Суша однијела љетину: Штета милијарду и по марака!?

Високе температуре које се у БИХ биљеже у претходна три мјесеца, проузроковале су огромне штете пољопривреди. Усјеви су готово па уништени. Произвођачи кажу да је ово једна од најтежих година до сада, и да ће се праве посљедице тек видјети у септембру.

Босна и Херцеговина 12.08.2021 | 19:48
Суша однијела љетину: Штета милијарду и по марака!?

Кишно прољеће, а онда суша, која у појединим крајевима влада више од два мјесеца, те често олујно невријеме које је погодило бројне крајеве БиХ, направили су незапамћене штете по пољопривреду. Приноси никад мањи.

„Ми очекујемо да ће бити смањени између 50-70%. Негдје ће бити и 90%. Поговотово да стручњаци и метеоролози не најављују никакву кишу, ја мислим да ћемо доћи у једну велику катастрофу по питању пољопривреде“, каже предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберија и Мајевице, Саво Бакајлић.

У највећој житници Републике Српске највише су уништени приноси кукуруза. Проблемима се не назире крај, кажу произвођачи.   

„Он се потпалио. Ту је већ фаза налијевања завршена и једноставно он је изгорио. Овдје нема никакав принос. И то што буде било неће имати некакав квалитет“, истиче Бакајлић.

Пољопривредници поручују да су у безизлазној ситуацији. Сјетва у 2021. години је била најскупља. Штета коју је проузроковала суша, кажу, још скупља.

„Наша процјена је да је око милијарду и по марака настала у пољопривреди“, каже Владимир Усорац из Удружења пољопривредника РС.

Ништа боља ситуација ни у Федерацији БиХ. 

„Дакле, то је негдје до 70%, можда и до 80%. Имате парцела гдје људи уопште неће улазити у њих, јер све је спржено и тако ће и остати. Имамо појаве да су људи већ сад почели силаже скидати док има имало зелене масе да шта било уграбе. Процјена још увијек нема. Кад се почне скидати, онда ће се знати колико су умањени приноси. Али углавном, то ће бити једна катастрофа“, појашњава предсједник Удружење пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо.

Колапсом пољопривредне производње, у огромној мјери угрожена је сточарска производња. Из Удружења пољопривредника РС кажу да су поједини произвођачи већ почели са продајом стоке, покушавајући на тај начин смањити насталу штету. На питање, да ли се онда може очекивати и поскупљење цијена на тржишту, одговарају да то не зависи од њих.

„Увозни лоби диктира цијене на нашем тржишту. Ако узмете да једна Хрватска, Аустрија једу коњско месо умјесто телећег, гдје је контрола стварно строга, онда нема шта причати код нас. Не бих се чудио да код нас једемо и крокодилско месо. Када не буде производње на територији БиХ, ми ћемо јести најскупљу храну на свијету“, наводи представник Удружење пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац.

Због свега наведеног, произвођачи очекују помоћ надлежних институција.

„Ми се боримо и покушавамо на разне начине, видјели сте и сами са протестима да се заштити домаће. И оно мора бити заштићено, ма коме то било или не мило. Институције не раде свој посао. Министар спољне трговине ништа није учинио по том питању. Једноставно институције су заталије да помогну у пољопривреди“, категоричан је предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберија и Мајевице, Саво Бакајлић.

Пољопривредници упозоравају да БИХ годинама увози храну, а да јој се не зна прави квалитет. Подсјећају на увоз лубеница из Сјеверне Македоније. На тај начин, кажу, директно су уништени домаћи произвођачи, који су сада суочени са вишком овог производа. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реалиста

12.08.2021 18:53

Ма нек пропада Бих је богата земља и све ћемо ми то купити није битно пошто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

12.08.2021 19:01

Тако је. Миле и Бакир то рјешавају.

Name

Лаушанин

12.08.2021 19:32

Јоој, Миле, шта радиш са овом сушом! Дај нам кише!

Name

Богатсво

12.08.2021 19:46

Народе, окрените се БОГУ и молитви, заборавите богатсво, помозите једни другима показите љубав и вољење и видећете да ће бити боље. Ако се не вратимо БОГУ и молитви, биће све горе и горе. Ово је само почетак….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

12.08.2021 19:54

А Зора купује ауто од 100 000 КМ. Сини муњо, удри громе спали ову недођију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.08.2021 19:56

Највеца штета и непогода је власт која је похарала и економски урнисала земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Житник

12.08.2021 19:57

Ма неће Додик ништа потписат па макар све изгорило.Овдје би држава и Клошарац требали да помогну људима а не да се препуцавају преко леђа јадних пољопривредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

13.08.2021 01:45

Да је најбољи могућ род ми смо опет пропали. Онда нема откупа. Нема овдје среће у овој несретној земљи. Нема среће јер су на власти вазда неки лешинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

13.08.2021 04:10

Пољопривреда на отвореном је или или . Једва смо у плусу кад је родна година а овако дно дна. Држава мора јаче стати иза нас. Кредите дижемо да би лосијали, гдје то има? Стабилан пољопривредник код нас непостоји.Једино онај што више хода око странке која је на власти него што је на трактору.Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