Велика прогноза: Какво нас вријеме чека на јесен?

Прогностичари АццуWеатхера објавили су јесењу прогнозу за 2021. годину. Када је у питању Балкан, прогнозирају да би се интензивна врућина могла задржати и у рану јесен, што би могло донијети и топлотне таласе. С друге стране, могу се очекивати и периоди обилних падавина, крајем октобра и новембра. Не искључују ни пожаре, поплаве, клизишта и друге непогоде.

Босна и Херцеговина 12.08.2021 | 18:59
Велика прогноза: Какво нас вријеме чека на јесен?

Чланови АццуWеатхеровог међународног тима за дугорочно прогнозирање Тyлер Роyс и Алан Репперт кажу да ће Ла Нина образац који се развија у Пацифику, а који ће утицати на временске прилике широм свијета, бити покретачка снага током цијеле јесени.

Пријетња од шумских пожара

"Очекује се да ће се интензивнија љетна врућина задржати у јужној Италији и на Балкану, посебно у рану јесен, рекао је Репперт.

Језгро топлоте ће се задржати на Балкану и у Грчкој гдје ће бити могући топлотни таласи, углавном током прве половине јесени.

Врућина и сушни услови почетком сезоне омогућиће да се шумски пожари који су харали селима по дијеловима Балканског полуострва наставе до јесени.

Иако ће врућине бити тема до краја сезоне, олује са Медитерана и уз јужну олујну стазу могу повремено донијети кратко олакшање од врућине.

Долазак обилнијих падавина које стигну крајем октобра и новембра не може само окончати пријетњу од пожара, већ може донијети и додатне пријетње.

Опасност од поплава

"Брза опасност од поплава ће се проширити из Италије на Балкан, посебно до новембра", рекао је Роyс, додајући да обилне падавине могу представљати и ризик од клизишта.

Кише могу донијети и грмљавину, а било које олује могу донијети пљускове и олујне вјетрове. Локализирана туча не може се у потпуности искључити.

Када су у питању остали дијелови Европе, метеоролози кажу да би сезона могла понудити трачак наде европским регијама које су овог љета погођене поплавама и пожарима.

(Агенције)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ха ха

12.08.2021 17:36

Чуј пожаре па то људска рука ради плацена од стране америке и енглеза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

13.08.2021 07:55

Наравно. Све је то организовано и координирано.

Name

Да

12.08.2021 17:50

Другим ријецима на Балкану је на јесен све могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

12.08.2021 19:30

Срећа па имамо Русију она ће све спријечити....који си ти кретен