Након снажног земљотреса Хаити погодиле поплаве

Обилне кише које су током ноц́и падале на Хаитију изазвале су поплаве и отежале напоре спасилаца да притекну у помоц́ преживелима у разорном земљотресу.

Свијет 17.08.2021 | 22:36
Након снажног земљотреса Хаити погодиле поплаве

Разорни потрес је однео 1.400 људских живота и хиљаде оставио без крова над главом.

Земљотрес јачине 7,2 степена по Рихтеру у најсиромашнијој земљи на северној хемисфери уништио је десетине хиљада зграда. Хаити се још опоравља од катастрофалног земљотреса који је погодио земљу пре 11 година и у којем је погинуло више од 200.000 људи.

У уторак ујутро је над Лес Цаyесом, најтеже погођеним градом на јужној обали, падала тек блага киша.

Претходно је тропска олуја Грејс донела обилне падалине и изазвала поплаве. У делу Лес Цаиес где су постављени шатори и где има много мале деце и беба, стотине људи покушавало је да поправи импровизоване облоге од дрвених стубова и церада које је Грејс уништила преко ноц́и.

Матхиеу Јамесон, заменик шефа комисије коју су основали становници шаторског насеља, рекао је новинарима да је стотинама људи хитно потребна храна и медицинска нега.

"Немамо лекара. Немамо храну. Све више људи долази овде свако јутро. Немамо купатила, немамо где да спавамо. Треба нам храна, треба нам више сунцобрана", рекао је он и додао да корисници шатора још чекају помоц́ државе.

Неколико великих болница је озбиљно оштец́ено, што отежава и успорава хуманитарне напоре. Слично је и са црквама и школама. Лекари су радили у импровизованим шаторима изван болница како би спасили животе стотинама повређених, међу којима је било много мале деце и старијих особа.

(Б02/Индеx.хр ЕПА-ЕФЕ/Орландо Барриа)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И ови

17.08.2021 21:28

Несто гадно згријесили.

ОДГОВОРИТЕ