Власт БиХ не ствара амбијент за инвестирање дијаспоре (ВИДЕО)

Вријеме је годишњих одмора и, за разлику од прошле, ове године у БиХ ври од људи из дијаспоре, која годишње у БиХ пошаље око пет милијарди КМ. Међутим, потенцијал дијаспоре недовољно је искоришћен, јер власти у БиХ не стварају амбијент за инвестирање – тврде економски стручњаци и међународни званичници у БиХ. 

Босна и Херцеговина 14.08.2021 | 19:45
Власт БиХ не ствара амбијент за инвестирање дијаспоре (ВИДЕО)

Угоститељи, стоматолози, фризери, аутомеханичари задовољно трљају руке. У односу на прошлу годину, када је корона узела свој данак, ове године посао је живнуо. Многи који су из БиХ протеклих деценија отишли у бијели свијет стигли су у родни завичај.

„Моја браћа су у иностранству. Вољели би да се врате, да имају посао овдје. Пошто немају посао, раде горе, имају лијепе плате. Они дођу овдје јер тамо нема провода. Тамо је само рад, рад и рад. Сви желе да дођу у своју домовина. Све је лијепо, али домовина је домовина“, каже нам жена из Бијељине, која је годинама радила у иностранству.

Тако су се бројни Мајевичани, расејани по цијелом свијету, окупили на традиционалној 10. по реду манифестацији „Дани дијаспоре“ под симболичним слоганом „Долазе наши“.

„За нас је свака година, када не уложи ниједан из дијаспоре, изгубљена година. Имамо заиста добру сарадњу са локалном заједницом и апелујем окрените се локалним заједницама, дијаспора хоће да улаже и уколико се пружи рука дијаспори, свако ће улагати“, каже Стојан Стевановић, привредник из Швајцарске, родом из Лопара.

Општина Лопаре је примјер унапређења услова живота уз помоћ дијаспоре, која је увијек била ослонац и замајац развоја тог краја. 

“Општина Лопаре има око 5.000 наших грађана, практично једну трећину становника, који живе у дијаспори. Највећи број је у Швајцарској, нешто мање у Њемачкој, Аустрији и неким другим земљама”, напомиње Желимир Нешковић из лопарског Удружења дијаспоре “Коријени”.

„Та сарадња резултирала је тиме да имамо 12 пројеката које је реализовала локална заједница. Ова локална заједница није имала базене за купање, а наш човјек из дијаспоре је то направио. Највећи шљивик је подигнут овдје, негдје на 50 хектара, затим велика хладњача на 8.000 квадрата површине, ту су фирме за прераду метала, дрвета, производња јахти“, прецизира начелник општине Лопаре Радо Савић.

Према подацима домаћих и међународних организација, половина популације БиХ живи у више од 50 различитих држава широм свијета. БиХ је прва у регији, а 16-та у свијету када је ријеч о бројчаном односу људи који живе у БиХ у односу на оне који живе у дијаспори.

„Укљученост дијаспоре у држави је спорадична, није довољно добро структурисана, што представља један неискоришћени потенцијал. Дијаспора може и треба да има већу улогу у бројним приликама које постоје у држави. Дијаспора представља много више од дознака“, истиче шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

БиХ је у врху љествице држава Европске уније по новчаним трансферима емиграната из БиХ.  Новчане дознаке и други финансијски трансфери из иностранства годишње достижу пет милијарди КМ и њихов допринос у БДП је око 14 одсто.

„То вам је као да имате човјека коме је потребна трансфузија крви у облику новца тржишту Републике Српске, односно БиХ, а тај неко дође, овдје поправи ауто, купи све што треба његовој фамилији, поправи и изгради кућу итд. Дакле, ми имамо ситуацију да стабилност БиХ дају дознаке које стижу из дијаспоре“, сликовито објашњава економиста Зоран Павловић.

Иако је дијаспора огроман потенцијал који пуни буџет БиХ и помаже привреди, власти не предузимају значајне кораке за стварање повољнијег пословног амбијента и инвестирање дијаспоре.

„Они би можда и улагали, али када виде каква је власт, нема ништа од тога, одустају, не улажу“, сматра жена из Бијељине, коју смо анкетирали.

