Да ли су планови о отварању радних мјеста реални?

У БиХ до краја маја број незапослених особа износио је готово 396.000. Према појединим анализама, план је да се у овој години запосли 40.000 радника, а од тог броја њих 30.000 из Републике Српске. Иако је за првих шест мјесеци, према подацима Завода за запошљавање у Српске запослено преко 16.000 лица што је за 36,8 % више у односу на протеклу годину, наведене пројекције су преоптимистичне, поручују познаваоци привредних прилика у Српској. 

Република Српска 08.08.2021 | 20:32
Да ли су планови о отварању радних мјеста реални?

„Када је у питању реално стање у привреди, заиста је у овом тренутку нереално очекивати  да дође до отварања толиког броја нових радних мјеста. Можемо очекивати да ће доћи до раста запослених у току ове године, али да тај раст буде 30.000 је заиста у овом моменту нереално очекивати“, истиче портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић. 

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске, а према подацима из јуна налази се више од 75.000 незапослених. У Унији удружења послодаваца истичу да кључни начин запошљавања у Српској треба да буде путем Акционог плана којег усваја Влада, док је за реализацију задужен Завод за запошљавање. У прошлој години издвојено је преко 16 милиона марака за запошљавање више од 3.000 лица. Говорећи о ефикасности досадашњих акционих планова у Унији удружења послодаваца наводе одређене недостатке.  

„Ми већ дужи низ година указујемо на неадекватност трошења јавних прихода који се прикупљају по основу доприноса за незапосленост. Сматрамо да се та средства могу утврошити много ефикасније и усмјеравати их према пословним субјектима који могу креирати више радних мјеста са већом доданом вриједношћу. Ми управо радимо на изради нове стратегије запошљавања 2022 - 2026. година и надамо се да ћемо овога пута погодити шта је то потребно РС по питању тржишта рада, али и образовања“, истиче директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић. 

Осим што се средства предвиђена акционим планом запошљавања могу боље и квалитетније утрошити из Савеза синдиката Републике Српске указују и на друге проблеме. Након што годину дана проведу код послодавца, радници најчешће буду отпуштени. 

„Смисао тих акционих планова запошљавања да се раднику да могућност да ли кроз приправништво, да ли као дијете погинулог борца да годину дана има исплату пуне плате или нето плате, а да након тога тај послодавац тог радника задржи на послу јер је то и бит тих акционих планова, а не да се сваке године врте други људи који ће само на неки начин бити бесплатна радна снага за тог послодавца“, наводи генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић. 

„Проблем који имамо је могућност да послодавац држи радника онолико колико је по уговору за ту донацију или ту субвенцију или помоћ обавезан, а да га не задржи даље. Некада се дешава да се људи отпусте па се поново исти примају. Дакле, има наравно и послодаваца који то злоупотребљавају“, истиче економиста Зоран Павловић. 

Саговорници додају да је доста начина да се негативним појавама стане у крај, а најефектнији су кажњавање послодаваца или одузимање права учешћа у пројектима запошљавања. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Док Холидеј

08.08.2021 19:22

ОДКАД ТО РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗАПОШЉАВА РАДНИКЕ ПО ИНОСТРАНСТВУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрwзени лоповлук

08.08.2021 19:53

Преко ледја радника.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

08.08.2021 19:59

Једне те исте отпустају и примају деценија, тако је осмисчјено у скарадном систему тако да сваке године се опет запосли и мање него сто одсели са ових простора сто знаци да то није пораст запосљавања него пад....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.08.2021 05:10

Следеца је изборна сви це се запослити.

ОДГОВОРИТЕ