"У децембру - крај пандемије"; "Нонсенс"

На почетку смо четвртог таласа пандемије. Док се ковид болница у Батајници поново пуни, поједини лекари и медицински радници и даље одбијају да приме вакцину.

Србија 05.08.2021 | 10:07
"У децембру - крај пандемије"; "Нонсенс"

Директорка болнице у Батајници проф. др Татјана Аџић Вукичевић казала је за ТВ Прва да се ситуација погоршала.

"Ситуација почиње да се захуктава имали смо до две недекхе стабилну ситуацију, а за само осам дана имамо 94 лежећа болесника, дуплирао се број", казала је Аџић Вукичевић.

Како наводи, до пре две недеље су били пацијенти различитих старосних група, а сада доминирају млађи пацијенти, углавном невакцинисане особе мушког пола. Клиничке слике пацијената су сличне онима које су биле забележене у априлу. Навела је да су пацијенти у ковид болницама склони наглим променама клиничких слика.

Професор Медицинског факултета у Београду др Горан Белојевић казао је да је четврти талас последица повратка туриста и навео да је држава требало да обесхрабри људи да не путују те да туризма није нужан.

"Национални интерес је изнад туризма. Када је епидемија у питању, не иде се и земље. Мислим да ће бити преко 1.000 новозаражених по једном дану", навео је Белојевић у разговору за ТВ Прва.

Он је навео да пандемија неће трајати дуже од две године, односно да ће се природно завршити у децембру.

Говорећи о делта соју, Белојевић је казао да ће се вирус "вратити одакле је дошао".

"Не утичемо ми или вакцина. Пандемија није под законом људи, већ под контролом природних закона. Десет пута мање људи ће умрети од коронавируса него од шпанске грознице", истакао је он.

Белојевић је објаснио да клима уређаји шире коронавирус, односно да се људи заражавају у затвореном простору, а не на отвореном. Што се тиче мера, Белојевић сматра да уколико пандемија прође, вакцине ће морати да се баце, односно да ће морати да се пренамене ковид болнице.

На питање да ли се вакцинисано, он је изјавио: "Не могу да оболим, нисам се вакцинисао".

Професор Медицинског факултета истакао је да, ако се уведе принудна вакцина, то може да доведе до многих проблема.

"Ако то урадите, 50 одсто ће потписати сагланост... То није добра ситуација. Пола сноси одговорност, пола не", истакао је он.

Аџић Вукичевић је реаговала на ставове Белојевића, рекавши да "прича небулозе" и да се не слаже да ће се пандемија завршити у децембру.

"То је нонсенс. Колега има своје ставове, али скоро 9.000 људи прошло је кроз ову болницу. Људи се даноноћно боре за животе пацијената. Када је реч о вакцинацији радника, нисам део Кризног штаба, на првој линији сам и слушам најтужније приче њих и њихових породица, и сматрам да мора да буде обавезна вакцинација здравствених радника. Ово је нови, неистражени вирус. Број умрлих се не зна. Пандемија може да траје пет година. Шта да радимо, да седимо скрштених руку?... То је неприхатвљиво, одузимате ми време", казала је директорка болнице у Батајници.

Упитана да прокоментарише ситуацију у Израелу и Великој Британији, она је истакла да вирус није настао природним путем, те да нису сви људи кандидати "да легну у ковид болнице". Аџић Вукичевић истиче да тако није било у марту, априлу, када су били већи бројеви тежих случајева.

Вакцина је помогла да вирус ослаби и треба да наставе да раде свој посао", навела је она.

Поводом одлуке Светске здравствене организације да се стави мораторијум на 3. дозу, она је истакла да ће бити прва која ће је примити када се та одлука укине, како се "више нико не би разболео".

Белојевић је на констатацију Аџићеве да су његове речи нонсенс, истакао да је нормално да постоји дискусија.

На питање да ли је био у "црвеној зони", он је одговорио: "Што бих ишао тамо? Свако ради свој посао... Нека дигну хајку на мене - скафандери у болницама су непотребни, прави само проблеме. Вирус не може да се пренесе преко коже. Треба носити визир и маску", истакао је он.

(Б92/Прва)

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Зоко

05.08.2021 08:18

Па они све знају, кад почиње и кад се завршава, ха, ха, ха,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус-Ненад

05.08.2021 08:40

Да ли знају то је упитно,јасно је да одлуцују и како одлуце тако це бити.Јасно је рецено да туризам и путовања нису потребни,знаци гдје си ту си или се треба побунити или постовати.Ми незнамо ни једно ни друго нити постујемо нити се бунимо.

Name

Ре:

05.08.2021 13:08

Пази то, каже ова да у болницу пристижу тежи случајеви, који су углавном невакцинисани. А, шта је са тежим случајевима који су углавном вакцинисани?! Откуд они у болници? Шта су им то ушприцали? Колико је још остало слова грчког алфабета, па да лажу како су вакцинисани фасовали баш тај неки сој?! Измишљају некакве сојеве, како не би било основа да пљуште тужбе против државе.

Name

Мирко

05.08.2021 08:47

Пази ми визира, ко лик из филмова научне фантастике. И још тврде да то од нечег штити ? Штити од здравог разума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.08.2021 09:11

Подрска за Белојевица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.08.2021 09:25

Па србија је победила корону вец одавно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

05.08.2021 09:37

Ко то провјерава, све лажи и неистине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одбијају него шта.

05.08.2021 10:53

Ако би ови доктори пристали да им се парализује језик који шири вирусе, онда би требали можда и ти људи да приме вакцине. Једноставно нема повјерења и решење је НЕ. Што се тиче заразе, неки људи би требали изаћи из властите жабокричине и подигнути свој имунитет. Изаћи мало на њиве са града, бити са дрвосјечама и садити шуме, па да се оправе од лошег живота на градовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈ Крмак

05.08.2021 10:55

Докторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

05.08.2021 15:40

Знаци вирус је још не истразен,а вакцина је истражена хахаха ј… луд збуњеног

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.08.2021 13:17

Пландемија ПРЦ тестова на видику таласају позитивни прц тестови

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаха

09.08.2021 13:20

не мозе лазирана пландемија бити по природним законима... па опсте је познато да је фауцхи финансирао додатак функцији корона вируса истразивање па су му мало додавали функције у wухану и повезаним лабосима, али ево ми смо вец стекли имунитет га глобалистицке небулозе па бисмо замолили докторе и повезане плаценике да уцуте и да се не срамоте висе.

ОДГОВОРИТЕ