Борба Српске за поврат некретнина у Хрватској

Борба за поврат некретнина у Хрватској се наставља иако ФБиХ и Република Српска још нису удружили снаге за наступ пред хрватским судовима

Република Српска 19.08.2021 | 07:45
Борба Српске за поврат некретнина у Хрватској

Почетком августа Инвестиционо-развојна банка Републике Српске објавила је тендер за адвокатске услуге у сусједној Хрватској, чија је наводно процијењена вриједност већа од 450.000 КМ.

На тендер се јавио само ријечки адвокат Владан Зечевић, који би требао бити ангажован на рјешавању имовинскоправних односа за некретнине јавних предузећа из РС у Хрватској.

ВЈЕРУЈЕМ У УСПЈЕХ

Из ИРБ-а истичу да је ријеч о имовини која није могла бити предмет приватизације. Адвокат Зечевић ће најприје утврдити фактичко стање и правни статус за сваку некретнину, а потом покренути правне радње како би Хрватска вратила објекте којих има 37, као и седам без релевантне документације, тачније предузећа која су годинама у стечају.

Подсјећамо, државе насљеднице бивше СФРЈ су прије 20 година у Бечу потписале Споразум о сукцесији којим су утврђени основни принципи и обавезе при имовинскоправној расподјели насљеђа.

Међутим, чињеница је да хрватско правосуђе претјерано не занимају све те одредбе. Сабор Хрватске 2018. омогућио је да се та имовина да у закуп од 30 година, што додатно отежава сваки покушај њеног враћања.

Иако ФБиХ, као и РС, годинама води битку за поврат те имовине, још није било идеја да се удруженим снагама стане пред хрватске судове.

Адвокат Зечевић, који иза себе има 16 година искуства, потврдио нам је да се јавио на тендер и да је изабран, али још не може давати изјаве док не потпише уговор с банком.

- Чак сам одређен и за једну фирму коју сам прије водио, а иначе сам јако добро упознат с поступцима око поврата имовине. Уговор би требао бити потписан ових дана. Прејудицирати исходе судских, управних поступака ми није ни на крај памети, али се заиста не бих прихватао посла да не вјерујем у успјех, каже Зечевић.

С друге стране, проф. др. Рамо Атајић, адвокат Заједнице за одмор и рекреацију БиХ, тврди да је РС наводно продао све “за шта су знали да могу продати”.

НОВИ И ПОШТЕНИ ЉУДИ

- Тих објеката је било пуно. Конкретно, за један објекат у Истри ангажовали су покојног Миломира Пророка, адвоката из Вишеграда. Послије су га условили да ће му отказати пуномоћ уколико то не прода и на крају је некретнину од два милиона дао за 450 хиљада КМ.

Такође и у ФБиХ су продали доста тога, јер све раде у мутном. Кад дођеш у Хрватску, кажу “све је то већ продато, плаћено”, а тамо има више од 200 објеката, као и у Србији. Доста је синдикалних одмаралишта у Градцу, око 20 хиљада квадрата, све уз море, ту су и одмаралишта у Заострогу, Омишу, код Сплита.

Срамота је да Правобранилаштво БиХ ништа није урадило. Власт нема жељу, а ни вољу за то, ту требају доћи нови и поштени људи, каже Атајић.

Некретнине које тражи РС су власништво, између осталог, предузећа Електрокрајина (Биоград на Мору, Градац, Лукоран), 22. децембар (Славонска Пожега), ЖГП (Макарска), Босна обућа - у стечају (Вуковар и Доњи Михољац), Миљевина - у стечају (Градац)...

(Ослобођење)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РЕ

19.08.2021 06:01

Боље да остану Хрватској, него да их бурлини лопови продају и паре стрпају у своје џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

19.08.2021 08:44

Исто тако су се лидери СНСД борили да се врати српска приватна имовина у Хрватској, искључиво на начин да су избјеглице из РХ избацивали из хрватске имовине и станова у РС, па су тим избјеглим Хрватима омогућили да постану власници обе некретнине. Милорад Додик је као предсједник Владе РС, а ради свог "мира" са Хрватима, лично одобрио и допустио провођење оваквих поступака иако је више пута упозорен да то треба спријечити. Очито сада је дошло вријеме да се "рјеши" и бивша имовина наших предузећа у РХ и СНСД ће то експедитивно и успјешно спровести у корист својих тајкуна.

Name

Борац

19.08.2021 12:07

Дал це тразити поврат Јесеновацке градје?

Name

Реално

19.08.2021 06:47

Правни статус је да су то објекти власништво фирми које су их правиле и куповале... Власник тих фирми је дрзава БиХ и мозе истим располагати кад плати обавезе тих фирми... Само код нас се то неста изврце... Ако су у приватизацији продавали правна лица онда су продали и те објекте, ако нису навели у приватизацији који кч продају... РС са тим фирмама има мање него сто имам ја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.08.2021 07:19

Па Лукоран који припада Електрокрајини, како пише, не припада више, продали су то Сека, Топиц и Срдиц, тројац који је низ пута путовао на море, наводно око послова поврата. На крају је враћено, откупљено од ИРБ-а и по истој цијени продато неком из Хрватске. Још је Електрокрајина у минусу за трошкове адвокатских услуга које је сама платила. Шта је тројац ту зарадио, не зна се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

19.08.2021 08:43

Касно Марко на Косово стиже, или узми паре колико можеш док си још мало на власти. Питање гласи: која је од ове двије опције тачна ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шалите се

19.08.2021 09:14

Зар није ИРБ на кољенима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

19.08.2021 18:53

Па на Западу је приватна својина закон дио цовјека ста онда ради ХР са имовином својих комсија у дрзавама. То све треба пописати и на медјународном суду поднијети за поврат.

ОДГОВОРИТЕ