Како пословати криптовалутама у Републици Српској?

Због непостојања законске регулативе која се тиче пословања са криптовалутама у  Републици Српској, али и БиХ, поједина предузећа која се баве овом дјелатношћу нису у могућности да отворе рачун у банкама. Међутим, то не би било ништа спорно, да не постоје предузећа која се баве истом дјелатношћу и која у тим  банкама већ имају отворене рачуне и несметано послују. Зашто услови нису исти за све?

Република Српска 15.08.2021 | 16:21
Како пословати криптовалутама у Републици Српској?

У сврху пословања са криптовалутама, управа фирме Дигитал Црyпто Еxцханге д.о.о. (ДЦX) из Градишке 1. априла ове године предала је захтјев у Комерцијалну банку Бањалука, филијала у Градишци, којим су тражили отварање девизног и трансакционог рачуна. Њихов захтјев је одмах одбијен.

„Након саме предаје документација, добили смо одговор да вјероватно неће моћи да раде са нама зато што не послују са криптовалутама.“, каже Николина Попадић, из Службе за опште и правне послове ДЦX.

Образложење да банка не послује са криптовалутама не би било изненађење, да, фирма Балкан Црyпто Еxцханге (БЦX) из Бањалуке, која се бави идентичним дјелатностима, није уредно отворила рачун у Комерцијалној банци прије годину дана. То су знали и у ДЦX-у, због чега су и предали свој захтјев у Комерцијалну банку. 

„Иако обављају исту дјелатност ми не можемо, друга фирма може. Након тога, званично смо добили поштом негативан одговор. Они су одбили наш захјтев за одбијање рачуна, позивајући се на своја интерна правила, односно да имају могућност слободног избора у одабиру клијената и да једноставно не пристају да раде са нама због дјелатности коју ми обављамо“, наводи Попадићева.

Пошто је по Закону о банкама РС, банка дужна да отвори рачун предузећу које је регистровано код надлежног привредног суда, питали смо управу Комерцијалне банке зашто су једном предузећу омогућили да учествује у платном промету и несметано послује дуже од годину дана, а другом нису. Одговор нисмо добили.  

Након одбијенице, у ДЦX су упутили приговор Агенцији за банкарство РС. Међутим, из Агенције им нису одговорили, иако је приговор поднесен још крајем априла.

„Нажалост нису прописани процедуре у овом случају, рецимо што имамо за ћутање управе када можемо да поднесемо тужбу у управном спору уколико нам се неки надлежни орган не огласи, у овом случају немамо прописане процедуре. Оно што нама представља највећи проблем, као што знате, једно друштво не може пословати без отвореног рачуна код комерцијалних банака, не може да обавља платни промет.“, појашњава Николина Попадић.

Из Агенције за банкарство РС за БН кажу да област криптовалута није регулисана ни у Републици Српској ни у БиХ, те да ће тек у наредном периоду радити на том питању. Ипак, поручују да су свјесни проблема на релацији клијент – банка.

„Агенција за банкарство Републике Српске је свакако примјетила овај проблем у оперативном раду и иницирала потребу дефинисања дигиталне имовине, јер постојећа ситуација отвара простор за неспоразуме између наведених субјеката и банака а надзор у овом тренутку, за ову конкретну област, Агенција за банкарство Републике Српске нема. За конкретан случај, за који сте се интересовали, Агенција је, у складу са својим законским овлашћењима, затражила изјашњење банке о овом конкретном случају“, наводи се у одговору Агенције за банкарство Републике Српске.

Из фирме Дигитал Црyпто Еxцханге (ДЦX)  сматрају да се у овом случају ради о очигледној дискриминацији, јер се на овај начин спрјечава конкурентност у пословању са криптовалутама у Републици Српској. 

Оно што је занимљиво је да је фирма Балкан Црyпто Еxцханге (БЦX) из Бањалуке пројекат компаније Дигитал Ассет Манагемент д.о.о., која се повезује са људима блиским властима у Српској.

Упркос бројним проблемима са којима се суочава, агенција ДЦX д.о.о. прије неколико дана поставила је и прве двосмјерне банкомате у БИХ и то на неколико локација у Бањалуци и Градишци. 

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Ноле

15.08.2021 14:35

Дабогда вас све одбили,нек вас носи дјаво и вас и криптовалуте,тј.невидљиви новац.Мало нам је зла донио интернет и којекакве 3,4,5...г мрезе.А јесам био миран у младости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2021 17:29

Како је невидљиво, када се види на екрану. :)))

Name

Ре ноле

15.08.2021 17:33

Најбоље је да се вратимо робној размјени, ти мени овцу, ја теби џак соли. За боље и нисмо.

