Сарајево ускоро уводи рестрикције за невакцинисане

Премијер Кантона Сарајево Един Форто рекао је данас да Кризни штаб Кантона Сарајево захтијева увођење рестриктивних мјера за невакцинисане у овом кантону.

Босна и Херцеговина 19.08.2021 | 13:08
Сарајево ускоро уводи рестрикције за невакцинисане

Како је рекао Форто, Кризни штаб им је препоручио да нико у КС у установе чији је власник кантон не може ући без доказа о примању бар једне дозе вакцине, доказа о прележаној инфекцији коронавирусом или негативног ПЦР теста.

"Кризни штаб захтијева рестриктивне мјере, а влада ће на сљедећем састанку, који ће се одржати можда већ у понедјељак, расправљати о њиховом усвајању. Моје лично мишљење ја да су рестриктивне мјере неопходне за оне људе који мисле да је у реду да долазе у радно окружење невакцинисани и нетестирани", казао је Форто.

Нагласио је да је и у свијету 95 посто оних са тежом клиничком сликом већином невакцинисано.

Форто је додао да би се ове мјере могле односити и на улазак у све објекте који су у већинском власништву Кантона Сарајево.

Слично правило примјењује се у многим земљама широм Европе и то је један од начина да се људи мотивирају на вакцинисање, али и смањи ширење коронавируса међу онима који би могли имати тешке и фаталне посљедице јер немају никакву заштиту.

У Кантону Сарајево до сада је вакцинисано нешто више од 130.000 људи. За колективни имунитет стручњаци сматрају да је неопходно да се вакцинише минимално између 60 и 70 посто становништва. У Кантону Сарајево живи нешто више од 400.000 становника.

(Клиx)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Скептик

19.08.2021 11:41

Кризни штаб је ПРЕПОРУЧИО да невакцинисани не смију ући у установе кантона. Јел то штаб ПРЕПОРУЧИО или НАРЕДИО????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хг

19.08.2021 16:29

Цуј Сарајево. Па тај град не бих пипнуо ни стапом, толико је лијеп и развијен, а они насли несто уводити. Ионако висе од пола Сарајева природно носи "маске", било короне или не, нема им разлике. Гори је од Техерана.

Name

333

19.08.2021 17:02

Па зар су мјере кризног стаба изнад устава!Процесуирати све који крше устав...

Name

Значи

19.08.2021 11:42

Маска, дистанца, прање руку, то је све било узалуд. Не контам, зашто да се вакцинисани боје невакцинисаних ? А да, гдје престаје логика ту поћиње БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

19.08.2021 15:40

Није то у БиХ, већ се заговара у Њемачкој и Аустрији. Дефинитивно престаје демократија и уводи се да се мораш вакцинисати.

Name

Амир

19.08.2021 11:57

За крсење устава бих треба да одговара зна се ста писе о слободи кретања, лијецења ,рада. Форто колко си пара добио смеце једно усрано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

19.08.2021 15:45

Промијениће они и Устав, само да се вакцинишу сви. Јашта.

Name

Немаш ти везе о животу.

19.08.2021 11:59

Већи постотак у болницама је баш вакцинисаних. Чуј забранити кретање невакцинисаним. Забрани ти кретање себи кад тако добро изводиш закључке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.08.2021 12:06

Браво за Орвела и Хакслија! Сад смо зиви ликови њихових романа. А сматрани су писцима "фантастике".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

19.08.2021 12:11

Израел је вакцинисао 80% становништва па имају хаварију (вјероватно од самих вакцина, али то је др тема). А у овом тексту новинари кликса тврде да ће све престати ако се вакцинише 60 до 70 посто становништва. Каква лаж! Премијер Форто нека објасни дискриминацију и кршење Устава...на суду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Противуставне мјере

19.08.2021 12:12

Кризни штаб предлаже противуставне мјере и дискриминаторске мјере према људима који не желе примити вакцинујер се вакцина налази у експерименталној 4. фази и за чије посљедице не одговара нити произвођач вакцине нити држава. Покушајте објавити ово, иако вјерујем да нећете објавити, јер су сви медији као и кризни штабовидобро плаћени да заступају фармацеутске компаније, односно произвођаче вакцина !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.08.2021 12:23

