Не јењава пожар у стаништву Панчићеве оморике (ВИДЕО)

Природно станиште реликтне врсте четинара Панчићеве оморике, које на обронцима Великог Стоца 1763 метра надморске висине и Гостиља заузима 50 хектара површине захватио је прије мјесеце дана пожар, гдје радници Шумског газдинства “Панос“ из Вишеграда даноноћно улажу надчовјчанске напоре да спријече ватрену стихију да захвати мјеста главне састојине.

Република Српска 17.08.2021 | 17:34
Не јењава пожар у стаништву Панчићеве оморике (ВИДЕО)

Радници Шумског газдинства „Панос“ прво су се данима борили са ватреном стихијом на брду Гостиљ на коме је исто био угрожен локалитет Панчићеве оморике, а кад је пожар стављен под контролу и угашен букнула је ватра на обронцима Великог Стоца.

"Карактеристика пожара је таква да га је тешко гасити, таман га мало стабилизујемо јер је подземног и надземног карактера. Боримо се тако што копамо канале поред пожаришта које ватра не може проћи, у брентачама од 25 литара на леђима носимо воду са 900 на 1.500 метара надморске висине. Посао је често узалудан јер се ватра жилама пренесе иза наших леђа кад су и људи у опасности", каже радник „Паноса“ Данко Сарић.

Радник Душан Симић прича да је сваки дан све тежи о гасиоце стиже и физички и психички умор.

"Окомите литице, котрљање ужареног камена кречњака, врућина и дим изазивају осјећај безнађа да ће пожар бити стављен под контролу", истиче Сарић.

Они који гасе пожар изложени су опасностима па је било и повријеђених.

У гашењу су помагала и друга шумска газдинства, дирекција „Српских шума“, Хеликоптерски сервис Републике Српске и радници неких вишеградских колектива. Али ни то није довољно да се ватра угаси.

Сарић каже да не зна до када ће издржати овакве напоре.

"Апелујем на институције на државном и републичком нивоу да, иако су нам помогли, помогну још више. Посебно позивам локалну заједницу, грађане, планинаре, ловце и све друге који воле природу да се укључе у гашење пожара", додаје Сарић.

Боравећи на терену стекли смо утисак да је на гашењу овог огромног пожара у коме је страдао велики број стабала Панчићеве оморике потребно ангажовати више људи из Вишеграда који су пуни хвале за ово реликтно дрво а кад је оно у опасности не притичу у помоћ.

У шумском газдинству немају процјену колико је хектара под Панчићевом омориком опожарено и кажу да ће се право стање знати тек у прољеће.

За ноћас су најављене кише које би једине могле да угасе ватру на локалитетима захваћеним пожаром.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сумар

17.08.2021 17:11

Дзаба људе малтретирате и представљате као зртве,овде нема спаса без дрзаве!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека

18.08.2021 12:55

хеликоптер федерације сада гаси , ааxаxаxаxаxаxаx

Name

Лугар

17.08.2021 17:14

Народ се дзаба пати,само хеликоптери,али нико ниста!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

17.08.2021 17:29

Срамота дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватрогасац

17.08.2021 17:37

Ниста без дрзаве, какве црне брентаце људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

17.08.2021 19:07

Кад нема хеликоптера добра је и брентача!