Опасна игра са Српском ако Додик овако настави!?

Уколико буде наставио са оштром реториком и дисквалификацијама Кристијана Шмита, Милорад Додик би могао одвући Републику Српску у изолацију, рекао је за Српскаинфо политиколог Дарко Кузмановић.

Република Српска 07.08.2021 | 18:45
Опасна игра са Српском ако Додик овако настави!?

– Познато је да нас баш због његовог недоличног понашања у Савјету безбједности и вријеђања и понижавања амбасадора у међународним круговима већ посматрају као полуцивилизован народ – наводи Кузмановић. 

Напомиње да би посљедице те изолације могле бити катастрофалне.

– Могуће посљедице су нова конференција о БиХ, Дејтон два, и драстично умањење ингеренција Републике Српске у односу на БиХ, а можда чак и њено укидање! Господин Додик нема апсолутно никакво покриће за тако недолично понашање и условљавање представника једне тако моћне земље за којег се, гледано с аспекта дипломатије, позив на састанак на Јахорини може дефинисати и чак као једна врста понижавања – сматра Кузмановић.

Изразио је дубоко увјерење да Шмит неће прихватити никакво понижавање.

– Готово сам сигуран да Кристијан Шмит, имајући у виду и специфичност њемачког менталитета, властито понижавање и понижавање своје земље неће допустити, а састанак који ће се сигурно десити између њега и Додика биће одржан или у ОХР или у институцијама БиХ. Поуке из историје морају да буду извучене, иначе нам слиједи још једна историјска грешка коју бисмо могли веома скупо платити – упозорава Кузмановић.

Подсјетимо, званичници Републике Српске из опозиционих партија који су постигли јединствен договор с лидером СНСД и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком да не учествују у раду државних институција и да буду уједињени око интереса Српске тако што ће одбацити уплитање међународне заједнице у унутрашња питања, ових дана, реагујући на Додикове изјаве, кренули су са нешто јачом реториком.

Наиме, реакцију опозиционих лидера изазвала је Додикова изјава да ће политичари из Српске пристати на састанак с Кристијаном Шмитом на Јахорини, али не као са високим представником. Они су Додику поручили да не треба да говори у њихово име и да они одбацују такве најаве.

Додик је онда ублажио ствар рекавши да ће састанка бити, али само ако се постигне за то сагласност свих српских странака.

Јединство које је наизглед постојало у Народној скупштини РС и није било истинско јединство већ покушај да се Додик и СНСД сакрију иза Републике Српске, народа и опозиције док се у ствари боре за спас властитих позиција, оцјењује за Српскаинфо Дарко Кузмановић.

– Нема ту ама баш никаквог јединства за спас Републике већ је по среди борба за лични интерес и политичке игре у којима се, како сада ствари стоје, Милорад Додик дебело прерачунао – категоричан је Кузмановић.

Каже да изјаве и активности Додика и руководства Републике Српске, које смо имали прилику да читамо и слушамо у претходном периоду, показују да је српско политичко вођство потпуно изгубило контакт са реалношћу и да не посједује ни најмањи сензибилитет за дипломатију и креирање државне стратегије. Додаје да то уопште не треба да чуди, јер су годинама уназад на нашој политичкој сцени присутни општа декаденција и малограђанштина, те доминација послушничких кадрова, који су, да би сачували властите позиције, све оне који нечему вриједе и нешто знају отјерали.

Додаје да се дипломатија и спољни послови не могу водити на начин на који то ради Милорад Додик и предвиђа да ће се прије или касније Додик састати са Шмитом.

– Јер са Кристијаном Шмитом, који је политичар иза којег стоји једна од најмоћнијих држава свијета, разговарати са позиције силе без икаквог реалног покрића најблаже речено је ирационално. Господину Додику се нови високи представник може свиђати или не, али он је ту и он га не може игнорисати. С њим дефинитивно мора разговарати, што ће и урадити, јер је он власт и политички представник српског народа – оцијенио је Кузмановић.

Међутим, у свему томе, додаје, интересантно је да Милорад Додик у најновију политичку игру жели да увуче и опозицију, која се већ у неколико наврата показала, како је навео, као потпуно наивна.

– То се могло десити искључиво из два разлога: или због недостатка политичког резона и неразумијевања политичке ситуације или због неких договора који су можда склопљени између опозиционих лидера и Милорада Додика, а за које шира јавност не зна. Друго објашњење не постоји – категоричан је Кузмановић.

Оно што је сигурно, додаје, јесте чињеница да опозиција у рукама не држи било какве конце власти нити контролише институционалне механизме који би је обавезивали да иде на састанке са Шмитом.

– Оног тренутка када опозиција у Републици Српској буде власт, са господином Шмитом треба разговарати, али одлазак на састанак с њим у овом тренутку заједно с Додиком био би пуцањ у властиту ногу и пружање алибија Додику за његове ирационалне политичке потезе – поручио је Кузмановић.

Он наводи да Додик има обавезу као члан Предсједништва да се састане са Шмитом, за разлику од опозиције.

– Уколико опозиција на позив Додика ипак оде на састанак са новим високим представником, то ће, како је добро примјетио Милан Миличевић, имати исти ефекат као и формирање заједничке владе гдје ће опозиција изгубити политички легитимитет и показати да између ње и власти и не постоји нека разлика. Ишла опозиција на састанак ли не, српски члан предсједништва БиХ има обавезу да се састане са Шмитом, јер је од народа изабран да заступа његове интересе – истакао је Кузмановић.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Драган

07.08.2021 16:55

Ај мали не лупај глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.08.2021 19:17

Заболи додика уво за Српском. Он је узео милијарду и може гдје год хоће на бијеломе свијету, а ти Србадијо ради за 500 км плате и провоцирај. То је дефинитивно пут у пропаст

Name

СТА ЛУПАС

07.08.2021 19:45

Ко це укинут РС, какав дејтон2

Name

Ре ста лупас

07.08.2021 22:26

Па вец је укинута, само нам јос нико није јавио

Name

Сад знају и странци. .

08.08.2021 05:09

..Да имају посла са цовјеком из..унутрасњости..

Name

Ре ре

08.08.2021 05:27

Укинут си ти само не знас

Name

ре

10.08.2021 12:42

Ај мали реци шта си имао из математике у школи.

Name

Дејан

07.08.2021 16:56

Ако си ти спреман да прихватис да је у Сребреници био геноцид а да су се Срби око Сребренице сами себе поубијали ми то нисмо спремни нити цемо прихватити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2021 18:37

То је тај полуцивилизовани приступ.

Name

Ре Дејан

07.08.2021 18:49

Колико си спреман да дас да бранис своје право да прицас о злоцину као да је нормална појава? То сто негирас тудје зртве неце донијети правду насим зртвама. Ти изволи, зртвуј садасњост и будуцност своје дјеце због овога, то и даље неце донијети правду. Наси политицари би требали да разговарају са свима редом, и да тразе неког савезника који це нам помоци да и ми Срби постигнемо бар да свијет призна насе зртве. Требали би да прицају о томе док не остану без даха, а не да бране насе право да прицамо о другима и да одбијају да разговарају са свима. Колико смо глупи и слијепи, ја просто не могу да повјерујем. Па ко це знати за пострадале Србе ако ни са ким нецемо да разговарамо??? Да нисмо одабрали примитивца који је искорстио сваку прилику да нас приказе у најгорем свјетлу, мозда не бисмо имали проблем ових размјера. Да је Милорад користио своје приватно правосудје да процесуира злоцинце умјесто да крије свој криминал, мозда не бисмо имали проблем ових размјера.

