Љубиње: Повукли потез вриједан пажње инвеститора

"Кад већ држава не чини ништа да и мање локалне заједнице постану привлачне за инвеститоре, онда то морамо учинити сами..."

Република Српска 06.08.2021 | 16:25
Љубиње: Повукли потез вриједан пажње инвеститора

Мање локалне заједнице у БиХ свјесне су да је данас тешко привући инвеститоре те се одлучују и на, за домаће тржиште, необичне методе. Тако је општина Љубиње одлучила да једну индустријску халу понуди бесплатно на кориштење заинтересованом инвеститору.

Витомир Војчић, замјеник начелника општине Љубиње, за <спан стyле="цолор: #3598дб;">Клиx.ба је казао како је то једино што могу урадити како би инвеститоре навели да улажу у Љубиње, а не у Бању Луку или неки други већи центар у којем би имали исте услове.

"Кад већ држава не чини ништа да и мање локалне заједнице постану привлачне за инвеститоре, онда то морамо учинити сами. Сматрамо да су предуслови опстанка Љубиња демографија и економија и зато смо се одлучили за овај потез. Мислим да је Љубиње једна од ријетких локалних заједница која се кредитно задужила како би у стечајном поступку предузећа Соко панели купила споменуту халу и околно земљиште и како би имала шта да понуди инвеститорима. Обично се код нас кредити троше у неке друге намјене", казао је Војчић.

Површина хале је 4.500 квадратних метара с околним земљиштем површине 15.000 квадрата. Ријеч је о погонима пријератног мостарског предузећа Соко. Услов које фирма мора испунити да би добила ову халу на кориштење је да запосли одређени број радника и да редовно испуњава све обавезе према њима.

"Послије десет година та хала ће моћи прећи у њихово власништво. Приликом одабира потенцијалних инвеститора водићемо рачуна о намјерама и броју особа које мисле запослити, врсти производње, досадашњем искуству, али и висини плата које би дали радницима. Сматрамо да је минималан број радника које би требали запослити 30 с обзиром на величину хале, али нећемо бјежати од варијанте да постојећу халу подијелимо на више мањих погона уколико буде интересовања", истакао је Војчић.

С обзиром на то да су ову информацију у јавности објавили у сриједу, Војчић је изненађен колико заинтересованих већ сада имају.

Разговарао сам с представницима једног предузећа које се бави израдом монтажних кућица и договорили смо састанак идуће седмице. Интерес су показале и одређене фирме из текстилне индустрије, али и предузеће из Сарајева, које се бави производњом ПВЦ и алуминијске столарије. Јавили су нам се и представници једне стране компаније која се бави металном индустријом и која ће наредних дана расписати конкурс за пријем радника, како би видјели да ли има заинтересованих.

Посебно нас је изненадио допис једног трговачког центра, одакле су изразили намјеру да праве мини шопинг центар у Љубињу и да, како су навели, иако се не баве производњом, намјеравају запослити одређени број радника. Њима смо одмах понудили нову атрактивнију локацију, непосредно уз магистрални пут М6. Надамо се да ћемо то успјети договорити", поручио је Војчић.

У Љубињу се надају да ће договор о кориштењу хале ускоро бити постигнут, а као посебну предност ове општине за инвеститоре су навели веома повољан географски положај.

"Један занимљив примјер како људи са стране боље препознају повољан положај Љубиња него ми одавде, сигурно је Ибрахим Таркан из Истанбула, који никада није био у овим крајевима, али је на карти уочио Љубиње и овдје је прије три године отворио ресторан, један монтажни објекат и већ у првој години пословања имао је продатих више од 350 оброка дневно, у просјеку је дневно било 13 аутобуса туриста који су свраћали. Нажалост, пандемија је пореметила његове даљње планове, али радује нас да поново планира отварање", истакао је Војчић.

Интерес инвеститора за улагање у ову општину до сада и није био велики, због тога су се и одлучили да поклоне халу, али се у овој општини надају да ће овај потез привући бројне инвеститоре да истраже и друге могућности улагања у Љубиње.

(Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Др

06.08.2021 14:56

Браво за Љубиње, Нацелника, Персу и цио тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

06.08.2021 14:58

Љубињу похвале, треба се покренути а не цекати да се ствари саме рјесавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сз

06.08.2021 16:00

Тачно тако. Морамо преузет одговорност. Од политичаре се нема ста очекивати.

Name

Јован

06.08.2021 15:48

Свака вам част. Тако би требали и други да раде а не да уцјењују инвеститоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зкз

06.08.2021 15:49

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

06.08.2021 15:55

Сада ће инвеститори појурити у Љубиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијацар

06.08.2021 16:08

Која је будала да инвестира свој новац гдје влада безакоње и гдје ујутро мозес остат без улозени пара.Дзаба вам све прво правни амбијент,а остало долази само по себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смите волимо те висе од пите

06.08.2021 18:17

Супер простор за робне резерве које немамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

06.08.2021 18:45

Да се тако радило од самог поцетка у цитавој републици сада би били Свицарска с обзиром колико смо таквих и вецих хала имали које су направљене за вријеме Југославије Јос им треба прикљуцити воду и струју дзабе Само ако се не испуњава уговор први мјесец ( корона понуда потразња свјетска криза итд) одмах отјерати а не падати на фору да радници остају без посла Добио је све дзаба али мора имати неки поцетни капитал Доци це други инвеститор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртз

06.08.2021 20:04

Да је среће да их сад подржи и републичка власт да да новчане подстицаје запосле 100 људи и ријеше љубиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

07.08.2021 06:09

А да нпр.кренемо од најједноставнијег:да предузетници крену плацати струју и остале комуналије по цијени као и домацинства,за поцетак.Да не казем како на западу плацају и јефтиније од домацинстава,али ето,за поцетак да буде једнако...

ОДГОВОРИТЕ