Помен у бањалучком храму за убијене Србе у "Олуји"

- Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, у Републици Српској је почело обиљежавање 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Република Српска 05.08.2021 | 11:41
Помен у бањалучком храму за убијене Србе у "Олуји"

Уз бројне грађане, парастосу присуствује директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Након парастоса, предвиђено је полагање вијенца код споменика страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу.

Сутра ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.45 часова са "моста спаса" биће спуштени вијенци у ријеку Уну, а у 11.45 часова код Спомен-крста у Сводни планиран је помен и полагање вијенаца.

У суботу, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести гдје је хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, у 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци на спомен-крст, а у 12.00 часова организована посјета Спомен-соби у Дринићу.

Организатор обиљежавања је Документационо-информациони центар "Веритас" у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под "заштитом" мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" су, према евиденцији "Веритаса", убијена и нестала 1.872 Србина.

Хрватска војска је током офанзиве и након напада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

(Срна) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Давид

05.08.2021 10:54

То је онај храм сто га “ ономад “ закључасе?? Запалио би и свијећу , али “ономад” не дадосте па ме заувјек наљутисте !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОМЕН

05.08.2021 14:15

КУКАВИЦАМА И ДЕЗЕРТЕРИМА,БАНДИ ПРОФИТЕРСКОЈ,КОЛИКО ЈЕ РАЊЕНИХ БОРАЦА ИЗ СРБИЈЕ,БРАНЕЋИ КНИН,ОСИМ АРКАНОВИХ ПЉАЧКАША У ЂЕЛЕТОВЦИМА?

ОДГОВОРИТЕ