Уџбеници спремни: Имамо ли новца за школу?

Цијене уџбеника за наредну школску годину у Републици Српској остају на прошлогодишњем новоу, а Завод за уџбенике и наставна средства приводи крају активности на припреми и њиховој штампи, рекао је директор Завода Бојан Ђенић.

Република Српска 08.08.2021 | 11:55
Уџбеници спремни: Имамо ли новца за школу?

Ђенић је истакао да се сви наслови уџбеника за основну школу, осим нових одобрених, налазе у књижарама, а у наредној седмици очекује да они буду и доступни.

Он је нагласио да се у пословним центрима издвајају и комплетирају уџбеници за ученике основних школа које је обезбиједила Влада Републике Српске како би били ученицима доступни с почетком школске године.

Ђенић је навео да се припремају и испоручују комплети уџбеника које су обезбиједиле поједине локалне заједнице у Републици Српској.

"Цијене уџбеника остале су на прошлогодишњем нивоу и није било значајнијих одступања, а грађанима је на располагању била и куповина уџбеника на рате у свим малопродајним објектима Завода", рекао је он.

Ђенић је подсјетио да су нови уџбеници за школску 2021/2022. годину за основну школу математика за трећи разред, читанка за шести разред, српски језик и језичка култура за шести разред, читанка за седми разред, српски језик и језичка култура за осми разред и српски језик и језичка култура за девети разред основне школе.

Према његовим ријечима, нови уџбеници за гимназију су географија за први разред, читанка за други разред, збирка задатака из физике са приручником за лабораторијске вјежбе за други разред гимназије општег, природно-математичког и рачунско-информатичког смјера и енглески језик за трећи разред гимназије - уџбеник, радна свеска и приручник за наставнике.

Ђенић каже да су ове школске године нови уџбеници и теорија форме за први разред и исрторија умјетности за први разред средњих стручних школа, занимање ликовни техничар, техничар дизајна графике, техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, историја одјеће за први разред средњих стручних школа, занимање дизајнер модни техничар, естетска њега за први разред козметички техничар.

Према његовим ријечима, нови уџбеници за средње стручне школе су и банкарско пословање за први разред, хигијена и контрола за први разред, основе електротехнике и електронике за први разред, читанка за други разред, економија за други разред и финансијско пословање за трећи разред.

Ђенић је навео да, упоредо са овим активностима, Завод припрема дигиталне садржаје за одређен број наставних предмета који ће бити доступни ученицима и наставницима од почетка нове школске године.

"Уз уџбенике у књижарама Завода купцима је понуђен широк асортиман школског прибора, опреме и наставних средстава, а доступни су и најновији наслови школских лектира", рекао је Ђенић.

Он је додао да од ове школске године купце очекују и у новоотвореним књижарама у Бањалуци и Братунцу, те реновираним књижарама у Приједору, Источном Сарајеву и Бијељини.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ноле

08.08.2021 12:25

Каквог бре новца,па зар нису удзбеници бесплатни???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кизо

08.08.2021 12:42

Хајване, за град Бања Лука, удзбеници су бесплатни за основну сколу, а на нивоу Републике Српске до сестог разреда. А цуј ово, постоји и средња скола и удзбеници за средњу сколу. А о факултету не бисмо требали ни расправљати.

Name

Није тачно

08.08.2021 13:05

На нивоу РС су бесплатни до четвртог разреда. За пети нису бесплатни, осим у БЛ.

Name

@Кизо

08.08.2021 17:38

Ја заврсио факултет и магистрирао (по старом систему, двије године постдипломских) а да нисам купио ни један једини удзбеник. Била теска времена, није било новца, али је било библиотека на сваком цоску. Удзбеник је исти, купљен или посудјен.

Name

БАЊАЛУЧАНИН..

08.08.2021 14:49

СВЕ ЈЕ ТО ЛИЈЕПО, САМО ПИТАЊЕ ЈЕ КОМЕ ЧЕ СЕ ДЈЕЛИТИ ИЛИ КУПОВАТИ КАДА ЈЕ УЧЕНИИКА СВЕ МАЊЕ И МАЊЕ??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

08.08.2021 15:20

Један комплет за Додика молим. За трећи основне.

ОДГОВОРИТЕ