Јовановић: Ушли смо у нови талас епидемије

Дефинитивно се може рећи да смо ушли у нови талас епидемије, рекла је за РТС директорка Института "Батут" Верица Јовановић. Додала је да се број пацијената на болничком лечењу удвостручио у последње две недеље и да њихове клиничке слике нису лаке, као и да већина пацијената захтева кисеоничку потпору. Нагласила је да се највећи број новооболелих није вакцинисао и позвала све који нису примили вакцину да то учине.

Србија 15.08.2021 | 10:52
Јовановић: Ушли смо у нови талас епидемије

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић је рекла да се, пратећи епидемијску ситуацију у свету, региону и код нас, дефинитивно може рећи да смо ушли у нови талас, и подсетила да је на глобалном нивоу раст броја заражених забележен крајем јула.

"Према подацима СЗО, само у првој недељи августа је дошло до повећања од 50 одсто заступљености ковид позитивних пацијената у 228 земаља. Наиме, СЗО је пријавила да су се глобално ове цифре повећале. Можемо да кажемо да, поред већег броја посета, пораст се бележи чак и за 50 посто у односу на претходних недељу дана, кроз двоструко повећање броја хоспитализованих, јер код већег броја позитивних случајева, наравно да имамо већи број потреба за болничким лечењем", казала је Верица Јовановић.

Истакла је да се не може у потпуности спречити ширење новог таласа, али да се може допринети поштовањем превентивних мера.

"Да би у целокупној популацији дошло до смањења заражавања, превентивне мере које никада нису укинуте треба појачати. Према томе, наша и самоодговорност, а истовремено и осећај према колективу и одговорности, наравно и примена свих превентивних мера даће допринос. Не заборавимо дистанцу, избегавање окупљање и коришћење свих хигијенских мера које смо више пута досада и спомињали и примењивали. И наравно, не заборавимо вакцинацију", истакла је Јовановићева.

Нагласила је да клиничке слике пацијената на болничком лечењу, чији се број удвостручио у последње две недеље, нису лаке.

"Постоји велики број захтева за пријем на полуинтензивној нези. Већина пацијената захтева кисеоничку потпору. У хоспитализованим условима се налази више мушкараца – скоро 80 посто су мушкарци, када је у питању оболевање и углавном су то проблеми кардиоваскуларног система. Клиничке слике свих тих пацијената су тешке и без полуинтензивне неге нема праве терапије", рекла је Верица Јовановић.

"Кризни штаб размишља о увођењу нових мера" 

Говорећи о новим рестриктивним мерама, Јовановићева је рекла да Кризни штаб ради континуирано и да размишља о увођењу нових мера, као и да свакодневно анализира све податке.

"Када су у питању нове мере, оне ће свакако бити разматране и, ја сам убеђена, донете, у зависности од епидемијске криве. Као што видимо, ми смо током јучерашњег дана прешли 1.000 инфицираних особа. Од 10.700 тестираних, сваки десети је био позитиван, али то је јако велики број. Највећи број инфицираних се налази у највећим градовима, тамо где су миграције највеће, истовремено тамо где је дошло до пада примене превентивних мера", казала је Верица Јовановић.

Додала је да очекује да ће се у складу са потребама заказати нова седница Кризног штаба и напоменула да се консултације у оквиру медицинског дела и осталих чланова штаба стално дешавају.

"Међу оболелима је мали број вакцинисаних" 

Када је реч о увођењу обавезне имунизације одређених група становништва – здравствених радника и запослених у јавним службама, Верица Јовановић је навела да постоји потреба да се повећа обухват имунизацијом код људи који се крећу у јавним службама.

"Ми зато радимо као здравствени систем и као здравствена струка на повећању обухвата, али истовремено и на развоју и самосвести и осећаја да је вакцинација мера која ће довести до заустављања ширења вируса, истовремено до спречавања заражавања, јер су невакцинисане особе сада циљна популација и највећи број свих који су оболели су особе које се нису вакцинисале", рекла је Јовановићева и позвала све који се нису вакцинисали да то учине.

Додала је да се мали број вакцинисаних особа налази међу оболелима, али да је највише оних који се нису имунизовали.

