"Заштитимо дојење, то је наша заједничка одговорност" 

Данас је у бијељинској болници одржано предавање поводом Свјетске недјеље дојења које се обиљежава сваке године у првој недјељи августа.

Република Српска 06.08.2021 | 14:43
"Заштитимо дојење, то је наша заједничка одговорност" 

Свјетска недјеља дојења обиљежава се ради подстицања дојења и побољшања здравља беба широм свијета. Ове године тема недјеље дојења је „Заштитите дојење: Заједничка одговорност“.

Првих неколико дана по порођају млијеко  густо и жуто – колострум – високоенергетско млијеко са великом концентацијом антитијела која штите дијете од болести респираторног и гастроинтестиланог ситема. Мајчино мијеко садржи протеине, лактозу, млијечни шећер, масне киселине које дају енергију новорођенчету, витамин
а и бројне олигоелементе који су неопходни за раст и развој.Сматра се да дјеца која су била на мајчином млијеку у првим мјесецима живота имају виши коефицијент интелигенције и рјеђе су гојазна као и да  рјеђе обољевају од дијабетес мелитуса у току живота.

Млијеко се производи по принципу потражње. Што беба више сиса, више се млијека ствара, те је потребно, савјетује др Миомира Бркић, дојити бебу онолико колико беба хоће. Природно млијеко се брже ресорбује у дигестивном тракту у односу на вјештачку исхрану, те бебе брже огладне, каже др Бркић.

Осим за бебу, дојење је веома важно И за мајку, јер долази до ослобађања окситоцина који доводи до контракција материце чиме се смањује крварење и спречава настанак анемије, такође, жене које доје, рјеђе обољевају од карцинома дојке и јајника, рјеђе развијају остеопорозу и постпарталну
депресију.

А немјерљива је емоционална блискост И сигурност коју беба осјећа приликом контакта “кожа на кожу”, истакла је др Миомира Бркић.

„Дојење је темељ, правилне и здраве исхране дјетета у првих 6 мјесеци живота, без додатака воде, чаја, сокова, адаптираног мијека, чврсте хране.  Мајчино млијеко садржи све факторе који су неопходни за нормалан раст и развој дјетета. Од шестог мјесеца потребно је уводити и другу храну, али дојење је потребно наставити до друге године живота, а  ако мајка и беба желе наставити, може се и продужити“, истакла је др Миомира Бркић, спрецијалиста гинекологије и акушерства у ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина.

Промоцију дојења је потребно почети још у трудноћи, најбоље задњих мјесец дана пред порођај када је потребно указати трудницама колико је битно дојење. Велику улогу има бабица, која одмах по рођењу бебу ставља на мајчине груди, а касније су то педијатријске сестре које прате како се одвија дојење док су мајка И беба још у болници, каже Ана Тиквеша, мед.сестра, координатор за дојење у бијељинској
болници.Она је подсјетила да је Болница Бијељина укључена у Бабy фриендли програм од 1997. Године.

Директор Болнице “Свети Врачеви” проф. др Златко Максимовић указао је на значај тимског рада на промоцији дојења, те навео да је поред лијечења, промоција здравља веома важан задатак свих здравствених радника. Предавању су присутвовали љекари и медицинске сестре -техничари са
Дјечијег одјељења и Одјељења гинекологије и акушерства бијељинске болнице.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зоран

06.08.2021 14:26

Менаџмент Бијељнске болнице на челу са Проф. др Златком Максимовићем,стално указује на актуелне теме из обасти здравства,а што је изузетно значајно пуно ради и на овај начин превенцији настанка разних обољења и ово предавање једоказ ове тврдње. Сигуран сам да ће овиаквих и сличних предавања бити и у убудуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

06.08.2021 16:35

Са новим менанџментом Бијељинска болница је непрепознатљива наравно у позитивном смислу

ОДГОВОРИТЕ