Грчка: Српски ватрогасци у борби са ватреном стихијом

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, 37 припадника и 14 возила, у сарадњи са Цивилном заштитом Грчке, током данашњег дана били су ангажовани на пресецању шумског пожара у дужини од пет километара у селу Авгари.

Свијет 10.08.2021 | 17:13
Грчка: Српски ватрогасци у борби са ватреном стихијом

Ватрогасци су се током ноћи борили са ватреном стихијом како не би дошло до ескалације пожара, а акција је настављена и током дана.

Српски ватрогасци-спасиоци заједно са колегама из Грчке улажу надљудске напоре како би спречили ширење пожара.

Шумски пожари већ осми дан практично разарају шуме на другом по величини грчком острву Евији, присутан је густ дим у оближњим градовима, а стотине ватрогасаца покушава да спаси што се још спасити може.

Пожари који бјесне од 3. августа уништили су највећи дио сјеверног дијела острва.

До јутрос ватра је уништила куће и пословне просторе и фирме, десетине села је евакуисано. Пожар је донекле мањег интензитета али се приближио неким селима.

Још неколико пожара активно је у земљи, посебно у области Пелопонеза.

Грчке власти данас су фокусирале своје ресурсе на пожар на Евији. Ватрогасне службе кажу да у гашењу учествује 873 ватрогасаца, око 50 копнених тимова и 229 возила. У гашењу учествују ватрогасци из Украјине, Србије, Румуније, Словачке и Пољске.

Помоћ из ваздуха пружају хеликоптери, укључујући три из Србије, два из Швајцарске и два из Египта.

Стотине ватрогасаца и десетине возила, авиона и хеликоптера из европских и земаља Блиског истока стигли су или долазе да помогну Грчкој у борби против ватрене стихије.

Мјештани и локални званичници жале се на мањак ватрогасних ресурса, посебно из ваздуха након што авиони канадери нису упућени на вријеме, те се пожар толико проширио да је постало превише опасно за летове.

Сателитски снимци откривају да је највећи дио сјевера острва практично спаљен, а према подацима ЕУ изгорило је више од 49.000 хектара земље на Евији.

Пожари су услиједили након врелог таласа, најгорег у Грчкој у посљедњих више деценија са температурама од око 45 степени Целзијусових.

(Агенције)

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дрнд

10.08.2021 17:05

Па,ако их они не спасе, Грцима спаса нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабел

10.08.2021 18:16

Истински хероји ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2021 05:00

Тачно! Прави хероји

Name

Мора да су мигранти!?

10.08.2021 22:21

Или су Грци по свом обичају сами запалили све да би коначно добили лову од ЕУ а која би ишла у џепове политичара а не у обнову!

ОДГОВОРИТЕ