Италија спремна за евакуацију својих дипломата из Кабула

- Италија је спремна брзо да евакуише своје дипломате и држављане из Кабула, главног града Авганистана где талибани у офанзиви брзо заузимају територије.

Свијет 14.08.2021 | 14:58
Италија спремна за евакуацију својих дипломата из Кабула

То је потврдио италијански министар спољних послова Луидји ди Мајо у интервјуу за дневник Коријере дела Сера (Ил Цорриере делла Сера) објављеном данас.

"Припремамо се за сваку могућност, укључујући и евакуацију. Морамо да мислимо на безбедност особља у нашој амбасади и на наше сународнике. Ако то буде потребно, све ћемо их вратити у Италију безбедно и брзо", рекао је он.

Ако амбасада буде морала да се евакуише, радиће из Рима и средства намењена подршци авганистанским безбедносним снагама могла би да буду преусмерена на заштиту сарадника италијанских дипломатских, војних и цивилних служби, рекао је он.

Италија, као једна од западних сила која је највише ангажована у Авганистану, у јуну је већ вратила своје војнике у оквиру убрзаног повлачења контингената НАТО.

За једва нешто више од недељу дана талибани су преузели контролу готово целог севера, запада и југа Авганистана и стигли су до уласка у Кабул.

"Сада треба да радимо са свим снагама које су присутне да талибани дају потребне гаранције о поштовању остварених права", рекао је италијански министар.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АУУУУ

14.08.2021 17:44

НАТО БЈЕЗИ ЗАР ИЕ МОГУЦЕ

ОДГОВОРИТЕ