Суша нанијела штету већу од милијарде КМ

Суша која је погодила већи дио Босне и Херцеговине нанијела је велику штету пољопривредним усјевима, али и сточарској производњи. Штете се збрајају на јесен, али већ се процјењују на више од милијарде марака, кажу пољопривредници. Знатно умањен принос и квалитет производа, условиће и повећање цијена како пољопривредних производа тако и свих других који су у вези с њима.

Босна и Херцеговина 07.08.2021 | 17:14
Суша нанијела штету већу од милијарде КМ

Овогодишња суша не памти се у посљедњих 50 година, кажу пољопривредници. Због тога трпе све пољопривредне културе у БиХ, али најугроженији су прољетни усјеви кукуруз и соја. Власници појединих пољопривредних газдинстава су осим суше претпјели и град, што је додатно уништило пољопривредне културе.

“Суша нам је ове године докрајчила пољопривреду, поготово ово сијање на отвореном, што се радило на поврћу, то га је дотукло јер оно се ове године требало и заливати. Ми немамо услова, немамо воде довољно”, прича Мухамед Софтић, пољопривредник.

Иако су Федералној влади упутили апел за помоћ, повратне реакције нема. Пољопривредници не траже много, кажу, барем да им раније исплате редовне подстицаје. Једини излаз из ове ситуације био би да је за вријеме високих температура проглашено стање елементарне непогоде, до чега, међутим, није дошло.

“Систем је компликован на начин да би сад неки од наших пољопривредника добио новац као одштету, мора та општина на којој он егзистира, обрађује земљу, мора прогласити елементарну непогоду. Па се мора писати одштетни захтјев. Што даље мора процијенити Цивилна заштита и док дође до Федералног министарства… Од тога нема ништа”, закључује Неџад Бићо, Удружење пољопривредника ФБиХ.

Суша ће за посљедицу имати знатно умањен принос и квалитет производа, али и повећање цијена како пољопривредних производа тако и свих других који су у вези с њима. Иако се штете збрајају на јесен, већ се калкулише о милијарди и по марака. 

“Штете ће се збрајати на јесен кад приноси буду мањи за 50%, 60%, 70%. Претрпићемо штету од, најмање, милијарду и по на свим културама”, сматра Владимир Усорац, Удружење пољопривредних произвођача.

Суша за собом углавном повлачи и повећање цијена хране на домаћем тржишту, што зависи од накупаца, односно препродавача, али и ентитетске власти која им је, како оцјењују пољопривредници, наклоњена.

“Ми се боримо против накупаца већ двије три године. Не можемо се изборити јер је власт корумпирана и наклоњена накупцима”, тврди Владимир Усорац, Удружење пољопривредних произвођача РС.

Ентитетска удружења јединственог су става – неопходна је већа подршка државе у сваком смислу. Захтјев илуструју не тако далеком ситуацијом када су бх. превозници сатима чекали на граничним прелазима приликом извоза пољопривредних производа, који због тога неријетко пропадају.

Н1

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ноле

07.08.2021 16:02

Није проблем,повецајте цијене.Али кад наредна година не буде сусна,ко не врати цијене,све му одузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

07.08.2021 16:07

А сто би повецали цијене кад ми и онако све увозимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магдалена

07.08.2021 16:09

Колико људима треба да схвате ста се десава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

07.08.2021 16:55

Само дижите цијене,друго нисмо ни очекивали,народ и онако нема чиме да купује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.08.2021 18:38

Ни мрка зуна незна кака це следеца година бит море ова бит боља од идуце године

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

07.08.2021 18:43

Али ту су наши стручњаци који призивају још већу сушу и на основу те суше већ уговарају велика кредитна задужења за опоравак од те исте суше и пуњење својих лоповских џепова по ко зна који пут. Ту је Клошарац, без бриге.

ОДГОВОРИТЕ