Ближи се првенство Европе: "Имамо најбољи тим"

Припреме женске одбојкашке репрезентације ушле су у завршну фазу, јер нас већ за неколико дана очекује Европско првенство у нашој престоници Београду.

Спорт 18.08.2021 | 09:06
Ближи се првенство Европе: "Имамо најбољи тим"

Дугогодишњи члан наше сениорске репрезентације, примач сервиса Бианка Буша играла је ове сезоне за турски Фенербахче, заједно са колегиницом Бранкицом Михајловић под вођством селектора Зорана Терзића, а тројац је почетком лета наставио заједничке тренинге, али у нашој земљи.

Србија је десет година чекала да одбојкашице опет заиграју пред домаћом публиком на тако великом такмичењу. Актуелне Европске првакиње, пробаће да освоје треће узастопно злато и обрадују наше људе као што су то урадиле и 2011. године у Пиониру.

"Могу да кажем да смо веома срећне што ће се играти у Београду. Претходних година смо свашта освојиле, али није било прилике да играмо пред нашом публиком. Сигурно да имамо велики мотив и жељу да се покажемо, да људи уживају и да оправдамо свој статус светског и европског шампиона. Надам се да ћемо се попети на највиши степеник, то би била нека историја, тако кажу. Велике су амбиције, али имамо шансе. Имамо најбољи тим на свету, само да се све уклопи у тренутку и сигурна сам да можемо до најсјајнијих медаља".

Почетком маја је у Скупштини града Београда обављен жреб група за предстојеће Европско првенство.

Репрезентација Србије ће играти у А групи са Азербејџаном, Русијом, Белгијом, Француском и БиХ. Познато је да ће се осим у Србији мечеви играти у још три земље, Хрватској, Бугарској и Румунији.

"Можда има ту једна, две утакмице које су теже. Свакако нам то треба пред четвртфинале и полуфинале. Сада већ имамо доста одиграних утакмица укључујући припреме и Олимпијске игре, тако да ће сигурно бити занимљиво и добро такмичење. Сви када играју против Србије, онда играју најјаче, али ми смо на то навикле, тако да се добро сналазимо под притиском".

Кроз велику драму Србија је дошла до чудесне победе у гротлу Анкара хале 2019. године, када је невероватним сервама Бианка Буша донела предност "грацијама“ и успела да врати резултатски наш тим у финишу петог сета. Велика подршка са трибина у Турској, није успела да поремети наше играчице.

"Пре две године када су Турци организовали Европско првенство, стварно је било на једном високом нивоу, девојке су биле испромовисане максимално. Свуда су били билборди, постери, најаве, преноси на телевизији. Када смо играле финале, хала је била препуна. Када сам ушла да сервирам, нисам чула ту буку, једноставно се искључи то. Само је твој сервис битан и концентрација, то је једино. Ми прижељкујемо исто то, али све је то још питање због коронавируса како ће бити и шта ће бити. Надам се да се ситуација неће додатно погоршати и да ћемо имати прилику да играмо пред пуном халом у нашој земљи и онда да им ми покажемо како наши људи навијају за нас".

За сваког спортисту је веома значајно да ради са тренером који верује у његове квалитете и који има максимално поверење у њега.

Бианка је имала прилике да поред репрезентативне, сарађује са селектором Зораном Терзићем и у клупској каријери.

"Ове године сам била код Зорана Терзића у клубу и стварно ми је било добро. То је моје прво искуство у Турској и стварно сам задовољна. Све ми се свидело, од клуба до града и максимално сам уживала у сезони. Терзић ми је доста помогао у досадашњој каријери, такође и 2015/2016 ми је био тренер у Румунији. Волим да радим са њим, а и он са мном, имамо специфичан однос. Дефинитивно је један од најбољих тренера".

Професионална каријера јој траје већ дуги низ година, али сами почеци и први додир са одбојкашком лоптом се не заборављају. Са осмехом на лицу, Буша се присетила како се определила за овај спорт и када је почела љубав, која траје и дан данас.

"Пре одбојке тренирала сам тенис пет година, а тада сам живела у Краљеву. Једном приликом играла сам одбојку испред зграде и комшија ме је питао зашто не бих пробала да тренирам одбојку, јер сам већ тада била виша од свих. Помислила сам зашто да не. Отишла сам у основну школу у Краљеву где сам похађала пети разред у том тренутку, где су тренирале девојчице у клубу „Економац“, тамо сам и почела. Један за другим тренингом, то ми се допало. Тимски спорт, имала сам друштво, није било као на тенису да сама путујем и сама свуда идем. Тако је и почело, ту сам била годину дана, онда сам се преселила за Београд баш због одбојке".

Следећу сезону Бианка Буша наставља у Русији, где ће играти у клубу "Локомотива“.

Одлучила је да мало упозна и Калињинград, а нада се да ће се једном у будућности вратити у Турску. Такође жели да након професионалне каријере мало ужива за своју душу, негде на мору.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар