Нелегална експлоатација шљунка, девастирана корита: Ево шта су шљункари оставили иза себе

Стање на ријеци Дрини код Зворника је алармантно, камиони натоварени шљунком пролазе свакодневно, уништавају путеве, нарушавају животну средину. Даље, поред тога девастирају корито ријеке, а и приобаље. У Добоју видимо да се, поред саме ријеке, уништава и пољопривредно земљиште.

Република Српска 21.08.2021 | 08:12
Нелегална експлоатација шљунка, девастирана корита: Ево шта су шљункари оставили иза себе

„У сливу ријеке Босне на подручју Маглаја не постоје легалне локације за експлоатацију минерала, у сливу ријеке Дрине на подручју Зворника легалне су двије, само у Мјесној заједници Шепак, за коју дозволу и уговор са Водама Српске имају два привредна друштва.

У сливу ријеке Босне од Добоја до Шамца легалних је 17 локација по Јавним позивима ЈУ „Воде Српске“ са одобреним роковима извођења радова 30.септембар, 15.децембар и 31.децембар, а дио је рокова помјерен до 1.4.2021. због ранијих неповољних временских услова и виши водостоја ријека“, истакао је Момир Дејановић испред неформалних група грађана које су данас у Бањалуци представиле мапе легалних локација за шљунчарење и одржавање ријечних корита.

Представници неформалних група грађана „За легалну и контролисану експлоатацију шљунка у сливу ријеке Босне“, „Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка на подручју Зворника“ и „Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка у Маглају“ су представили мапу легалних локација за вађење шљунка у сливовима ријеке Босне и Дрине с циљем да грађане упознају с тим да је све мимо тих локација, нелегална експлоатација.

„Стање на ријеци Дрини код Зворника је алармантно, камиони натоварени шљунком пролазе свакодневно, уништавају путеве, нарушавају животну средину. Даље, поред тога девастирају корито ријеке, а и приобаље.

У Добоју видимо да се, поред саме ријеке, уништава и пољопривредно земљиште. Овом акцијом желимо да покажемо људима које су то локације на којима је дозвољено вађење шљунка и уколико неко примијети да се негдје експлоатише мимо ових локација на мапи смо оставили контакте надлежних којима се такве радње требају одмах пријавити.

Такође, оставило смо и е-маил адресу наше три групе на коју нам грађани могу пријавити нелегалну експлоатацију шљунка, а ми ћемо онда то даље пријавити надлежнима“, истакао је Душан Аћимовић испред неформалне групе грађана „Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка на подручју Зворника“.

На мапи стања коју су представили чланови група налазе се контакт подаци Инспектората Републике Српске, ЈУ „Воде Српске“ и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и заједничка емаил адреса ове три групе грађана.

Истакнуто је да у сливовима ријеке Босна и Дрине постоји несразмјерно мањи број легалних локација за вађење и дислокацију материјала из водотока, него што их свакодневно врше те радње, а посљедице су раније и будуће поплаве, ако се та дјелатност не сузбије.

„Ми тренутно у Маглају немамо дозвољених локација за експлоатацију шљунка, али били смо свједоци да су појединци ипак експлоатисали, што је нелегално.

Ипак, ми смо одржали један Округли сто на ову тему и представници власти су нас информисали да су извршили контроле и да у протеклих неколико мјесеци, првенствено због наших активности као грађана, нису на терену проналазили трагове нелегалне експлоатације шљунка.

Сматрам да је ово значајно питање за грађане на овом подручју јер ми нисмо довољно заштићени од поплава и оваквим радњама се само повећава ризик од катастрофе какву смо имали 2014.године“, додала је Зумра Гушо испред неформалне групе „Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка у Маглају“.

Подсјећамо, у циљу сузбијања нелегелане и неконтролисане експлоатације шљунка прва група „За легалну и контролисану експлоатацију шљунка у сливу ријеке Босне“ започела је активности у марту прошле године, затим друга „Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка у Маглају“ у јануару ове и треча неформална група „Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка на подручју Зворника“ у мају ове године.

До сада су ове групе поднијеле укупно 12 пријава надлежнима, од којих двије Кривичне пријаве Окружним јавним тужилаштвима у Бијељини и Добоју, четири Федералној водној инспекцији и осам МУП-у, Полицијским управама у Бијељини и Добоју.

Групе су поднијеле пријаве са сумњама у нелегални и неконтролисани ископ и то шест пријава Водној инспекцији Инспектората РС, те 6 пријава ЈУ "Воде Српске", тражећи поступање или контролни надзор на назначеним локалитеттима, а по уоченим сумњама или по пријавама грађана са терена.

(БУКА)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јј

21.08.2021 06:29

Испитајте у Лактасима сљункару ПРИМ ста И Како ради И ција је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риплеy

21.08.2021 06:31

Свима коме треба материјал за насип и сљунак ,додјите у Приједор и из ријеке Сане од Пејица до усца Гомјенице вадите бесплатно јер корито ријеке Сане нестаје .Ето вам прилике ,договорите са Кинезима који праве ауто пут Приједор-Бањалука,вадите материјал те им мозете и продати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

21.08.2021 10:18

Тако је то у држави беззакоња, реда и права. Сви само краду без икаквих плаћања и дијеле са својим политичким шефовима. Држава од таквих нема апсолутно никакве користи

Name

Никола Озрен

21.08.2021 06:45

Тако је и у добоју плоско и екипа све исисасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заим

21.08.2021 11:21

Тако је. Сана је постала поток у том дијелу.

Name

Милан

21.08.2021 06:51

Питајте директора вода српске ко му је водио кампању 2020 И које посљунцио цијелу семберију са преко 4 000 камиона шљунка. Фирма из модрице је купила мандат Миску а он њој за награду да вози сљунак до миле воље.миско даје ко дамује дјед оставио.Ицес у затвор Миско за све лоповлуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.08.2021 07:02

Па то се зна не годинама него деценијама, и ништа. Власт је "забринута"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

21.08.2021 07:11

тосу данасњи властодрзци и људи који имају фирме новопецене газде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иј

21.08.2021 08:37

Ко је пеко газде?

Name

Виде

21.08.2021 07:22

На подруцју Фоче исто хаос, униставају се Дрина и Бистрица и нико нереагује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако хоћеш

21.08.2021 07:55

Ископавања шљунка и пијеска су по цијелој опстини Зворник ако додје до великог протока Дрине може да се промијени ток Дрине, све то изводе фирме блиске градоначелнику , према неким информацијама због разлаза са Додиком оснива своју странку уз подршку значајних фактора, као кооперативнији по питању инцковог закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

21.08.2021 08:32

Код мог комшије пијеска у бубрезима колко хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

21.08.2021 12:02

За градњу ауто-пута Рача - Бијељина биће потребно неколико милиона кубика шљунка, пута 20 КМ по кубику. Значи ради се о неколико десетина милиона КМ. Држава ће по основу концесије добити мрвице, све остало иде у приватне џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т38357619

21.08.2021 16:10

Такав је и Врбас, сав прекопан, стотине шљункара

ОДГОВОРИТЕ