"То је један од кључних закључака који истовремено говори да треба обратити пажњу на оне који су рањиви, којима је и период од потпуне вакцинације већ прешао шест месеци, а истовремено, треба обратити пажњу на све особе које су имунодефицијентне, које поседују одређене хроничне болести, јер њихова имуногеност, односно способност имуног система да се одбрани од вируса није иста као код здравих људи", истакла је Верица Јовановић.

Говорећи о трећој дози вакцине, Јовановићева је додала да је примена треће дозе почела у Канади и Француској за особе са ослабљеним имунитетом, као и да се већ дуже од месец дана даје у Уједињеним Арапским Емиратима, Турској, Израелу и Мађарској.

"У тим земљама, посебно у Емиратима, Мађарској и Турској, мешање вакцина је могуће. Искуства свих тих земаља говоре да приликом примања свих тих вакцина није било забележених нежељених ефеката, да се ефикасност саме вакцине повећава и да је много значајно и значајније чак давање треће дозе код тих особа, јер се ефекат треће дозе далеко појачава када се после паузе понови вакцинација и тиме се штите популационе групе", рекла је Јовановићева.

Додала је да су све припреме за давање треће дозе завршене и да се нада да ће датум почетка имунизације бити објављен у кратком временском периоду.

"Један од разлога је доминација нових сојева вируса и велики скок инфицираног становништва, зато што је најновији облик вируса, такозвана варијанта вируса веома инфективна. Много се чешће, више и брже преноси у популацији. Примећено је да клиничке слике и симптоми који се јављају код особа које се инфицирају да су слабији, али се ради о веома брзом преносу вируса и један од начина јесте управо вакцинација и помоћ организму да се трећом дозом контролише здравствено стање", нагласила је Верица Јовановић.

"Основни циљ је да школа крене на редован начин у организацију наставе" 

Када је реч о почетку школске године, Јовановићева је нагласила да већ дуго трају припреме и да је један од основних параметара епидемијска ситуација и да постоје три модела за припрему и организацију за рад у школама, који су већ коришћени претходне школске године.

"Основни циљ и главни мотив просвете, здравства и целог друштва је да школа крене на редован начин у организацију наставе. Велика улога у организацији наставе, поред процене епидемијске ситуације, биће на самим школама, уз подршку школских управа, биће на самим локалним самоуправама да се обезбеде сви предуслови, а треба да истакнем још једном да школе нису место највећег преноса саме инфекције, јер су то веома контролисани услови, превентивне мере су на снази и саме школе их на адекватан начин организују", казала је Јовановићева.

Истакла је да је она најближа моделу да школе раде пуним капацитетом и да не треба заборавити поштовање свих прописаних мера.

Верица Јовановић је поручила да се деца неће раздвајати на вакцинисане и невакцинисане и да тај модел неће бити у примени, као и да модели неће бити исти у свим градовима и општинама у зависности од епидемијске ситуације која није иста у сваком граду.

(РТС/ фото: агенције)

 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Са стране

15.08.2021 09:17

Ајде?! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УВАЗЕНА

15.08.2021 09:19

До краја године све це то бити укинуто , цовид це имати третман као и свака друга грипа...хвала на разумевању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

15.08.2021 09:38

Напорни сте.Нећу се вакцинисати!Шта малтретирате људе више.Нећу и нећу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2021 12:28

Онда потпиши да уступаш кисеоник и респиратор неком одговорном ако се разболиш, па ћемо већ лако..

Name

Ре ре

15.08.2021 13:17

А ста цемо са одговорнима када заврсе на кисеонику и апаратима?

Name

Зељко

15.08.2021 09:43

Циркус звани "корона"се наставља,,Улазница Гратис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хебо

15.08.2021 13:32

Те и кисеоник и респиратор , овцо ....

Name

Није него

15.08.2021 09:49

Гдје су само нашли ове оволике полтроне, који би и своју рођену мајку продали ради некаквог интереса. Ђаво да вас носи све, олоши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2021 11:01

Ако сам ја полтрон, онда си ти глуп.

Name

ПЛАНдемија

15.08.2021 10:15

ПЛАНдемија- агенда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

15.08.2021 10:48

Изгледа корона има само у Србији на обалама мора не постоји.Ало масонцхине одвадите мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2021 12:29

Ко су масони, Руси, Кинези, Амери, Њемци или неки ванземаљци? Збуњен сам.

