Институције Српске крше законе на сваком кораку

- Јавне набавке, годинама уназад најпогодније су властима за све врсте малверзација, категорични су из опозиције.

Република Српска 11.08.2021 | 20:28
Институције Српске крше законе на сваком кораку

Канцеларија за жалбе БиХ поништила је тендер Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске за набавку горива, и то након жалбе предузећа из Сарајева, у којој се наводи да је Инспекторат унапријед дисквалификовао све понуђаче и тендер намјестио за једну фирму.

Због фаворизовања једног понуђача, у овој години већ су поништени тендери набавке горива за још двије институције Републике Српске. 

Набавка горива за потребе Инспектората Републике Српске вриједна 130 хиљада марака је поништена. То је епилог жалбе коју је предузеће „ХИФА-Петрол“ д.о.о из Сарајева прије више од мјесец дана упутило Канцеларији за жалбе БиХ, а у којој тврде да је Републичка управа за инспекцијске послове јавну набавку подредила компанији „Нестро петрол“.  Наиме, у тендеру Инспектората се захтијевало да понуђач има бензинске пумпе на 38 локација у Српској, укључујући и Чајниче, у коме постоји само пумпа „Нестро петрол“, чиме је осталим понуђачима онемогућено да испуне услове тендера.

„Канцеларија је након жалбе „Хифа-Петрола“ поништила набавку и утврдила да уговорни орган није доказао да је апсолутно неопходно набављање горива за његова службена возила на свим траженим локацијама. Уговорни орган је пропустио да осигура правичну и активну конкуренцију која је гарантована Закона о јавним набавкама”, наводи се имеђу осталог у одлуци Канцеларије за жалбе БиХ, објавио је раније портал „Цапитал“

Из Инспектората РС су потврдили одлуку Канцеларије за жалбе БиХ. Не откривају даље кораке.

„Предметно рјешење овај орган запримио је у току јучерашњег дана, те ћемо тек након разматрања истог у оцјене навода из образложења моћи заузети став о даљем току поступка.“, саопштено је за БН из Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске.

Прије само неколико мјесеци, Канцеларија за разматрање жалби БиХ након жалбе фирме „Нафтацо“ на исти начин поништила је тендер набавке горива за Народну скупштину Републике Српске. Утврђено је да је посао вриједан 85.400 КМ опет погодовао фирми „Нестро петрол“, јер је у услову од понуђача тражено да имају бензинску пумпу у Чајничу. 

Предсједник парламента Недељко Чубриловић тврдио је да није упознат са детаљима тендера и да је то посао генералног секретара скупштине.

„Ништа није спорно. Ако је поништен, комисија рјешава на тај начин. Тендер ће бити поновљен. Сигурно је да ништа незаконито неће бити урађено.“, казао је Чубриловић.

Везе „Нестро петрола“ и институција Републике Српске прекинуте су и у набавци горива за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Портал „Цапитал“ објавио је да је Канцеларија за жалбе поништила тендер од 130 хиљада марака, јер је од понуђача поново тражено да од 24 локације за точење горива, једна мора бити Чајниче. Из овог министарства нисмо добили појашњење да ли се на овај начин посао намјешта једној фирми. 

„То није никакав јавни позив, онда је то директна погодба са једном фирмом, ако се стави она одредба која одговара само једној фирми на тржишту. Ту се уништава конкуренција, ту се уништава и тржиште. То је опет на неки начин и злоупотреба.“, сматра опозициони посланик ПДП-а у НС Републике Српске, Јелена Тривић.

Из опозиције кажу да је ово још један примјер да најважније републичке институције не раде у складу са законом.

„Власт је постала толико бахата управо зато што не фунцкионише правна држава. И док год се ствари не промијене, док год моћници који крше Закон о јавним набавкама намјештају тендере, не буду ухапшени и процесуирани, док не буду добили вишегодишњу робију, не буде им одузета имовина, нажалост, овакве ће се ствари понављати.“, категоричан је посланик у Клубу СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић.

Јавне набавке, годинама уназад најпогодније су властима за све врсте малверзација, категорични су из опозиције. Подсјећају да су на овај начин људи и фирме блиске властима нелегално присвојиле милионе марака и то од набавке канцеларијског материјала па све до респиратора.

(БН Фото: Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мика

11.08.2021 18:53

Миле је гори од мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2021 20:11

Го лопов до лопова

Name

ЛАКТАШИ

11.08.2021 19:50

А ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ЈЕ НЕБОЈША ЗГОЊАНИН И ЧАВИЋЕВЕ СЕКТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

12.08.2021 04:22

То нису институције тоје клуб криминалаца који себе назива погресним именом институције Па тако није цудо закон па то криминалци раде на сваком мјесту на планети па тако и ронхилови снобови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

12.08.2021 07:24

И то ради инспекторат, ето вам доказа како они функционишу. Није то институција, то су криминалци који заједно са тајкунима уништавају све у овој ј.....ој земљи. Битно је да имају огромне плате које им даје овај напаћени народ, а они немају никакву одговорност. ШЉАМОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

12.08.2021 08:03

А када нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаљин

12.08.2021 08:22

У РУГИП геодетској хара Деуриц кум зк мафије И додиково кумце Станковиц. Распродају дрзавне некретнине И вец су узели преко 100 милиона светског кредита И опрали га уз додиково амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђура

12.08.2021 11:03

Ама болан не био што лажеш и лајеш толико? До тебе дошле такве информације? Ти знаш колко је ко и чега опрао.