Name

Убипарип

07.08.2021 17:02

Интересантна опсервација. Додик које је ауторитет Срба и који се нажалост обратио испред нас у Савету безбједности УН а је на тако некултуран, дивљачки и сиров начин представио нашу часну нацију те дао аргумент да нас запад посматра кроз призму ДОДИКИЗМА. Та некултурна нистарија која вријеђа опозицију, ВП, муслимане (УЕА, Катар, Турска су пријатељи Србије) и цијели свијет и НАЗАЛОСТ ТО РАДИ У ИМЕ РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

08.08.2021 12:10

Додо хе мислио сина дебила да да буде премијер умхесто нејакок али дебил мозе само игрсти ко мецка са ресетом по селу.

Name

ок

07.08.2021 17:02

Мој народе запад нас никада неце прихватити као равноправну цивилизацију, Цитав зивот сам провео у њему и колико сам имао проблема сто потицем са Балкана и ако сам у својој професији како казу експерт , То мора да сватите . Они гледају своје интересе . Сикирају се они за БиХ ко за лањски снијег,Овде се пеку крваве руке нато алијансе .Њихова улога на просторима Југославије је упитна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ок

07.08.2021 18:23

Као прво треба погледати истини у очи, а то је да смо ми далеко од цивилизације и нивоа на ком је запад. Као друго, ако си био "неравноправан" и имао толике проблеме, зашто проведе готово цио живот на западу? Зашто се ниси вратио овде где си равноправан и немаш проблема?

Name

@ок

07.08.2021 20:35

Зивим скоро двадесет година у ЕУ, промјенио сам цетири дрзаве, и никада ни у једној нисам имао ни најамњу непријатност због тога сто сам Србин и сто долазим из БиХ. Апсолутно никада. Ако те људи третирају тако лосе, проблем мора да је у теби а не у другима.

Name

Митар

07.08.2021 17:06

Проблем је сто Додик има опозицију у саху, јер нико од њих није без ораха у дзепу. И то је његов адут. Уцјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХР

08.08.2021 06:15

Ово је истина. Ви Срби сами себе срамотите, због свог стила и начина. А то је бахатост и покварено размишљање. На крају изгубићете све, нисте реални Шта то РС представља у свијету по питању економске или војне моћи да би се Ви тако могли понашати.

Name

Борци

08.08.2021 12:23

Кад Доаик дрзи неки говор свака друга ријец му је Република СРПСКА а колико је воли сву је опљацко

Name

Мирко

07.08.2021 17:07

Додик је одавно постао највећи проблем РС,како је учршћивао односе са Вучићем постајао је све бахатији и примитивнији. Као да се такмичи са Вулином ко ће више нашкодити Републици српској, бунцају о будућој заједничкој држави Срба, као да су заборавили Милошевића и Шешеља и пропаст њихове политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

07.08.2021 17:10

Сељацина из Лактаса нас је оцрнио у свету, показао да је сељацина без манира, никакву дипломатску стратегију нема. Бојим се да це довести Српску у изолацију а мозда и у нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.08.2021 20:29

Мозда је управо то и био циљ..? То знају они сто су га довели на тенковима СФОРа.Све остало је бацање прасине и демагогија.

Name

Соне

07.08.2021 17:11

Додик се зајебава са овим народом одавно и енормно богати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

07.08.2021 17:20

Имамо опозицију а немамо је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

07.08.2021 17:59

ДА ЛИ КОНАЧНО ТРЕБА РАЗЈАСНИТИ КО ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК И КОЈЕ ОН ТО СПОСОБНОСТИ ИМА ДА НАС ДВАДЕСТЕ ГОДИНА ТАКО ПРИМИТИВНО ЛАЖЕ И ВАРА... ОКРУЖИО СЕ ПРИМИТИВЦИМА И РЕГИСТРОВАНИМ КРИМИНАЛЦИМА И ВОДИ ТАМО НЕКУ ПАРТИЈУ У КОЈОЈ НИКО НЕ СМИЈЕ НИШТА ДА КАЖЕ И СВИ ТО ТРПЕ И ПОШТУЈУ УКЉУЧУЈУЋИ И СВЕ НАШЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ, ЈЕР ОН НАЈБОЉЕ РАДИ ЗА НЕПРИЈАТЕЉЕ А УВЈЕК РАДИ САМО ЗА СЕБЕ.

