Требиње руши рекорде: Гости из Србије најбројнији

- У мају и јуну остварено је 80 одсто туристичког промета из 2019. То су у највећем броју гости из Србије, потом из Српске и БиХ. Што се тиче страних туриста ту имамо повремене мање групе, а ради се о гостима из Турске, Италије И Израела - каже Мирјана Андрић Путица, директор ТО Требиње.

Република Српска 07.08.2021 | 13:38
Требиње руши рекорде: Гости из Србије најбројнији

Требиње ове године бележи сјајне резултате када је у питању туризам, а уколико се настави лепо време и не буде ограничења због пандемије вируса корона у септембру и октобру, туристички радници чекују рекордну сезону, сличну оној из 2019. године.

Само у првих шест месеци ове године било је три пута више долазака него претходне године, која није прави параметер с обзиром на ограничења која су била уведена због пандемије.

- У мају и јуну остварено је 80 одсто туристичког промета из 2019. То су у највећем броју гости из Србије, потом из Српске и БиХ. Што се тиче страних туриста ту имамо повремене мање групе, а ради се о гостима из Турске, Италије И Израела - каже Мирјана Андрић Путица, директор ТО Требиње.

Раст броја гостију захтева и проширење туристичке понуде. Туристичка понуда у граду на Требишњици је проширена на циклотуризам, вожњу баркама на Требишњици, а ту је и адреналински парк у излетишту Убла, што са низом културних манифестација и верским туризмом и атракцијама у "Граду сунца" представља јединствен доживљај.

- Наш град постаје место интересантно и за најзахтевније туристе. Ширењем понуде повећева се и број боравка у Требињу па у овом тренутку наши гости могу квалитетно провести три до четири дана, с изванредним садржајима, мада многи остају по целу седмицу - додали су у ТО Требиње.

Од ове године по нижим ценама наплаћује су и паркинг гостима који бораве у Требињу јер су уведене "апартман карте", а регистрованих кревета у граду на Требишњици је око 2.600.

И док се Требиње ближи рекордној сезони, требињски "Град Сунца" обара све рекорде када је у питању посећеност. Огромни капацитети тог јединственог комплекса су током летње сезоне попуњени.

- Заиста дивно место за одмор са децом. У исто време имамо на располагању базене, тобогане, дечју играоницу, али иако има поприлично гостију нема гужве да је све пренатрпано - каже Горан из Београда, који је са породицом и лани летовао у Требињу.

Разлога за задовољство имају у овом туристичком комплексу у којем дневно прође око 2.500 људи.

- Овде су циљне групе током лета породице. Имамо око 700 смештајних јединица, а гости долазе из целог региона - каже Милица Аџић, маркетинг менаџер "Града Сунца".

ДУБРОВЧАНИ И НОВЉАНИ

На требињској пијаци кажу да се у летњем периоду знатно поправио посао, али и да и даље нема муштерија из Херцег Новог и Дубровника, који су до сада били сталне муштерије. Кажу да је већи број туриста, али да су прошле године имали више посла.

- Највише муштерија је из Србије, који купују наше домаће производе. Нема Црногораца, док због ограничења на граници Хрвати не купују ни у приближним количинама - каже Весна, продавачица на требињској пијаци.

СТАН НА ДАН

ОВОГОДИШЊОМ сезоном задовољни су и Требињци који издају апартмане, који рентирају станове по систему "стан на дан". Зависно од локација и квалитета смештаја цене се крећу од 30 КМ па до 100, а има и луксузних станова који се крећу и до 120 КМ.

(Новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Симо

07.08.2021 11:49

Лијепо, само је жалосно што ће новац од пореза који се плаћа на робе и услуге од туриста отићи у приватне џепове. Све можемо имати да смо само мало нормалнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.08.2021 13:08

Јадно је да се неко хвали туризмом као једином привредном граном.

Name

ИСТИНА

07.08.2021 11:54

Морају бити најбројнији када је већина кроз протекла времена из Херцеговине одлазила/бјежала у Србију, па их сада вуче родни завичај. То је непобитна истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

WQ

07.08.2021 13:07

Све је то транзит, сем Града Сунца.

Name

цоле

07.08.2021 13:19

био сам седам дана , синоћ дошао . Кад тамо стигнеш као да си у другој држави . Нажалост од Требиња до Бијељине је све туга јад и чемер . Исток РС је баш уништен , али тако темељито да то ниједан окупатор није успио што су ови демократи урадили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

07.08.2021 13:26

Хвала Богу .Нека људи одморе а домаћини зараде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

07.08.2021 13:27

Ал ће Лука напунити џепове, .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН..

07.08.2021 14:10

ТО ЈЕ СУПЕР, ЈОШ КАДА СЕ ОТВОРИ АЕРОДРОМ У ТРЕБИЊУ БИЧЕ ЈОШ ВЕЧА ПОСЈЕТА, БИЧЕ НÁС КАО. КИНЕЗА. ПАРДОН. МРАВА, ТЈЕШИМ СЕ ТЈЕШИМ,, БИЧЕ МÁНÍ, МÁНÍ....ЛОВА ДО КРОВА....

ОДГОВОРИТЕ