Name

ре

15.08.2021 17:44

Криптовалуте, највећа превара, виртуеланог непостојећег новца и њихово убацивање у оптицај са постојећом валутом, мора бити спречено по сваку цену као нова стравична превара, сад ће нечији рад и нечијха имовина бити изједначена са вредношћу ничега од валуте. Страшно.

Name

хм ...

15.08.2021 17:54

па ти се врати у пећину из које си испузао

Name

Он је само

15.08.2021 19:36

Нагло постао невидљив, сто и јесте сврха. Средство за покривање и прикривање пљацке а опљацкани су градјани сиром планете.....

Name

Хик

15.08.2021 14:40

Ми смо школски примјер дискриминације у свим областима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

15.08.2021 14:40

то није за БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2021 17:34

Ни струја није била за нас, па данас се људи смију онима који су тврдили да нам струја не треба. :)))

Name

Криптовалуте су

15.08.2021 14:40

Превисе окруњене, али зато носе таласе, па су неизвјесно сто даље укљуције и позитивне, али и негативне ствари. Ево ја први нисам акционар, и не знам како. Него правити своје, науцити Блокцеин и правити дигиталне прототипе управљањем на примјер трзистем производње сунцкрета и сецерене трске. Прво за себе, па даље за неке организације. Клином клин избити, софтвер поставити као јавно доступан бесплатан и договарати се са људима око тога. Даље при тој организацији развити и криптовалурте. Даље, би се могло отворити. Због тог сам одувијек говорио да то не мозе бити прва ствар, али је несто на цему треба радити, ако вец на пољопривреди криза, али на социлоским пољима колко смо само коприали околину и љутили се сто су негативне ствари негативне. Па зло је такво да је хтијело да сто висе гута и да прогута све сто мозе прије него сто поједе само себе. То је филозофија тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2021 17:59

На цему си ти?

Name

ТЕШКО НАМА

15.08.2021 15:15

То може бити само још једна од великих превара и пљачки садашње власти. Ето вријеме ће показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

15.08.2021 15:23

Па знате како то иде С обзиром да сте из Градиске пробајте преко Адзица или Дениса Сулица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

15.08.2021 15:23

Па кад новац нестане у диму интернета, биће да се тражи надокнада од државе као у случају паметњаковића који су узимали кредите везане за швајцарски франак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

15.08.2021 15:29

Подмажите са 10.000.КМ па ће бидне

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

15.08.2021 15:30

Зна ли ко да ли се плаца порез на крипто у Републици Српској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипломац

15.08.2021 16:46

10% од пријема новца на текуци рацун, у складу са Законом о порезу на доходак - Остали порез. Ово је уопстен одговор. У другој опцији, не да ми се објасњавати, приход - расход = Н. Н x 10% = порез. Углавном, наса улагања су минорна, а потенцијална добит огромна тако да ти је ту порез најмањи проблем. Платио бих га са осмијехом ?

Name

Мато

15.08.2021 15:38

Боље реците боновима тосе зове ПРОПАСТ НЕВИДЈЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајме

15.08.2021 17:45

Мате овце купи,мани се ти валута

Name

Ћела

15.08.2021 17:27

Ха ха браво, Ноле! Апсолутно се слажем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

15.08.2021 18:00

Никако. Шта ће нам крипто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банка

15.08.2021 18:54

Тако је народе ,цувајмо банке оне нам гарантују лијепу будуцност и ниске камате ,а тек на ороцену стедњу ма нема даље...ама све раде за нас по потреби одстампају новца колико год нам треба ,цак ме морамо ни да знамо колико..

Name

Банке

16.08.2021 06:39

Слузбеници науцили напамет пјесму како отворити рацун и ста вам треба ако дизете намјенски или не намјенски кредит и недао бог да их упитас несто мимо тога- блокада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ ЈАДО

16.08.2021 07:30

Па наравно да са тим могу радити само људи који имају много кеша, нећу ваљда ја са платом од 450 евра, а то је много више од многих других

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

16.08.2021 09:03

Банка нема правни основ да овако одбије клијента. Трзисте криптовалута мозда није уредјено у БХ али олико знам код нас не постоје смјернице и забране које се односе на крипто,а посебно не смјернице од Агенције за банкарство,дакле, није забрањено. Оваква самовоља на свим странама и правна несигурност су разлози због којих не залим сто сам отисао из земље.

ОДГОВОРИТЕ