Влада покреће стечај у Поштанску штедионицу Српске

Влада Републике Српске одлучила је да покрене стечај у Поштанској штедионици Републике Српске, двије деценије након што јој је одузета дозвола за обављање банкарских послова.

Република Српска 13.08.2021 | 18:47
Влада покреће стечај у Поштанску штедионицу Српске

Одлука о покретању стечаја у Поштанској штедионици, која је у власништву Министарства финансија РС (78,3 одсто) и Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС (21,7 одсто) донесена је у јуну на Скупштини акционара. На основу те одлуке Министарство финансија је јуче поднијело приједлог за стечај Влади РС која га је прихватила.

Разлог за отварање стечаја је лоше пословање и платежна неспособност предузећа које се протеклих година бавило издавањем пословних простора које има у свом власништву.

„Због наступајуће платежне неспособности и лошег пословања дошло је до немогућности измиривања обавеза усљед чега је рачун друштва блокиран крајем фебруара од стране привредног друштва „Чистоћа“. Због неплаћања комуналних услуга и процјене да Поштанска штедионица РС не може да оствари довољне приходе у циљу наставка нормалног пословања, Надзорни одбор предузећа је доставио Скупштини акционара приједлог одлуке о покретању стечаја“, казали су за ЦАПИТАЛ у Министарству финансија РС.

Појаснили су да је Законом о стечају прописано да Влада даје сагласност за покретање стечајног поступка када се ради о предузећу у већинском власништву РС, те је због тога Министарство финансија предложило Влади доношење ове одлуке.

Иначе, зграда Поштанске штедионице у центру Бањалуке продата је прошле године компанији „Проинтер“ за 2,6 милиона КМ на лицитацији која је одржана на Ђурђевдан прошле године, у јеку пандемије вируса корона и ограниченог кретања.

Зграду је продао Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС, након што му је Поштанска штедионица уступила ту некретнину заједно са земљиштем на име дјелимичног измирења обавезе настале по основу судског спора који је Фонд добио.

На крају прошле године Поштанска штедионица је имала још 2,86 милиона КМ неизмирених обавеза према Фонду ПИО, а по основу тог спора.

У Фонду су раније за ЦАПИТАЛ рекли да је Поштанска штедионица након губитка дозволе за обављање послова основне дјелатности своје пословање свела на издавање пословдног простора од којег је имала одређене приходе из којих су покривани минимални текући расходи, али не и дугови из ранијег периода.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БЛ

13.08.2021 17:22

Док не сидје са власти све це у стецај довести. Ово сто раде Милорад Додик и СНСД нема нигде. Народ се мора освестити крајње је врјеме, ово се сад на јесен мора зауставити инаце прољеца видјети, доцекати нецемо. Зима иде струја, гориво, дрво све це поскупјети мора се направити план ста це са народом бити, како це се помоци бједи и сиротињи, радна снага нам одлази, одлазе најспособнији људи сто знају радити остаје нам олос по јавним предузецима, електрицари прави, зидари, молери, керамицари, доктори, механицари, лимари сви одосе нецемо имати ским дрзаву поправити. Прст на цело крајње је врјеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

14.08.2021 09:57

а нароЦито "дрзаву" и то ону приватну милину. јадо јадни

Name

Србо

13.08.2021 17:28

Издавали пословне простире у центру БЛ а нису могли платити комуналне услуге , закуп био 50 км. .ајку вам лоповску, свеће те остварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

13.08.2021 17:57

И то су успјели да униште и предају стечајним лешонарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стецајни управник

13.08.2021 18:08

Како мали Игор Милин купи одмах мозе и стецај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

13.08.2021 19:03

Лепо. Све ће да оде под стечај. И ми сви заједно. А и заслужили смо, овакви какви смо. 30 година нас праве будалама, 30 година гласамо за њих. Е па децо моја, време је да пропаднемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

13.08.2021 19:30

Врло цудно да је имовину купио Проинтер!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

13.08.2021 19:46

И Српске Посте могу у стецај на апаратима су са бандом црвеном на целу и запосленицима који су војска СНСД и њених сателита. Тотална дубиоза послују са губицима вец годинама. Иста ситуација је и у средњим и основним сколама одакле се мора истјерати 30% наставног кадра који паразитира а немају посла. Све је то одрзавало Додика знајуци да идемо у амбис зарад плата и нерада

ОДГОВОРИТЕ
Name

З2

14.08.2021 06:06

Како је имао времена за лицитацију па слава је вјерници моји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

14.08.2021 06:19

Ајмо СНСД❤❤❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

14.08.2021 08:19

Јесте ли примјетили да све што има у свом имену српски иде у стечај. Српске шуме, српске банке, српски аеродроми, српске жељезнице, српске воде, српски зрак,српске цесте итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

15.08.2021 09:25

Мозете све под стецај довелисте ви све дотога тоје додик све приватизово за себе и своју породицу

ОДГОВОРИТЕ