Почиње СФФ: Стижу први гости престижне филмске смотре

Свјетским премијерама два бх. филма вечерас ће бити отворен 27. Сарајево филм фестивал (СФФ), а ријеч је о филмовима Даниса Тановића "Десет у пола" и "Писма с крајева свијета" филмског колектива "Бистрик 7", међународне групе редитеља прве генерације на сарајевском филм.фацторyју култног режисера Беле Тара.

Босна и Херцеговина 13.08.2021 | 08:58
Почиње СФФ: Стижу први гости престижне филмске смотре

Церемонију отварања испред Народног позоришта, гдје је већ постављен црвени тепих, односно црвени босански ћилим, у Сарајеву водиће млади глумац Дино Бајровић, а СФФ ће истовремено бити отворен у Сарајеву и Мостару. 

У четири такмичарске селекције: играног, документарног, кратког и студентског филма - 18 филмова ће забиљежити свјетску, три међународну, један европску, 25 филмова регионалну и један бх. премијеру. Први црвени тепих у Сарајеву представљен је 2003. године, а све до 2019. био је класичне црвене боје, да би од јубиларног 25. издања до данас, односно посљедња три издања, био постављен у новом дизајну који представља спој традиционалног и савременог.

Оба филма која отварају овогодишње издање фестивала скоро су завршена и аутори су учинили све да би били ексклузивно приказани пред публиком. Радња Тановићевог филма одвија се у пандемијом погођеном Сарајеву и прати двојицу ћевабџија, пријатеља и антипода, који се сукобљавају око квалитета ћевапа у њиховим радњама, преиспитујући животне одлуке и прихватајући неминовне промјене.

"Идеја се родила прошлог љета на мору. Нас неколико Сарајлија смо донијели ћевапе Далматинцима, сви различите, и онда смо кренули расправљати гдје су најбољи ћевапи. Тако смо схватили да је то занимљива тема на коју и нема одговара. Сваком су неки најбољи. Цијела прича је, заправо, о пријатељству два човјека који се нађу у тешком тренутку, као што су се много људи који се баве угоститељством у посљедње вријеме нашли у тешком тренутку, а између њих постоји нека веза - син и кћерка се забављају. Да ли ће отићи одавде, да ли ће остати? То је још једно од честих питања која постављамо", рекао је Данис Тановић пред премијеру. Сценарио за Тановићев филм поред њега потписује и Никола Купресанин, а главне улоге тумаче Едиб Ахметашевић, Изудин Бајровић, Керим Чутуна и Бранко Ђурић Ђуро.

Филм ће на отварању овог фестивала поред пројекције у Народном позоришту бити приказан и у Љетном кину "Цоца-Цола", у Љетном кину "Сафет Зајко", у Дјечијој кући Ново Сарајево, у кину на Илиџи, те на двије нове фестивалске локације - у "Цинеплеxxу" Сарајево, гдје ће бити приказан у неколико сала, и у Љетном кину Стари град.

Свјетском премијером овог филма почињу и пројекције Сарајево филм фестивала у Мостару - у Љетном кину, а филм се приказује у склопу Опен Аир програма.

Настао је у оквиру пројекта Сарајево град филма за глобалне екране (СЦФ ГС) Обала Арт центра и Турске државне радио-телевизије (ТРТ), са фокусом на режисере из југоисточне Европе чији филмови су претходно приказани и награђени на Сарајево филм фестивалу, и уз подршку "БХ Телецома".

Омнибус "Писма с крајева свијета" свјетску премијеру ће имати у Љетном кину "Ватрогасац", у склопу програма Специјалне пројекције. Омнибус је међународна хроника првих дана закључавања усљед ковида у 14 приватних кућних филмова.

Дјело је филмског колектива "Бистрик 7", 13 међународних аутора уједињених искуством прве генерације дипломираних студената на филм.фацторyју "Беле Тара" у Сарајеву.

Организатори 27. издања СФФ-а још нису открили које ће познате личности ове године гостовати на фестивалу, али засад је познато да ће Сарајево посјетити чувени редитељ Вим Вендерс, те да ће му том приликом бити уручено и "Почасно срце Сарајева", у знак признања за изузетан допринос филмској умјетности.

Осим њега, познато је да ће овогодишње издање фестивала посјетити Мичел Франко, славни мексички редитељ, који ће на фестивалу представити свој најновији филм "Нови поредак" и преузети "Почасно срце Сарајева", које је добио 2020. године, а није га могао преузети због пандемије вируса корона.

Фестивал ће трајати до 20. августа, а за награде "Срце Сарајева" укупно ће се такмичити 47 филмова у већ поменуте четири селекције. Фестивал ће затворити свјетска премијера филма "Тома" Драгана Бјелогрлића о славном српском и југословенском пјевачу Томи Здравковићу. У питању је портрет који приказује Здравковићеве почетке, врхунац славе, љубави које су га инспирисале за неке од највећих хитова, али и људе из умјетничког свијета који су га окруживали.

(Независне новине)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хакала

13.08.2021 07:06

Ура! Ал ћу лове да се напросим на улици. Биће за 10 у пола хе хе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

13.08.2021 08:05

Хакала, то 10 у пола је филм оног наког чувеног режисера. Добиче прву награду Златна шампита града Сарајева!

Name

САРАЈЕВО

13.08.2021 08:30

ЉУБАВИ МОЈА

Name

Дзоо

13.08.2021 07:16

Људи моји Сарајевом сваки дан продефлира десетинама хиљада тоуристс.Ова Феста јос висе.Место да се удрузимо са Босњqцима ми само инад терамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

13.08.2021 07:29

Вала хвала ти на оним арапима и хиџабима. Кад дођу нама у Лукавицу да попију пиво и лозу, ми их тјерамо из наших кафана.

Name

Ре

13.08.2021 07:37

Бошњаци су кроз историју увјек више били наклоњени Србима, незнам засто је дошло до промјене

Name

Јоле

13.08.2021 07:42

Ми с њима инат тјерамо? Човјече о чему ти? Ми за њих не постојимо.

Name

БЛ

13.08.2021 08:01

Тако је..неки дан сам био у Сарајеву...не мозес да цујес нас језик у граду..пољаци,цеси,спанци,кинези нема од куд нису досли туристи..свака цаст...светска метропола..град цист средјен, љубазни конобари, а ми само инат и србовање...еее мој народе

Name

Жељо

13.08.2021 07:40

Кажу да ће Кирба бесплатно дијелити сомуне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле

13.08.2021 09:59

Кажу биће и Себијица и Бисерица.

Name

Срле

13.08.2021 09:58

Фестивалчина права! Кан и Монте карло су мало дијете за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2021 11:41

Сарајево је једини град у БиХ. Вољели га или не али то је истина.

Name

Перо

13.08.2021 14:40

За мене је једини град у БиХ Источно Сарајево!

Name

Јеца

13.08.2021 12:02

Топло препоручујем посјету фестивала. Атмосфера у граду је дивна, људи опустени, музика, филмови за све укусе...поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћира

13.08.2021 22:23

Ма шта нам наприча. Да је Сарајево добро не би нас 150000 отишло из њега. Ето ти га брте, шетај по њему, лижи египатски (сладолед), ждери шампите са слатког ћошета, гутај мрквине ћевапе и буди срећан! За нас ти не брини. Нама је свуда добро, гдје нама таквих ко ти.