милиона КМ испод тржишне цијене,и изгуби толики новац?!Можда то Миле Клен има неке мазохистичке склоности за које ми не знамо?;Ја вам тврдим да овај објекат не вриједи више од 30 милиона КМ,а са ПДВ-ом вриједи управо онолико колико је УИО првобитно и издвојио за куповину овог објекта,сав износ преко тога је пљачка и велика превара,и то пљачка и превара са самог политичког врха државе.

ОДГОВОРИТЕ