Кавчанин Јаховић пристао на изручење: Криминалци добијали документе БиХ

Припадник кавачког клана Алмир Јаховић, а који је ухапшен у Бањалуци по Интерполовој потјерници, пристао је на убрзани поступак изручења у Црну Гори.

Република Српска 05.08.2021 | 16:04
Кавчанин Јаховић пристао на изручење: Криминалци добијали документе БиХ

Такође, Тужилаштво БиХ је у контакту са колегама из Црне Горе, у оквиру истраге коју воде правосудне институције, у борби против организираног криминала.

Осим тога, тужилац је предложио је мјере забране за Љубана Полетана (65) и Далибора Ћурлика (48) осумњичене за организовани криминал, фалсификовање исправе и навођење на овјеравање неистинитог садржаја.

– Након испитивања осумњичених тужилаштво је за двојицу осумњичених предложило мјере забране, које између осталог укључују забрану путовања и одузимање путних исправа, обавезно јављење полицијским органима, те забрану међусобног састајања, као и састајања са свједоцима у предмету – рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Осумњичени су под истрагом, да су као припадници групе за организовани криминал, неовлаштено долазили до података и идентитета грађана БиХ, углавном оних који имају двојна држављанства БиХ и Србије, а који нису подизали документе БиХ, те наведене идентитете одавали особама из криминалног миљеа, укључујући и припаднике криминалних скупина које дјелују у земљама региона, како би им омогућили да незаконито, добију важеће документе БиХ са туђим личним подацима, које би користили приликом скривања од полиције и правосуђа.

– Осумњичени се терете да су једном држављанину Црне Горе, за којим трага црногорско правосуђе, оптуженом за тешка кривична дјела и блискост тзв. „Кавачком клану“, на наведени начин омогућили стицање докумената Босне и Херцеговине, на туђе име и идентитет – додали су Тужилаштву БиХ.

Извршење кривичних дјела, на наведени начин, представља значајну сигурносну пријетњу и нарушава интегритет Босне и Херцеговине, као и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мафијаска Дрзава

05.08.2021 14:34

Хоце ли бити похапсени ови армирачи,зидари и тесари који су на плус 40 степени на сунцу радили.Мислим они су ти који су злоупотребљавали слузбени полозај и издавали документа за велике паре.Нарусили су и углед дрзаве,ако га је икада и било због оваквих поткованих за паре све мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

05.08.2021 14:40

У Бања Луци мозе да добије документе ко год зели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2021 18:28

У Зворнику цак и кељменди,добио пасос.

Name

борац

05.08.2021 14:43

Немозе Лукац похапсити свјетске лопове али мозе своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко М

05.08.2021 19:21

Кога Лукач и њему одани ухапси тај неће видјети затвора, а то се види од 2015. на овамо.

Name

Аууу

06.08.2021 05:06

Страсно да се неком издају документи за које нема услове дно дна !?

ОДГОВОРИТЕ