Која си ти мрлина од цовјека и за кога радите висе магарци.Ево ја сам у куци вец 4 дана имам ту грипу-ковид и ниста посебно немам сем сто су Др.написали,а фармацеути продали скоро 150км разних суплемената,витамина и сирупа за имунитет...Које ви мјере уводите срам вас било,сваки дан у насој дрзави умре бар 30 људи од рака,јос толико од асме,срца или тромба...а ви навалили на ковид ,па ковид...КАКО ТЕ НИЈЕ СРАМ И ТЕБЕ И ОНЕ КОНОВЕ,ТЕ ОСТАЛЕ ФАРМАЦЕУТСКЕ ЛОБИСТЕ...ПОПРАВИ ТИ ЕКОНОМСКИ МИЉЕ У САРАЈЕВУ И ЦИЈЕЛОЈ БХ,ДА НАРОД МОЗЕ КУПИТИ СЕБИ ВОЦА,МЕСА И БОЉЕГ КРУВА,БИЈЕЛОГ ЛУКА,А НЕ ЗАНИМАЈ СЕ ГЛУПОСТИМА ЈАДАН НЕБИО.ТИ И ОСТАЛИ СВИ КОЈИ НАС ИЗЛУДИСТЕ СА ТИМ КОВИДОМ.ЕВО ЉУДИ,,,ЈА ЈЕ ЛЕЗИМ,ГРИПА И ЦАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.08.2021 12:43

Ахахахаааа, ???политицари...па то це вам бити последње сто цете покусати у васој јадној, презалосној политицкој каријери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

19.08.2021 12:47

Станивуковиц кад цес ти увести те мјере у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несто у смјеру .... Убијамо

19.08.2021 13:29

Невакцинисане и вакцисане ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлије

19.08.2021 13:37

Најгоре ми је сто свака шуга, сад има право паметовања, са основном школом, или месари конобари, инзињери, правници, сви одједном постали медицински стручњаци, ваљда на голу прочитају, шта се треба експериментисати, ово је јачи вид грипе, а за грипу се вакцине прави већ деценијама, значи само убациш овај сој грипе у вакцину, И то је то.... до 16 године примимо 20 вакцина, И нико ниста не пита, нит се противи, а проблем је сад 21 вакцина,...неко је навео примјер израела, ево ја наводим примјер УК, гдје су све отворили, И никаквих рестрикција нема, и нигдје епидемије, јер је 82 пошто популације вакцинисано, авјероватно су тако и колективни имунитет стекли, ја сам радио на ковин одељењу у војној болници, изгледао људе младе и снажне, никад их није зуб замболио , а буквално преко ноћи умру, те би волио кад буде нови вал, да полуписмена багра оде и види патње људи од ковида... кад сте тако јаки , кад вас ухвати, немојте долазити у болницу и молити за помоћ, него остани кући и говори да ово не постоји, или иди ходзи или попу па бога моли да ти помогне, зато и јесмо полуписмено племенске друштво факат.... ја би још горе мјере за невакцинисане увео, да не смију из куће уопште нос промолити, па кући паметуј како не постоји, уствари ја би ко Тито, нико те није ни питао хоћеш ли или нећеш, него мораш, јер се са полуписменим племенским људима не може другачије

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

19.08.2021 14:12

Не лицис ми ни ти на неку интелегенцију да би те цовјек послусао али имас несто са продајом вакцина .

Name

Ре Сарајлија

19.08.2021 15:02

Потпуно се слазем са вама. Са свиме сто сте написали, а највисе са тим да они који не зеле ни да се придрзавају мјера нити да се вакцинису не треба да тразе ни медицинску помоц. Не треба их тјерати ни на ста, само им забранити приступ струци којој не вјерују.

Name

Никола Озрен

19.08.2021 15:14

Знас ли ти колико је дјеце страдало од вакцина ?Незнас оцито јер не пису о томе.Ово нема везе дал' је неко месар или пекар .Ово је смијешно и противи се здравој логици јер ово немозе висе ни дијете од 2год да прогута.

Name

За Николу Озрен

19.08.2021 15:39

Знас ли ти колико је дјеце помрло од баналних болести све до вакцина. Захваљујуци вакцинама смртност од обицних дјецијих болести сведена на нулу. Али ста врриједи теби говорити, кад се разболис не трази доктора него пиј цајеве. ?

Name

Ре никола озрен

19.08.2021 16:15

Па човјече драги , сви медицински научници су навели да је вакцина највећи изум медицине, па дјеца би нам била у колицима, да не примамо ко дјеца вакцину против церебралне парализе, или против великих богиња, захваљујући томе је вариола вера ишчезла ко болест, искоријења употпзности, па најбоље да више ни дјецу до 16 година не вакцинисемо, слушајући ублехе са Гоогле од ко зна јаких психопата....најгоре ми је кад са 6 година људи тек виде.помало психичке проблеме, и крива вакцина, да се може са 1 или 2 године видити ти психички проблеми онда не би вакцине биле проблем је ли .... брате немој те висе И дјеци давати вакцине, па нек нам дјеца и цивилизације буде у колицима, ал хајде има људи који у 21 вијеку још вјерују да је земља равна плоча, на леђима слона, коју крајеве чува војска и ограђена са 6метара високим леденим зидом хахаха, па за вакцину није ни чудо што вјерују ублехасима...