„Тако да је наша дијаспора потпуно занемарана као потенцијални инвеститор. Нико се није специјализовао за подршку и помоћ потенцијалним инвеститорима који су из дијапоре“, каже економиста Павловић.

“Ни држава, ни ентитети немају системски приступ према нашим људима у расијању. Ми имамо пријатеље у Њемачкој који раде у компанијама које раде технолошке ствари, а које не постоје на Балкану, што значи да могу да донесу иновације, запосле људе овдје”, наглашава Желимир Нешковић из Удружења “Коријени”.

С циљем подизања свијести о важности улоге дијаспоре у економском развоју БиХ, у Сарајеву је и ове године одржан пословни скуп бх дијаспоре, у оквиру УСАИД пројекта „Дијаспора Инвест“. 

„С обзиром да се ова земља суочава са једним од највећих проблема, а то је одлив знања, ми се надамо да ћемо кроз тај ангажман и помоћ дијаспори успјети тај одлив знања да преокренемо у прилив. Знамо и да су пронашли успјешну формулу, а доказ за то јесте 160 покренутих предузећа у овом периоду трајања пројекта, која су отворила укупно 1.500 нових радних мјеста“, рекао је амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон. 

Да би анимирали дијаспору да што више инвестира у БиХ и помогне посрнулој привреди и друштву потребно је имати страетгију, координаторе или трговачке представнике који би повезали искусне и успјешне пословне лидере у дијаспори са привредним, па и политичким лидерима у БиХ који креирају пословну климу. У супротном изгубићемо снагу коју имамо – напомињу економски стручњаци и међународни представници у БиХ.  

(БН ТВ)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Лола

14.08.2021 18:05

Ја инвестирам у Српској. Сваке године 2x дођем. И док свим рођацима од Лукавице, преко Зворника, па до Бјељине (сви отишли из Сарајева и околине), дам помало пара, дође му као инвестиција. И најљепше је у родбину инвестирати. Њима мало помогне, а мени драго. И посједимо и попијемо, поједемо. Дружимо се лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕТАЦНИ НАВОДИ

15.08.2021 07:32

Тамо горе сто реце је само рад нема провода нема ницега е па тамо горе је радник застицен по свим законским нормама радис нормално сваки дан без стреса ако зелис по потреби мозес радити и слободне дане засто си по добро плацен Ако раде и муз и зена има добар стандард мозес си приустити сваста. А кад је време одмора онда многи путују у посједу домовини гдје прицају лази да је теско бла бла да би се избјегло помоци неком сиромаху у фамилији.

Name

075

15.08.2021 08:02

@НЕТАЦНИ НАВОДИ 90% "дијаспоре" из БиХ су "шљакери" који немају новце за пристојан живот на Западу "шпарају", како они кажу, дваки еуро, $ или што већ да дођу у БиХ једном на годину да себи лијече компкексе а народу који овдје живи да набију комплексе лажима о њиховом "успјеху" и ради се о особама које до рата нису видјеле семафор а камоли што више, лет авионом сан! Част 10%, новија дијаспора, који су љекари, ИТ стручњаци, електо и машински инжињери, врхунски мајстори , медицинско особље !

Name

Ре 075

15.08.2021 10:11

Свако ко познаје било кога у дијаспори, зна да су ово најобичнија лупетања која си написао. Собарица у Аустрији има већу плату од начелника општине у Р. С. Возач камиона у Њемачкој има већу плату од министра у влади српске(друга ствар је што наши функционери хапају гдје год могу). Породица са двоје дјеце у Њемачкој, гдје су оба родитеља запослени, живе тако да се једна плата троши, а друга иде за уштеђевину. Маса јутјубера који живе у ЕУ праве видеа о гастарбајтерском животу, тако да су ти стереотипи о даноноћном шљакерском мало плаћеном послу најобичнија лаж.

Name

075

15.08.2021 11:28

@Ре 075 Можете причати некому другом али мени који сам радио и "живио" на Западу 15 година не можете али слажем се са вама око обитељи гдје двоје раде АЛИ пристојне послове (ИТ, љекари, инжињери, врхунски мајстори) и двоје дјеце, цца. 400 еура дјечјег доплатка !