Name

Ре

15.08.2021 18:24

Управо сви ти има их свугдје

Name

Зоки

15.08.2021 11:06

Немате Ви појма о животу ни шта причате ни шта радите,а о вирусу тек појма немате,имате вакцину немате лијек,ниђе везе.Сад одједном треба и трећа доза да докрајчи прве двије.У Израел сви вакцинисан и опет помор,појма Ви немате нити било коме улијевате поверење у то што причате.Од почетка јуна тј.годишњи одмора одједном нико заражен није,а сад одједном на хиљаде како се ближи крај годишњих одмора,па ме занима где је тај вирус био ова три мјесеца изгледа да је и вирус био на годишњем одмору па се сад покренуо иде јесен,зима па опет иста прича до следеће године до годишњи одмора.Више друге болести не постоје само корона и они што умру ид рака или срца крива корона.Кад би в престали да бомбардује и плашите оне који се боје заразе,корона би ишчезава само тако.Ву сте ушли у мозак народу више са том короном да су људи почели халуцинације.Ко ће се вакцинисан нека то учини,а ко неће то је његова одлука и немојте људе уцјењивати да се вакцинишу,изгледа да Ви волите неког више него он себе сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2021 18:25

Лазу све керови вакцинисани се ко снопље изврцу

Name

Коментар

15.08.2021 12:25

Докторка је лијепо објаснила да су они који завршавају на кисеонику невакцинисане особе. Заглупљени новаxери и још заузимају кревет некоме одговорном ко би да се лијечи. Почети наплаћивати лијечење од цовида невакцинашима који се праве паметни и не дају нам да завршимо са пандемијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.08.2021 12:53

Баш сте одговорни,ви сте се вакцинисали да сачувате своју г.....,а не нас невакцинисане. Нема тог ауторитета коме би човјек вјеровао кад је овај вирус у питању.Ово је политички вирус,више се њиме баве политичари и државници него медицина.На крају крајева боље је часно умријети,него ли живјети као заморче глобалиста. Пустите нас,а ви се пелцујте сваки дан.

Name

Ре Ја

15.08.2021 13:16

А ви онда часно умрите ван болнице, немојте да заузимате кревет некоме ко би да се лијечи и ко брине о свом и здрављу људи око себе. Ваша себичност продужава ову пандемију. Друштво засновано на знању и науци може напријед, а не измишљотине о вирусу које просипају којекакви бравари, зубари, правници и остала нестручна лица. Ако вјерујеш њима онда иди да се лијечиш код ауто-механичара, а не у болницу. Срдачан поздрав.

Name

Ре ре ја

15.08.2021 14:07

Озбиљно, себичност!? То што као “само” невакцинисани завршавају на кисеонику је више теоретска изјава. О томе се може разглабати у недоглед. На жалост више имам утисак да су неки вакцинисани увријеђени чињеницом да су ваксинисани. Али ипак мислим да један САРС Цов не би требао да дијели људе, док неки стручњаци и политичари баш то раде.

Name

Ноле

15.08.2021 14:10

За ре ја:па ваљда би требало да ви вакцинисани не заузимате кревет,јер за вас је вакцина плацена.За мене није,имам право на лијецење.Или ми вратите све паре сто сам уплацивао за здравствено свих ових година.И донесите закон да пусаци плацају лијецење од рака плуца.Мозе све то,а мудрац?

Name

Не липси магарце...

15.08.2021 14:23

Дотицна изјављује да је највеци број болесника невакцинисано...сто знаци да медју њима и вакцинисаних?! Колико?! Од цега нас заправо вакцина (не)стити? Паметно је вакцинисати се јос недовољно испитаном (рнк) вакцином, која недовољно стити..?! Ипак бих постовање епидемиолоских мјера било мало паметније сацекати са вакцинацијом. По старој народној "стрпљен спасен".

Name

Ре Ноле

15.08.2021 15:10

Кревет на интензивној њези заузимаш болесницима од рака, оперисаним лицима и другим тешким болесницима који се шаљу кућама јер нема кревета. Зашто прво не размислиш прије него што напишеш коментар. Поз.