Name

Полуписмени идиот

19.08.2021 16:28

Па добро потпуно писмени, ста ти имас с тим сто се ја не вакцинисем и умрем, или једва презивим корону? Теби нецу наудити, зар не? Ти си вакцинисан. И узивај гледајуци ме како умирем, оцито то једва цекас. Засто се палис ако неко није вакцинисан, кад ви писмени јесте? А и видим забранили би и лијецење невакцинисанима, па само да подсјетим да здравствено осигурање једнако плацају и вакцинисани и невакцинисани, а од тога примате плату ви здравствени радници, тако да, зао ми је, морацете лијецити све једнако. Ако хоцете фино да лијеците само својих 30ак % вакцинисаних, онда нека вам се фино и плате исплацују само из њихових доприноса за здравствено. Гадови једни распали. Казе овај један немој се лијецити код струке којој не вјерујес. Не вјерујем ни аутомеханицару, пола су лопови, па морам отици да поправим ауто јер они имају дизалице, масине и сав алат, а не ја. Али це он доци код мене за несто друго. Тако и ви медицинари, немојте лијецити пекара, мајстора, вулканизера итд., али онда сами испеците хљеб, поправљајте по куци сто вам се поквари, замјените и балансирајте гуме кад додје сезона...

Name

зоза1958

19.08.2021 17:01

кад си тако паметан објасни зашто се мора потписати сватко пре вакцинисања јер се то пре никад није радило и како не вакцинисана особа може да зарази вакцинисану особу и зашто се мора вакцинисати сваких шест месеци

Name

Дд

19.08.2021 18:41

Небих желио да нико дожвии, оно што сам ја и моје дијете од 10 год. Обојица смо били у болници скоро по мјесц дан, од тога по седмицу на НИВУ (респиратору)и ове невјерне Томе да су то видјеле неби били противници вакцина, али сви ћемо накрају преболити само неко лакше, неко теже.Моја породица се вакцинисала и једва чекам дан кда ће моћи и моје дијете. Ја никога не наговарам да се вскцинише, али ако доживи оно што је моја породица све ћему се само казати ....

Name

Ре Полуписмени идиот

19.08.2021 19:52

Нико вам није рекао да вам не треба прузити медицинску помоц ако сте болесни од било које друге болести. Али ако нецете да уцините ама бас ниста да се заститите од ковида , изволите се лијецити сами. Ста је ту спорно? За разлику од вас, ја свог пекара, фризера, механицара, адвоката, професора, итд. постујем и не би ми пало на памет да им се мијесам у посао. Кад ми треба тудја помоц или услуга, ја сам довољно нормалан да прихватим да други несто знају а ја не, и да треба да поступам онако како ми се савјетује. Ви ако сматрате да вам недостаје само "алат" да будете струцни да радите све на свијету, то је велики проблем али само вас лицни. У тенутним условима, плацање здравстеног осигурања даје вам право да се лијеците само ако немате корону. Или ако вам је новцаник толика светиња, платите лијецење и свим људима које заразите зато сто сматрате да се дрзање дистанце, носење маске, или вакцинисање не односи вас.

Name

@Зоза

19.08.2021 19:55

Ниста се не потписује при вакцинацији. Само дате име, презиме, и адресу. Никакав потпис се не трази, не знам одакле вам та информација али је потпуно нетацна.

Name

Папа Мајк

20.08.2021 08:09

Е јеси ти зајебан,па и ти би да будеш Тито...Хајде вакциниши свој мозак...чуј ти би!!!

Name

За бања луку

19.08.2021 13:40

Вакцинисите се а немојте паметовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вакцинас

19.08.2021 14:40

Браво за СА! Ико до нас треба исто увести. Сељобери на једну а цивилизовани на другу страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затварајте

19.08.2021 14:57

Затварајте ноћне клубове, прославе , рођендане , свадбе сва већа окупљања у затвореном , затварај док није касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

19.08.2021 15:48

Рестрикција невакцинисаних вец дискриминација и за овакве противуставне мјере кризни штаб треба да одговара прије свега судски, сто це на крају и бити епилог ове прице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.08.2021 16:31

Форто? Он чим зине, одмах слаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

19.08.2021 16:40

Па ајде висе одредите гдје се смије,а гдје не смије,да знамо.Нон стоп несто пријетите,де одапните вец једном...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиле

19.08.2021 17:06

Сарајево сво вријеме лаже о броју заражених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

19.08.2021 17:46

Идиоти једва цекам да пропаднете на изборима па правац низ канализацију гдје и припадате

ОДГОВОРИТЕ