Тужилаштво тражи три године затвора Дарку Елезу

Тужилаштво Босне и Херцеговине затражило је данас да Дарку Елезу буде одређен притвор у трајању од три године због кривичних дјела за које га терети у предмету познатом под називом "Лутка", након што је Елез изручен из Србије у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 19.08.2021 | 18:53
Тужилаштво тражи три године затвора Дарку Елезу

Тужилац Дубравко Чампара рекао је Срни да је на рочишту у Суду Босне и Херцеговине тражио да Елезу буде одређен притвор у трајању од три године.

"Тражио сам притвор за 'Лутку' и још нисам добио одлуку Суда Босне и Херцеговине", додао је Чампара.

Елезов адвокат Сенад Крехо рекао је Срни да Суд Босне и Херцеговине не може судити Елезу за предмет "Лутка" и да не може одредити ни притвор јер, како је навео, Србија има гаранције према споразуму који је још валидан.

"Тај споразум, односно рјешење Вишег суда у Београду, још је валидно", додао је Крехо.

Он је рекао да се није улазило у меритум цијелог тог предмета.

"Тражили смо да буде одбачен приједлог Тужилаштва Босне и Херцеговине јер му се не може судити у Босни и Херцеговини за 'Лутку' због постојања гаранција Србије као државе, без обзира што му је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, односно МУП Србије, одузео држављанство Србије", навео је Крехо.

Он је рекао да је јасно да гаранције не може дати МУП Србије и да је гаранције Елезу дао суд у Србији, односно министар правде Србије "и не може један орган испред Владе Србије рећи да то не важи".

Крехо је додао да рјешење Суда Босне и Херцеговине очекује сутра и оцијенио да у случају Елеза у Босни и Херцеговини "нема правде и да је све политика".

Почетком марта, пошто је Дарко Елез изручен из Србије у Босну и Херцеговину, одлучено је да му притвор не може бити одређен због предмета "Лутка", али му је притвор одређен због кривичних дјела које је документовао МУП Републике Српске, а која су почињена касније.

Елеза чека суђење пред Судом Босне и Херцеговине по оптужбама за низ кривичних дјела на подручју Босне и Херцеговине, међу којима су мафијашка убиства, изнуде, застрашивање и друга кривична дјела, а изручен је из Србије, гдје је живио након издржане затворске казне у Србији.

Елеза потврђена оптужница из случаја "Лутка" терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела, међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у од 2005. до 2009. године.

Изручење по овим оптужбама судови су раније одбили, јер тада није био на снази уговор о изручењу између Србије и Босне и Херцеговине.

(Срна) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

незнам

19.08.2021 17:12

Крупна риба вјероватно власт стоји уз њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.08.2021 11:44

Ма јок, види му се на фаци да је заврсио три факултета...

Name

Миркан

20.08.2021 11:16

Ако ова власт почне падати а хоће и мора кад тад,можда им овакви затребају? Не вјерујем да ће то ићи мирним путем.

ОДГОВОРИТЕ