"Отворени Балкан" није српски свет нити руска подвала, Не знам ко може прогутати ту "ловачку причу"!

- Не знам коме је у Сарајеву у интересу то да рецимо краставци из Подриња не иду без задршке на пијацу у Београд. Коме је у интересу да камион из БиХ чека на граници са Србијом или Македонијом па да и камион и роба у њему постане неконкурентна", пита Лагумџија.

Босна и Херцеговина 08.08.2021 | 09:34
"Отворени Балкан" није српски свет нити руска подвала, Не знам ко може прогутати ту "ловачку причу"!

Бивши министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија сматра да постоји шанса ако се заједно поставимо као регионални проблем па тако и као регионално рјешење.

"Јасно је да смо ми (БиХ) ту најкилавији, да смо и међу фамилијом званом Западни Балкан ми постали сиромашни рођак из провинције који је свима помало дојадио. Умјесто подјела које су вишедеценијска карактеристика региона све висе расте свијест да се Регион гледа као нешто што мора бити све компактније те да морамо мијењати наратив сукоба и конфронтације у сарадњу и кооперацију", каже Лагумџија у интервјуу за Рапорт.

Он је мишљења да је прича о "Отвореном Балкану", договору Србије, Албаније и С. Македоније, која долази из владајућих кругова у Сарајеву слика укупног политичког и интелектуалног стања.

"Овдје не постоји осмишљена државна политика. Не постоји нешто што се зове осмишљен дијалог у институцијама и друштву у цјелини. Умјесто тога пар наших лидера сједну са својим спин докторима за популизам, па Отворени Балкан пореде са српским светом, да би нам потом подметали лажне дилеме и дивље теме како се на овај начин одустаје од ЕУ и сличне којештарије. То јасно показује да нема државничке политике, да нема експертног и институционалног дијалога у јавности који се у свакој нормалној држави одвија и о мање битним темема", каже Лагумџија.

Он наводи да се прича о Опен Балкан претворила у популистичко препуцавање људи који су плаћени да буду државници, а не површни популисти.

"Када се прије скоро двије године појавила та идеја, одмах су два од три члана Предсједништва били против без расправе и без иједног промишљеног аргумента. Прије годину дана Трамп приводи представнике Србије и Косова да потпишу споразум, који подразумијева и тај "Мини шенген". Недјељу дана послије тога наше Предсједништво по хитном поступку се предомисли и задужује Савјет министара да за 30 дана направи анализу како би се донијеле одговарајуће одлуке. Нормално би било да је та анализа направљена. Али није. Умјесто тога Предсједништво се буди након годину дана и двотрећинским гласом нас обавјештавају да Отворени Балкан иде даље без нас", наводи Лагумџија.

Он наглашава да Отворени Балкан је била прилика да Сарајево буде сједиште тога, јер то не може бити замјена ни за Берлински процес, а још мање за ЕУ.

"Код нас се свакако налази сједиште Регионалног Савјета за Сарадњу (РЦЦ) и било би логично да смо у центру сваког процеса регионалне сарадње у мјери у којој то има практичну вриједност и доприноси убрзању укупних евроатлантских интеграција", подсјећа Лагумџија и додаје:

- Сада када су Рама, Вучић и Заев, изашли, онај двојац Комшић и Џаферовић је опет био против. Гдје су аргументи? Нема ниједног. Осим приче о српском свету. Дотле су се заплели у својој површности и популизму да су чак и Едија Раму увалили у лидера стварања српског света. Када им то није довољно онда уводе у игру ‘кредибилну причу’ да је то руска подвала. Не видим ко може прогутати ‘ловачку причу’ да је Руска ујдурма да економски повезује три државе од којих су двије државе чланице НАТО-а", каже Лагумџија.

Упитан шта је разлог за одбијање те иницијативе, Лагумџија одговара да је то прије свега недостатак лидерства и визије које се види по недржавничком понашању и површности.

Такође, каже он, неки мисле да је добро да наставе своје популистичке битке које их одржавају у удобним фотељама па су тако спремни и на препадањем кроз тзв. српски свет и руски утјецај преко НАТО земаља.

"Да будем јасан, концепт српског света и заустављање НАТО интеграција је свакако озбиљан проблем, али то се не рјешава заустављањем сваког економског интеграционог процеса и сарадње. Напротив. Не знам коме је у Сарајеву у интересу то да рецимо краставци из Подриња не иду без задршке на пијацу у Београд. Коме је у интересу да камион из БиХ чека на граници са Србијом или Македонијом па да и камион и роба у њему постане неконкурентна", пита Лагумџија.

Према његовим ријечима, Србија има Уставом БиХ загарантовано право на специјалне везе са Републиком Српском, које не угрожавају суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговионе, и само је ствар технике како ће Србија фирме из Републике Српске укључити у ово.

