Талибани тражили новинара па убили његовог рођака

На удару талибана су и новинари, а у најновијем инциденту талибанске снаге убиле су једног члана обитељи новинара њемачке агенције Деутсцхе Wелле, те тешко ранила другог.

Свијет 20.08.2021 | 11:55
Талибани тражили новинара па убили његовог рођака

Убиство и озљеђивање догодило се у склопу акције "чишћења" Кабула и осталих заузетих градова и провинција у којој талибани одлазе "од врата до врата" у потрази за својим досадашњим политичким противницима.

Новинар сада живи и ради у Њемачкој, но то није спријечило талибане да брутално нападну чланове његове обитељи. Други чланови обитељи успјели су побјећи у посљедњи тренутак те су тренутно у бијегу и не зна се гдје су.

Главни равнатељ ДW-а Петер Лимбоург најснажније је осудио убиство и позвао њемачке власти да подузму хитне кораке.

- Убијање блиских чланова обитељи једног од наших уредника је незамислива трагедија и свједочи о акутној опасности у којој се наши запосленици и њихови ближњи у Афганистану налазе. Очито је да талибани организирају прогоне и потраге за новинарима, како у Кабулу тако и у осталим провинцијама. Времена за дјеловање је све мање - казао је Лимбоург.

Агенција јавља како су талибани досад упали у домове најмање три новинара ДW-а, а вјерује се да је Нематулллах Хемат с приватне телевизијске постаје Гхаргасх ТВ отет, док је Тоофан Омар, челник приватне радио постаје Пактиа Гхаг Радио, убијен од стране талибанских бораца.

Талибани су највјероватније одговорни и за убиство преводитеља Амдадуллаха Хамдарда, честог сурадника њемачког листа Дие Зеит, који је пронађен мртав на улици у Јалалабаду на истоку Афганистана. Мјесец дана раније убијен је, такођер највјероватније од стране талибана, познати индијски фотограф и добитник Пулитзерове награде Данисх Сиддиqуи чије је тијело пронађено у Кандахару.

Водећи њемачки медији, Дие Зеит, Дер Спиегел, Деутсцхландрадио, дпа, Репортерс Wитхоут Бордерс, стерн, тхе Сüддеутсцхе Зеитунг, тхе Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг, таз, РТЛ, н-тв и Арте придружили су се ДW-овом апелу којим се од Њемачке тражи да успостави програм хитног издавања виза за афганистанске новинаре. Њемачко новинарско друштво (ДЈВ) такођер тражи муњевиту акцију од владе, с обзиром на то да су сурадници њемачких медија из Афганистана изложени нападима.

(ДW)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Луј Кан

20.08.2021 10:48

Америчко успотављање демократије, посљедице на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЈДО

20.08.2021 10:58

Дај шта има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутно романтићно

20.08.2021 14:23

Да не долазе људи џаба..

Name

Милојко

20.08.2021 11:50

Има оваквих пун Бец, само је питање времена када це ескалирати ситуација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка

20.08.2021 12:43

Па нек реагују ..САд ..ЕУ..ха ха ха ..има ли геноцида Дибљи запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Убијен је

20.08.2021 13:14

И у Холанфији цини ми се сто је истразивао криминал.

ОДГОВОРИТЕ