Калифорнију гутају пожари, а вода Сјеверну Каролину

Још један пожар избио у кампу, а он је најновији у низу пожара који горе већ данима на планинама и у шумама северне Калифорније.

Свијет 20.08.2021 | 08:05
Калифорнију гутају пожари, а вода Сјеверну Каролину

За овај амерички регион јуче је на снази црвени метеоаларм за опасно јак ветар и топло и суво време, а ти услови погодују за још више неконтролисаних пожара, укључујући Дикси и оближњи пожар Калдор у северној Сијера Невади, који су уништили у потпуности мала сеоска насеља Гринвил и Гризли Флетс, на срећу без смртних исхода, преноси АП.

Ватрогасци су потврдили да је у среду у пожару који су изазвали ветрови брзине до 48 километара на сат спаљено на десетине мобилних кућица у округу Лејк и том приликом је повређен најмање један становник пре него је пожар саниран.

За око 1.600 људи је издато наређење да се евакуишу, а шериф округа Лејк Брајан Мартин упозорио је на "непосредну претњу животу и имовини".

Најмање још 16.000 других домова и даље је угрожено пожарима у Калифорнији, који су медју стотињак који горе у десетак западних америчких држава, а десетине хиљада људи је тренутно под упозорењем за евакуацију, саопштили су ватрогасци.

У пожару на северу Сијера Неваде у среду је спаљено приближно 50 кућа и других објеката у и око Гризли Флетса, места са око 1.200 становника, потврдили су из ватрогасне службе.

Како је наведено, две особе са тешким повредама превежене су авионом у болнице са овог подручја.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом прогласио је ванредно стање у округу Ел Дорадо због пожара који се скоро утростручио, а на северу пожар Дикси напредовао је према Сузанвилу, месту са око 18.000 становника који су упозорени да буду спремни за евакуацију.

Пожар Дикси, назван по путу где је највероватније започео, највећи је од више десетина великих пожара који током ове недеље горе широм државе, а други по величини у забележеној историји Калифорније.

До сада је уништио више од 600.000 хектара и 1.200 домова, а евакуисано је измедју 12.000 и 28.000 особа, према калифорнијском Министарству за шумарство и заштиту од пожара.

Истовремено, америчке власти које претражују подручја Северне Каролине које су поплављене након тропске олује Фред, потврдиле су да су две особе пронађене мртве, а још око 20 се воде као нестале.

У међувремену, Фред, сада као постропски циклон пролази кроз Њујорк и Нову Енглеску, а истовремено тропска олуја Хенри ствара опасне таласе на плажама источне обале.

Прогностичари очекују да ће се Хенри вероватно претворити у ураган када се почетком следеће недеље приближи североистоку САД.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ла Пепе

20.08.2021 06:32

е сад це поцети игранка климатске промене и климатско закљуцавање а ти се Музафере купај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

20.08.2021 07:18

Да богда вам све изгорило, сотоне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

20.08.2021 14:48

Правите канадере а не бомбардере

ОДГОВОРИТЕ