Name

Ре

07.08.2021 18:12

Браво Дарко за анализу. Свака ти је на мјесту.

Name

тако је

07.08.2021 17:23

Додик је доведен да разбије РС и он то приводи крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.08.2021 18:04

Мали ухвати се ради нешто.

Name

Ре тако је

07.08.2021 19:20

Браво за коментар. Додик је највећи непријатељ Срба

Name

Добој

07.08.2021 17:25

Казите Додику да је надрљо, једина је санса га кћерка извуце својом мудрошчу, ал несто и она заћутала, ваљда јој не иде њемачки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрвоје

07.08.2021 17:34

па и доведен је да уништи РС , прво економски па демографски и онда све иде лако .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хрвоје

07.08.2021 22:32

Глупи и слијепи народ то не види, а таквом народу "будуцност је бас свијетла"

Name

РЕ

07.08.2021 17:34

Ко купује вама гардеробу и обућу све увозно, јели и то на кредит јој биједо гладна и пропала са њима свима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Захарије

07.08.2021 17:35

Ма само отцепљење и независна РС... па ста буде, ријецима Миле Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2021 17:41

Па ето покусао је цепање и ста би ???

Name

Пантер

07.08.2021 17:44

Захарије, надамо се да си ироницан

Name

Ре

07.08.2021 17:55

Како да се отцепите,нисте нормални,па при том покусају сви би ударили на Србе а не само нс РС.Ало бре Даyтон је то иза њега стоје свјетске силе,ако нема Даyтона нема ни РС.Пустите бре рудоњу,лако је лајати али није лако ујести а ако уједес оцекуј сназан контраујед.

Name

Ре закарије

07.08.2021 22:34

Па крени закарије, остави се тастатуре, видим да си се памети давно оставио

Name

Да ли је то договор

07.08.2021 17:39

Све што имамо у БХ је потписано и утвђено Дејтоном. Да би неко од већи и јачи покушао укинут РС или што битније да измјени Дејтон мора имат неки реалан и јачи разлог. Само ме стах да то није циљ и задатак Додика. Још ако узмемо у обзир како му пада рејтинг а избори се ближе, онда овај његов хитар и провакативан став према Шмиту асоцира баш на то. Удар на јачег да би јачи имао алиби за акцију, и да заврши наравно као јачи по своме. Аки није то онда је још само могуће да је лудило појединца који ето важи за првог ћовјека РС. Л.п.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.08.2021 17:59

Како је навалио све ће нас уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

07.08.2021 18:01

Цовјек заступа интересе Русије и мора бити послусан.Народ це бити колотерална стета тако је било и 1992 године.Прије су били једни играци сад су други са Додиком на целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

07.08.2021 18:11

Можете говорити шта хоћете о Додоку али он заступа и бори се опстанак Републике Српске.Са белосвјетским олошем и душманима нема другачије. Опозиција је млака и неодлучна, срећа па нису на власти. Миле сад иде до краја по цијену да га смјене а опозиција само то и чека, кукавице обичне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2021 18:18

Јди го***! Осиромасио становниство а он све богатији! Мрс будало.

Name

40 Британских обавештајаца...

07.08.2021 19:53

Е мој Жеља, да ми је твој мозак да мало одморим!

