Умро Новица Неговановић, великан српске хармонике

Хармоникаш Новица Неговановић преминуо је у 76. години живота. Познати музичар борио се са корона вирусом, али је нажалост изгубио битку.

Србија 09.08.2021 | 10:25
Умро Новица Неговановић, великан српске хармонике

Новица Неговановић десет дана је лежао у ковид болници у Крушевцу, међутим није успео да се избори са опаким вирусом.

Пре него што се разболео, Новица је активно свирао и певао на слављима.

Колеге се опраштају од њега на друштвеним мрежама, а међу првима је то учинио Александар Софронијевић.

- Јутрос рано смо изгубили великана српске хармонике, песме, колегу, друга, брата, али и оца и нашег деку, чика Новицу Неговановића. Душа ме боли док ово пишем, не желим да верујем да те нема више. Одмори душу добри мој Ноле, нека ти је вечна слава и путуј са анђелима. Волимо те, слушамо, помињемо и свирамо заувек док нас има - поручио је Софронијевић.

Новица Неговановић рођен је 1945. године у Адранима код Краљева. Његов музички таленат долази до изражаја још у петој години његовог живота. Одрастао је у музичкој породици, отац и стриц свирали су хармонику и од тада почиње његов интерес за овај инструмент. Био је толико талентован да је његов први наступ био већ у првом разреду основне школе. Са стрицем и оцем свирао је на многим весељима.

У то време организована су општинска такмичења на којима је учествовао, и на многима је побеђивао. Певао је и свирао по свим околним местима, а на репертоару је имао велики број песама.

Година 1966. била је прекретница у животу Новице Неговановића. Та година обележила је његову каријеру. На такмичењу хармоникаша у Соко Бањи два пута осваја прво место, као солиста и као дует хармоника са Драганом Матићем Жилићем. Ту је понео титулу прве хармонике Југославије.

У годинама између 1970. и 1980. Новица Неговановић је био међу најпопуларнијим југословенским хармоникашима. Његове изврсне интерпретације својих кола (међу којима треба нарочито истаћи „Перицино коло“) деловале су тако свеже и модерно да је за собом повукао велики број младих хармоникаша. Био је на путу да постане хармоникашка велесила, али тада се одрекао солистичке каријере хармоникаша, а више се експонирао као певач и стваралац нових песама.

Десет година Новица је радио као главни музички уредник у Продукцији грамофонских плоча и музичких касета „Југодиск“ у Београду. Од 1989. до 2003. године Новица је живео и радио у Америци. У својој дугогодишњој каријери учествовао је на многим фестивалима, турнејама, концертима и хуманитарним концертима, како у земљи тако и у иностранству.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мато

09.08.2021 09:19

Покој ти дуси легендо.од које короне.КОРОНЕ ПО НАРЕДЈЕЊУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСАНАЦ

09.08.2021 09:43

Нека ти је лака Србска земља ЛЕГЕНДО. Највећи и једини а до њега Кесељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биги

09.08.2021 10:06

Поцивај у миру...Легендо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кемо

09.08.2021 10:43

Слава великану народне музике Срамотно је да ко год умре познат да је умро од невидљивог непријатеја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еwу

09.08.2021 11:15

Одоше све легенде народне музике.За пар година ће све бити аутотуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

10.08.2021 11:46

Још једна у низу легенди оде,нек ти је лака земља и покој души..

ОДГОВОРИТЕ