Хрватске фирме из Босне и Херцеговине, каже он, увијек могу рачунати на своју ‘резервну’ интеграцију, а то је ЕУ.

"Не треба велика памет да дођемо до тога како ће дијелови Федерације БиХ са бошњачком већином бити економски изоловани", каже Лагумџија.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Рибар

08.08.2021 07:45

Ко би рекао да ће овај преливода рећи нешто конструктивно? Мора ту постојати квака,зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.08.2021 11:21

Мини-Шенген или Отворени Балкан је пројекат ЕУ, која је своје границе поставила. Нема ЕУ интерес да прими ове државе у ЕУ кад би имали много више проблема него користи. Али истовремено оно интереса, које ЕУ има у овим државама, ће контролисати кроз овај “пројекат”. Требају им јефтинија радна снага, сировине, производи прљавије технологије, пласман њихових производа, итд.

Name

Милорад З.

08.08.2021 15:37

Е мој рибаре, ни теби се неће никад избистити...

Name

Перо

08.08.2021 08:00

Водио си и ти дрзавну политику, свима је познато ста си постигао, НИСТА, као и сви прије и послије тебе. Само знате критиковати друге да би остали на власти а резултати нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантер

08.08.2021 08:53

Потпуно сте у праву. Лагумдзија због своје нарцисоидности није искористио сансу. Растјерао је око себе све сто је иоле вриједило.

Name

Босанац

08.08.2021 10:30

Заболи њега глава за све,рента некретнине по мору и мозе пјевати а сиротиња нек гледа тв.

Name

Кун'-фу Панда

08.08.2021 08:20

Не мозе се, а не реци, да је цовјек у праву. Мозда једина изјава Боањацког политицара у последњих 20 година да је коректна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радивоје

08.08.2021 08:47

Двојац Дзаферовиц и Комсиц би свугдје само не са Србијом и не са Русијом то су та иста два малоумњака кој су одбили сусрет са Руским министром вањских послова Лавровим а уз то не сносе никакву одговорност

Name

075

08.08.2021 09:31

@Радивоје Схватите да су СВИ "политичари" из БиХ само марионете које говоре оно што им газде говоре, било газде са Запада или Истока !

Name

Мрква

08.08.2021 08:27

У БиХ се питају А ГДЈЕ САМ ЈА ТУ?? Дакле, УВОЗНИМ лобијима.не одговара то. Па БиХ мозе само на ИЗВОЗУ ВОДЕ зарадити СТОТИНЕ МИЛИОНА КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мрква

08.08.2021 08:51

А на извозу мркве могу се зарадити милиони.....

Name

Деблокада

08.08.2021 14:38

А на извозу младјих брацних парова са дјецом највисе се заради, ту смо први у свијету

Name

БиХ је заостала провинција

08.08.2021 09:16

БиХ је заостала провинција. Може се зарадити само на извозу примитивизма, мржње, корупције, шверца и крађе. Какав народ такви политичари. Част изузетцима али већина људи нема благе везе о економији, сарадњи, технологији, науци. Чак ни у спорту нема никаквих резултата. Па ви и даље гласајте за такву БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какао

08.08.2021 09:57

Захваљујемо Додику на провинцијализму!

Name

дамир

08.08.2021 10:06

Проблем су политичари, који 30 година остају на власти захваљујући причама о рату, геноциду, национализму и подјелама. Српским политичарима је најбоље у БиХ, плате по 5.000 КМ плус додатне бенефиције, у Србији плате поличара до 2.000 КМ.

Name

Ре дамир

08.08.2021 11:29

Нису проблем политицари, они су само група опортуниста. Крив је народ који се лози на тај примитивизам, и гласа тако. До нас је, није до њих, јер да смо ми мало паметнија публика њихова прица не би имала пролаз.

Name

Србија је

08.08.2021 12:43

Дрзава, древна, сасвим је оцекивано и да увијек има ко да је води у правом смјету без обзира на сва десавања, наметања разних теских ситуација. Не мозе се то постоци преко ноци, хиљаде година срби имају вјестину.....

Name

Тако је професоре

08.08.2021 09:23

Не знамо ни ми коме те силне подвале висе могу и стати у зелудац,али манипулатори су манипулатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

08.08.2021 09:27

Чудо да и овај, рече нешто паметно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна и Лагумдјија

08.08.2021 09:50

Као и ми сви да је када је у питању увоз извоз једино измедју БиХ и Србије приблизно иста покрривеност и највеца сарадња на том пољу... Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зекс

08.08.2021 11:06

Нема ништа само глупо вербално надметање и катастрофа. СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво..

08.08.2021 13:28

мајсторе. Доста је више мржње на овим просторима. Мржње као израза лажног национализма, и као покрића за пљачку и уништавање. Не бих од Џаферовића и Комшића одвојио лакташког лопова и сељачину.

ОДГОВОРИТЕ