Name

Лолфикен

07.08.2021 18:12

Или грми ил се Земља тресе ил удара мор од Мраморјр.Нити грми нит се Земља тресе нит удара Море од Мраморје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

07.08.2021 18:20

То је овај политицки аналитицар сто је уцествовао на протестима , Правда за Давида! Многи опозиционари призељкују да Смит уклони Додика да би њима био отворен пут на власт! Ја мислим да нако моцан стоји иза Додика а то сигурно није Вуциц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

07.08.2021 18:24

Док је таквих глупана који не виде у Додику коцкара са љуским судбинама има и опасности по РС! Жохару Драгане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковиц

07.08.2021 18:25

Браво за анализу, бас и ја се цитаво вријеме цудим ста ради опозиција, и гледам срамоту како се Додик према другима (измедзу осталих и према ВП) понаса. Понаса се као неки необразовани јалијас без грама мозга. Бас ме интересује како даље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

07.08.2021 18:36

Каква стета за најсрпскију од свих земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.08.2021 18:36

Док пси лају опозиција ниста неради пресипа из супљог у празно Караван пролази за Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко 1977

07.08.2021 18:52

Опција да опозиција не схвата ову Додикову политицку игру је излисна. Поготово Саровиц и Бореновиц су преискусни и тацно знају о цему се овдје ради. Ако пак одлуце и даље давати подрску Милиним суманутим потезима, то би врло јасно знацило да их је Миле "испод зита" купио и да све вријеме фингирају опозицију. Е сад их бирацко тијело цека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

07.08.2021 19:11

А боже ових неписмених, само Додик, а довеонас је у пропаст, то и ћорави би требали да виде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страдни суд ОХР

07.08.2021 19:39

Ко је тај цовек.Па он је вец отписам са БХ сцене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

07.08.2021 19:50

Невјероватан је број српских политичких и економских аналитичара који нам говоре шта не ваља, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

07.08.2021 20:11

Не треба бити аналитичар, да би се видјело да у РС ништа не ваља већ одавно!

Name

Док Холидеј

07.08.2021 20:55

ДОДИКУ ЈЕ ЗАДАТАК ДА РС ОДВЕДЕ У ИЗОЛАЦИЈУ БОЉЕ РЕЧЕНО ДА ЈЕ УНИШТИ. ТУ НЕТРЕБА БИТИ ВИДОВИТ А АКО НЕКО МИСЛИ ДА ОН ОВО РАДИ ИЗ ПАТРИОТИЗМА ОНДА НЕЗНА ЧИТАТИ ИЗМЕЂУ РЕДОВА ТУ СВЕ ПИШЕ.

Name

Дрина

07.08.2021 20:24

Док се год појављују овакви "стручњаци и експерти" а Срби, нама се црно пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна

08.08.2021 05:32

Најгоре је што има и оних који му дају за право

Name

Кики

07.08.2021 23:01

Увест це Додик Њемацкој санкције ...на рајснегле,ајвар,ексере...и кисели купус...па да видимо ста це онда Свабе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

08.08.2021 04:19

Политичари би се звали бикови Рудоње да су сви као Додик. Нула од политичара,и моја баба од 90 година знала би тако водити народ у провалију ,то зна и ћорав .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна

08.08.2021 08:34

Помрсице рудоњи Смит равуне стани лопино гладна видјецес ста те цекс

Name

Марлоне

08.08.2021 05:28

Колико плацају странци да радите на русењу Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

08.08.2021 05:51

Ко ли тебе плаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. W

08.08.2021 08:50

Нападати Германску нацију себи не мозе приустити ни Израел а знамо о каквој се моцној дрзави ради. Нападати Американце , Британце Њемце и Аустријанце од политицара на тој функцији неце проци неказњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Састанци са Смитом

08.08.2021 09:39

Су приватне природе, будуци да је Смит један од искусних људи из Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

08.08.2021 09:55

Додик има задатак да рс.одведе у изолацију,пропаст па у нестанак.Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле

08.08.2021 18:59

Јос да Ацо пусти бурлета низ воду вдје би нам био крај..

ОДГОВОРИТЕ