Данас се прославља празник посвећен Светом Пантелејмону

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Овај празник као своју крсну славу прослављају многе породице, али и градови и општине, међу њима и град Бијељина.

Република Српска 09.08.2021 | 07:12
Данас се прославља празник посвећен Светом Пантелејмону

Српска православна црква и верници данас славе светог Пантелејмона. Обележава се седам дана од Светог Илије. Верује се да ће сваки рад данас, Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним, а ко се спрема за пут, треба да крене баш данас.

Свети Пантелејмон или свети Пантелија родом је из Никомидије од мајке хришћанке и оца безбожника. Још као младић изучио је лекарске науке, а био је посвећен вери и Христу.

Постоје многи записи о његовим чудотворним излечењима. Излечио је слепог човека који је потом прихватио Христову веру, а љубоморни лекари који су годинама безуспешно покушавали да га излече, оптужили су Пантелејмона за хришћанство. Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је признао да је хришћанин, а чак је и излечио неког човека и тиме бројне људе приближио хришћанству. Цар је светог Пантелејмона ставио на муке, али га је Бог сваки пут излечио.

На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га је ударио мачем по врату, али мач се одбио и поломио. Није успео да му посече главу док се светац није помолио и сам рекао да сад могу да га посеку. Страдао је 304. године.

Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу. Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације. Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Манастир Светог великомученика и целебника Пантелејмона у Лепчинцу, спада у древне светиње тзв. Врањске Свете Горе. Подигнут је у незнаним историјским дубинама у пределу у којем су обитавали и подвизавали се пустиножитељи. Од 1998. године ово је женски манстир. Ово свештено место је од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и народних тегоба. С обзиром да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз сву историју, али и данас, до јавности стижу информације о чудесним исцељењима која се дешавају у овој Светињи молитвеним дејством светог Пантелејмона.

Иначе, ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Такође, ако се спремате за пут, крените баш данас.  Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих којима је друм други дом.

(БН/Телеграф)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗЕНИЦАН

09.08.2021 06:08

свим србима правиславцима сретна крсна слава свети пантелија који славе своју крсну славу некаим на радост и срецу буде и даим свети пантелија сацува дом и породицу и буде на весеље само србин слави славу заститника дома свога и три дана пије здрави све у име христа бога

ОДГОВОРИТЕ