Цијене бурке у Авганистану нагло расту, жене у страху

Цијене бурке у Авганистану нагло расту, док поједине жене страхују за своја права и идентитет.

Свијет 17.08.2021 | 19:44
Цијене бурке у Авганистану нагло расту, жене у страху

Након што су талибани поново овладали Авганистаном брзо расту и цијене бурке. За поједине жене је било незамисливо да ће морати носити овај одјевни предмет те сматрају да ће изгубити свој идентитет.

Ааила, саговорница новинара листа Гуардиан, цјенкајући се за нижу цијену бурке свједочи за колико су цијене порасле.

"Бурка је прошле године коштала 200 афганистанских афганија (2,3 долара). Сада ми покушавају продати за 2.000 до 3.000 афганистанских афганија (23 до 34 долара)", испричала је.

Британски лист је напоменуо да је афганистанска бурка, која се углавном производи и продаје у плавим нијансама, синоним за идентитет жена ове земље широм свијета. Израђене су од тешке тканине и прекривају цијело тијело. Међутим, велики је број жена које нису жељеле носити бурке, а то је доживљавано као симболом новог времена када су могле саме одлучивати шта ће одијевати.

Због тога постоји мјешавина различитих одјевних - традиционалних и модерних стилова, а на то је указала и умјетница и модна фотографкиња Фатимах. Након што су талибани поново овладали Афганистаном жене које се сјећају њихове раније владавине поново у ормарима траже бурке. Међу њима је и 60-годишња Фаwзиа.

"Све старије жене сада причају како је некада било тешко бити женом. Живјела сам у Кабулу и сјећам како су тукли жене и дјевојке које су излазиле из куће, а без да на себи нису имале бурку", нагласила је.

Поједине младе жене тврде да се већ присиљавају да купују и носе бурке. Једна од њих је Мириам која је навела да ју је на то приморао супруг.

"Супруг ми је рекао да промијеним начин одијевања и да почнем носити бурку како би талибани мање обраћали пажњу на мене док сам напољу", казала је.

Гуардиан је истакао да је након пада града Херата под талибанску владавину објављена декларације којом се жене обавезују на ношење бурке на јавном простору. Због питања начина одијевања настају подјеле и у породицама. Хабиба је 26-годишња студентица која за разлику од својих сестара не жели носити бурку. Због тога страхује шта ће јој се десити због тога.

"Остаћу код куће и изгубићу независност и слободу", додаје.

У страху је и модел и дизајнерица Амул поручивши да никада није могла замислити да ће морати носити бурку. Како је казала, дјелује јој као да ће изгубити свој идентитет.

Подсјећамо, портпарол талибана Забинуллах Мујахид је у првом званичном обраћању након овладавања Авганистаном раније данас изјавио да жене неће бити дискриминисане. Међутим, нагласио је да ће се владати према шеријатским правилима. Обећано им је школовање и рад. Но, није желио образложити какав ће статус имати на тржишту рада.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

иницијатор

18.08.2021 05:41

Могла би фирма МРАЗ са Пала да добије посао и да им шије ове бурке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

отварати

18.08.2021 08:12

Ето посла за текстилце и они које су до сада били без посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

18.08.2021 08:41

Ма да боре се за права да не носе бурке тамо гдје и треба да носе већ када оду као избјеглице било гдје у свијет онда се боре да имају бурке јер како каже то им је национални идентитет, мрш стоко безобразна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике оци

18.08.2021 09:18

Свака цаст за коментар, апсолутно сте у праву. У западним земљама су као угрозени ако их неносе

Name

Одг

18.08.2021 13:56

Управо тако.