Падају цијене нафте, акција, бакра на берзама

Акције на азијским берзама су пале данас на најнижи ниво у овој години усљед све израженијег песимизма трговаца у погледу глобалног раста, и нервозе инвеститора поводом потенцијалног смањења подстицаја Федералних резерви, због чега су се окренули улагањима у сигурну имовину.

Свијет 19.08.2021 | 10:41
Падају цијене нафте, акција, бакра на берзама

Цијене на робним тржиштима су такође на низбрдици, при чему је нафта потонула шести дан заредом на тромјесечни минимум, док је бакар пао на најнижи ниво у посљедња два мјесеца.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, ослабио је за 1,5 посто на ниво који није забиљежен још од децембра прошле године, извјештава Ројтерс.

Фјучерси у индексној корпи С&П 500 склизнули су за 0,1 проценат, а фјучерси Еуро СТОКС 50 су пали за 0,63 одсто до средине трговачког дана у Азији.

Бројни фактори, почев од ширења делта соја ковида до пооштравања кинеске регулативе за технолошке компаније и записника ФЕД-а са јулске сједнице о могућем успоравању куповине обвезница већ ове године, били су довољни да потопе крхко расположење на азијским тржиштима.

Све то је извршило притисак на убрзање продаје акција кинеских технолошких дивова, које се потом проширило и на акције произвођача чипова и рударских компанија.

Технолошких индекс Ханг Сенг стропоштао се за 1,8 одсто на најнижи ниво од његовог успостављања прошле године. Општи индекс хонгкошке берзе Ханг Сенг пао је за 1,6 процената.

Акције Алибабе у Хонг Конгу су се спустиле на рекордно низак ниво.

Усљед пада акција водећег глобалног произвођача чипова ТСМЦ-а од 2,0 процента, реперни индекс тајванске берзе је забиљежио најгору сесију од маја, а посрнуле цијене руде гвожда и бакра су гурнуле дионице свјетских рударских дивова, аустралијског БХП-а и англо-аустралијског Рио Тинта, на вишемјесечни минимум.

Ове рударске компаније су на путу да региструју најгори недјељни пад од прошле године када је паника због пандемије достигла врхунац на берзама, упркос томе што је БХП у уторак извијестио да је остварио највећу зараду у посљедњих готово 10 година.

Индекс волатилности ЦБОЕ-а, који, народски речено, мјери усплахиреност инвеститора на Вол Стриту, скочио је током минуле ноћи за 3,66 поена на највиши ниво у отприлике мјесец дана, а индекс С&П 500 је пао за 1,0 одсто на двонедељни минимум.

Записник са јулског састанка ФЕД-а, објављен у среду, показао је да креатори монетарне политике САД-а процењују да би могли да почну са ублажавањем подстицаја ове године, мада су имали подијељена мишљења по питању опоравка тржишта рада и нивоа ризика који представља нови пораст броја случајева заражених ковидом.

На робним тржиштима, нафта је данас наставила да тоне шести дан узастопно, спустивши се на тромјесечне најниже вриједности.

Сирова сјеверноморска нафта Брент је, према посљедњим расположивим подацима, појефтинила за 1,0 проценат на 67,54 долара за барел, а америчка WТИ нафта је пала за 1,2 одсто на 64,42 долара за барел.

Долар је на валутним берзама ојачао на деветомјесечни максимум према корпи валута, што се одразило на цијену злата која је на спот тржишту опала за 0,55 одсто, на 1778,87 долара по унци.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

19.08.2021 09:45

На берзама цијена нафте пада што значи да ће ускоро у нас цијена нафте расти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На

19.08.2021 10:16

пумпама цијене горива непадају!!! Чекају да потроше залихе горива којег наравно немају, да би спустили цијене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђока

19.08.2021 14:59

Падају падају.код нас ће око нове године једно два фенинга да падне.и то ће трајати седам дана а онда опа пет фенинга горе три четири пута заредом.

ОДГОВОРИТЕ