Name

За Ре ре ја

15.08.2021 15:15

Мало је нас Срба да можемо да допустимо да нас збрише наша глупост и затуцаност. У научним часописима (нпр. Натуре) се редовно објављују документоване студије о учинковитости појединих вакцина. Озбиљне државе објављују податке, нпр. у Италији је од свих лица на интензивној њези 90% невакцинисано. Наука је недвосмислена, само треба потражити податке, доступни су. Све најбоље вам желим и немојте да се дијелимо као народ.

Name

@Ноле

15.08.2021 17:15

Пусац трује само себе, и уредно за себе плаца здравствено осигурање. Особе које неце да се вакцинису, а хоце под сатор да са 500 другара слусају пјеваљку, сире вирус и заразавају друге. Сто га висе сире, вирус висе мутира, и тако угрозава и вакцинисане особе. Хоцес ли за све којима пренесес вирус платити осигурање? Најбоље рјесење је укинути свима који имају ковид болницко лијецење, како би други болесници могли да се лијеце. Ми остали који сиримо непотребно заразну болест, моземо се вакцинисати или лијецити сами. Искрено мислим да неко довољно несретан да има рак, срцани удар, или неко друго опасно стање заслузјује кревет у болници висе него идиоти који неце да се придрзавају мјера, а неце ни да се вакцинису. Ако нецес ниста да урадис, добијес ниста заузврат.

Name

Ја

15.08.2021 17:31

Само се ви држите Кона и кризног штаба и небрините. Коментари су нам резултат досаде.У сваком случају,желим вам свима пуно здравља и среће.

Name

Хахаха

15.08.2021 18:30

Будало Натуре је поруцени цасопис фармакомафије у коме су саме лази за овце и опране мозгове лазна истразивања потплацена како сте глупи Господе спаси ме од морона

Name

Вили

15.08.2021 13:14

Море марс стоко сатанистицка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.08.2021 13:42

Видим како вас лијече.И ви фасујете вирус једнако као и невакцинисани,пусти.Него,како брзо избрисаше све остале болести,као да нису ни постојале,не умире се ни од карцинома,ни од инфаркта,можданог удара......,акценат се ставља на вирусе којих је било и биће их вјечно.И сваку смрт приписују ковиду.Све здрав.капацитете ставили у службу вируса.Имају глобалисте пара,нека направе ковид државе и болнице у којима ће уживати и лијечити се без нас који здраворазумно идемо.

Name

Ре Ја

15.08.2021 15:07

Вирус може добити свако, али је много већа вјероватноћа да це невакцинисани прије заврсити у болници и умријети од невакцинисаног. У томе је и корист од вакцина, да умањи притисак на болнице, како би се, између осталог, и болесницима од других тешких болести дала прилика да се боре за живот на интензивној њези и респиратору. Дакле и осталим тешким болесницима се ускраћује шанса да се боре за живот због себичности и паметовања полуписменог народа. Па ко су више ти глобалисти, вакцине су направили и Амери, и Кинези, и Руси, па нису се ваљда сви уротили против нас Срба? Ваш коментар по том питању је сасвим бесмислен. Поздрав.

Name

Ре

15.08.2021 18:31

Због пелцованих оваца вирус мутира то је вец објављено од Луц Монтагниера и висе експерата независних...

Name

40 Британских обавештајаца...

15.08.2021 15:05

Не изграђује Вучић џаба ковид болнице, трајаће ово у недоглед, талас за таласом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти име

15.08.2021 18:10

Ма да,и нека ангажује Кона за главну фацу за ковид болнице,он је врх у прогнозама,још мало да усаврши то лијечење и то је то.

Name

Ре

15.08.2021 15:52

Ста фарбате људе трујете са неба па нови талас проклетиње једне оставите народ на ивици зивота овако суса марс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

23.03.2023 05:14

Када це ови плаценици сзо мафије бити изведени пред лице правде због масовног убиства градјана експерименталним "вакцинама"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

23.03.2023 05:23

Болнице су празне јер народ висе не вјерује лекарима који су на платном списку сзо убица.... Народ умире од свих болести као и до сада јер нема ко да их лијеци, идиоти... Кога јос мозете преварити? Ниста не радите, болнице празне а ви сирите лазну пропаганду страха уз помоц фасистицких медија.. Зна се добро гдје вам је мјесто.....

ОДГОВОРИТЕ