Name

Само без криминала

14.08.2021 18:07

Није проблем недостатак стратегије и координације, вец криминал и корупција неописивих размјера. Нико осим пераца новца не би ни новциц улозио у овакву дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика

14.08.2021 18:20

Док се Ви у Републици Српској гушите у сјени једног човјека и неколико Руса који Вас пљачкају погледајте мало шта се дешава у Федерацији БиХ. Данас је у Сарајеву СФФ и цијели свијет филма је тамо, хотели давно распродани, такођер Мостар, Неум, Међугорје итд. Да не причамо о БХ Телекому, Електропривреди, Намјенској индустрији који остварују еxтра профите а Ваше Додик давно продао. Мало се замислите па видите куда са Додиком идете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

14.08.2021 18:57

Не кењај матерети. А ви се не гушите у сјени једне породице Изетбеговић и њихових арапских и турских бизнис партнера? Све је њихово. У све су они уложили лову. А што се тиче СФФ, то је замазивање народу очију, јадна копија свјетских фестивала. Имамо и ми мТел и више струје и гаса него ви. О води да не говорум. Дакле, земљаче трокутански не кењај кваке.

Name

Ћело

14.08.2021 18:59

Намјенска индустрија и све што вриједи код вас то је Југа градила и ми у њој с вАма. Нас више нема, отјерали сте нас, а ви сте све покрали и приватизирали.

Name

Разлика

14.08.2021 19:09

Постоји, то је несумњиво. На залост, у Федерацији је реалност коју сте описали много висе сминка него истинска љепота. Имате ви тамо своје афере, свој еквивалент СНСД секте, своје јавне функционере који висе краду а мање раде, своју корупцију, нерјесена убиства дјеце, да не набрајам даље. Не спорим да је у Федерацији стање боље, то и слијепац види. Али било би тузно да се развијенији дио БиХ задовољи тиме да је бољи од насег (сто је успијех само промил бољи од нуле), и да остане слијеп на све ненормалности које се десавају у друству. Цијела БиХ је болесна, само су неки њени дијелови у мање критицном стању.

Name

075

15.08.2021 08:06

@Разлика Ево пишем из ентитета Ф.БиХ, стање јесте мало боље него у ентитету РС, али не у толикој мјери као што ви пишете ! У Ф.БиХ ведри и облачи "Елена Чаушеску" зна се тко је то и "прва дама" у Бошњака тј. њен муж иначе "папучар Но1" у цијелој БиХ, у стопе га слиједи "брат" му Драган!

Name

Хик

14.08.2021 18:21

Само стварају амбијент за преваре и пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт РС

14.08.2021 18:25

Труде се да гледају своја посла иако су провртљиви. Након оцекивања да од превртљивости има неке вајде јос од Турака, па до данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудо

14.08.2021 18:51

Како це дијаспора улагати поред Додика и његове политике. Никако. Не би ни ја ни једне марке улозио. Главни кривац негативних трендова у задњих 10год је Додик, ал зато се он енормно богати. Боли га брига за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

14.08.2021 19:01

Дудо, нема ни дијаспора пара. Сви живе у кредитима. И шта да уложиш. Кроз порезе капитализам ти све узе

Name

ТЕШКО НАМА

14.08.2021 19:03

Амбијент се зове приватни џеп. И пустите ваше приче како власт ово или оно. Власт нас пљачка од првог дана и ништа се није и неће промјенити. И то комплетна власт нас пљачка. А ту је умјешана и међународна заједница која има свој дио колача. Да имам милијарде овдје неби уложио ни марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плави сљем

14.08.2021 19:34

Шутнути све политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

14.08.2021 20:28

Кад би се вратила дијаспирq која мисли о економији и добром зивоту а не о национализму с ким би они онда владали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

15.08.2021 05:17

Па паре дали уложио у бизнис код нас или бацио паре са моста исто продјеш,само је боље паре бацити у рјеку,ниси се мучио и кидао живце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоур

15.08.2021 05:58

Чим се прође ентитеска линија и крене према Трнову види се прави гламоур. Аутоматски се враћаш у 1951.Види се колико се улагало у Додикову државу. А душманима све смета што је добро у овој држави па и овај СФФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

15.08.2021 08:51

Велика је разлика када ти помаже читав свијет и када је неко сам.