У које сврхе се користе возила у Предсједниству БиХ?

Предсједништво БИХ у свом возном парку посједује 39 возила. Међутим, за дио њих уопште се не зна гдје се користе, јер се извјештаји о пређеној километражи подносе тек на крају мјесеца. 

Босна и Херцеговина 08.08.2021 | 20:05
У које сврхе се користе возила у Предсједниству БиХ?

То је утврдила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Грађани кажу да је то само доказ да они који су на власти могу да раде шта хоће.

Институција Предсједништва БиХ, у овом тренутку располаже са 39 службених аутомобила. Само у 2020. години трошкови за одржавање тих возила износили су 317.960 КМ. Највише новца утрошено је на гориво 126.697 КМ, на поправак и одржавање возила више од 100 хиљада марака (102.477 КМ), ауто гуме 30.764 КМ и осигурање возила 28.339 КМ. 

Канцеларија за ревизију институција БиХ утврдила је да се 23 аутомобила користе директно за потребе три члана Предсједништва БиХ и запослене у њиховим кабинетима, а преосталих 16 за потребе службеника. 

Међутим, према прописаним правилима, возила која користе чланови Предсједништва и главни службеници су изузета од вођења дневне евиденције кориштења. То значи да се ни у једном тренутку не зна гдје, када и у које сврхе се користе ти аутомобили. 

„Проведеном ревизијом смо констатовали како се за укупно једанаест возила не води дневна евиденција о кориштењу возила. За ова возила су утрошена значајна финанцијска средства за трошкове одржавања и горива. С обзиром на наведено, нисмо се могли увјерити у рационално и намјенско кориштење наведених возила.“, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију инситуција БиХ.

Из Транспаресни интернешнела у БИХ нису изненађени наведеним. Кажу да је на овај начин настављена пракса нетраспарентног кориштења јавних ресурса, и то најчешће у приватне сврхе.

„Оно што наши службеници раде јесте да се често службена путовања поклапају са неким приватним интересима. Имали смо доста примјера гдје су и грађани и новинари сликали и снимали службене аутомобила на црногорском приморју и хрватском приморју у јеку туристичке сезоне.“, каже Дамјан Ожеговић.                                   

Ништа боље мишљење немају ни грађани.

„Ја мислим да они имају мало. Какви смо ми па гласамо за њих. 

Није у реду нормално. А јадни свијет нема шта да једе. Не може бити горе.

Наравно да је превише. Ја сам иначе рођен у Њемачкој рођен. Знам како горе фунцкионише закон. Чак и градоначелници и политичари се возе бициклом, као у Данској нпр што иду на посао. Апсолутна глупост.“, истичу грађани са којима смо разговарали.

Ревизори су недостатке утврдили и по питању запошљавања за потребе Предсједништва БиХ. Иако је на крају 2020. године у овој институцији било запослено 112 радника, новчана средства одобрена су за њих 146.  Та разлика се односи на запослене по основу уговора о дјелу. За те потребе у прошлој години исплаћено је 171.447 КМ. 

А ненамјенско трошење средстава пронађено је у Уреду официра за везу с Међународним казненим судом за бившу Југославију.

„Анализом трошкова насталих темељем уговора о дјелу, нисмо се могли увјерити како су трошкови за уговоре о дјелу у Уреду број 3 у укупном износу од 39.000 КМ оправдани. Наиме, једна особа је ангажована путем уговора о дјелу током цијеле године за мјесечну накнаду у износу од 2.000 КМ, а за послове регионалног политичког аналитичара. Плаћање се вршило мјесечно у еврима путем иностране дознаке. Друга особа је ангажована за мјесечну накнаду од 1.250 КМ, такође цијелу годину, а за послове логистике у Уреду официра за везу.“, саопштено је у ревизорском извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Уговор о дјелу, често је параван за званично запослење у институцијама БиХ, истичу представници невладиних организација.

„Одређена лица се тако запошљавању чак и онда када нису потребна. Затим се расписују неки фиктивни конкурси на које ће бити примљени управо они који раде. Такође, оно што је спорно да су ти уговори о дјелу најчешће се закључују за вријеме изборне кампање.“, појашњава представник Транспаренси интернешнела у БиХ Дамјан Ожеговић.

У препоруци која је упућена на адресу Предсједништва БиХ, ревизори истичу да овај орган треба радити на рационализацији издатака по основу уговора о дјелу те провести процедуре запошљавања у складу са важећим прописима који регулишу ово подручје, а све у сврху намјенског трошења средстава.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РЕ

08.08.2021 18:21

Гдје год је бурле ту је нека муљажа и проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

09.08.2021 04:37

Љуби те твој бакир, само тако настави..

Name

Боки

08.08.2021 19:39

Ма они то све због народа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадија

08.08.2021 19:45

Све док премијер РС не буде особа којој није потребна парада силе и која може да прошета са својим народом, нема нама бољитка. Ми се још као идиоти смијемо примјерима из озбиљних држава гдје носилац високе функције сам иде у куповину у маркет, вози бицикл или користи јавни превоз до радног мјеста. Гледамо како наше бајне вође немогу да одвоје гузице од врхунских технологија у ауто индустрији..... А не раде апсолутно ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лопи

08.08.2021 19:48

Наведи примјер гдје је степен корупције дупло виши од процента запослености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

08.08.2021 22:13

Кад Драско постане цлан предсједниства он це им свима све кљуцеве одузети

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

10.08.2021 11:51

У сврху курчења пред народом и дивљања по цести за то им служе,све то почистит 22-е на свеукупном нивоу,доста бетерлука више...

ОДГОВОРИТЕ