Велика анализа: Шта би се догодило да су сви вакцинисани?

Прошле седмице неколико догађаја у САД-у пољуљало је повјерење да је вакцинисање рјешење за излазак из пандемије, но када се мало загребе испод површине долази се до закључка да се тренутни проблем налази у онима који се нису вакцинисали.

Свијет 05.08.2021 | 07:30
Велика анализа: Шта би се догодило да су сви вакцинисани?

Амерички Центар за контролу болести и превенцију измијенио је своје препоруке те свима, без обзира јесу ли вакцинисани или не, савјетовао ношење маски на мјестима гдје се налази много људи. С друге стране, анализа жаришта у Провинцетоwну у Массацхусеттсу открила је да је чак три четвртине заражених ондје покупило вирус иако су били вакинисани, пише Воx. Како се број заражених у САД-у повећава, многи су закључили како су баш вакцинисани “главни мотор” за ширење вируса.

Проблем је у невакцинисаним

Но, докази јасно показују: проблем је у невакцинисаним. Уз више вакцинисаних, тренутни пораст не би био тако велик, а засигурно не би водио до нивоа хоспитализација и броја смрти које се сада биљеже у САД-у.

На невакцинисаност још увијек отпада велика већина случајева заразе, хоспитализација и смрти. Они чине више од 94 посто забиљежених случајева у државама САД-а за које су доступни подаци, показало је прошлонедељно истраживање Каисер Фамилy Фоундатион. У истом или још већем постотку невакцинисани су хоспитализовани или умрли.

Шта се заиста догодило у Провинцетоwну?

На насловницама америчких медија истицало се да је три четвртине заражених било вакцинисано. Но, од више од 900 забиљежених случајева заразе, само седам пацијената је завршило у болници, а нико није умро. Да се то догодило прошле године, када није било вакцина, према статистици, отприлике 90 људи би завршило у болници, а око девет би умрло.

“Подаци потврђују обећање да вакцина масовно спрјечавају тежа обољења, хоспитализације и смрти”, каже Моница Гандхи, докторица специјализована за заразне болести с Калифорнијског свеучилишта и додаје да то главна порука коју је она ишчитала из “случаја Провинцетоwн”. Долази се до закључка да када би свако жариште било као у том америчког граду, корона вирус нам не би правио велике проблеме јер би се мало људи тешко разбољело, као код грипе или прехладе, а велика већина би имала благе или никакве симптоме.

Зараза код вакцинисаних 

Научници још увијек не знају довољно о зарази код вакцинисаних људи. Још није познато колика је могућност да се вакцинисана особа зарази и пренесе вирус на другога. Није познато нити колико ће вакцинисаних особа развити тзв. дуги Цовид и патити од дугорочних ефеката болести који могу бити врло неугодни. Још нема нити довољно података о улози делта соја, који се шири брже од ранијих варијанти и боље може избјећи имунолошки систем. Будући сојеви ту ствар могу закомпликовати још и више.

Но, вакцине су врло ефикасне. Докази показују да она смањују стопу преноса вируса, била то делта варијанта или нека друга. Чак и када се вакцинисана особа зарази, шанса да ће завршити у болници или умријети готово је равна нули. Стручњаци кажу да у великој већини случајева код заражених вакцинисаних готово да и неће бити симптома.

Пфизер је 90 посто ефикасан против хоспитализације и смрти

Анализа података из САД-а, Велике Британије, Канаде и Израела показује да је вакцина Пфизер/БиоНТецх више од 90 посто ефикасан против хоспитализације и смрти, чак и када се гледа делта сој. Амерички ЦДЦ је израчунао да невакцинисани имају осам пута већу шансу да се заразе и имају симптоме болести, 25 већу шансу да буду хоспитализовани, а 24 пута већу шансу да умру, у односу с онима који су вакцинисани.

У Вирџинији 99 посто случајева и 98 посто хоспитализација ове године било је међу онима који нису потпуно вакцинисани, а слични подаци су и у осталим америчким државама за које постоје подаци. “Закључак из свих тих доказа је да су случајеви заразе међу вакцинисанима екстремно ријетки”, каже Јен Катес, директорица у Каисер Фамилy Фоундатион те додаје како ти случајеви сигурно нису “мотор” нових зараза.

Велика је могућност и да вакцина смањују стопу ширења вируса и то је највјеројатније, врло битно. “Вакцинисани врло, могуће имају мању шансу за ширење вируса него невакцинисани”, каже декан Броwн Университy Сцхоол оф Публиц Хеалтх Асхисх Јха. Значи, вакцинисани се теже заражавају, а мања је могућност и да шире вирус.

Но, још није тачно познато колико вакцина смањују ризик од ширења вируса. Прије студије “случаја Провинцетоwн” стручњаци су вјеровали да је мала, или готово никаква, шанса да вакциносани шире вирус. Тај случај их је демантовао јер је 74 посто забиљежених случајева међу вакцинисанима. Тако велики удио доводи до закључка да је готово сигурно дио преноса био међу вакцинисанима.

Како је дошло до заразе у Провинцетоwну?

Треба рећи и да околности у којима се догодио Провинцетоwн нису биле уобичајене. Зараза се проширила током славља америчког Дана независности када су се одржавале велике свечаности на којима је било много људи, с препуним баровима и ресторанима и без одржавања физичке дистанце. Ријетко ће се људи наћи у таквим истим условима током свог уобичајеног одласка у трговину, кафић или ресторан, у биоскоп или позориште.

Оно што је више забринуло научнике у вези заразе у Провинцетоwну је што, међу тестиранима, они заражени вакцинисани су у носу имали исту мјеру вируса као и заражени невакцинисани. Амерички државни званичници су то наводили као оправдање за препоруке о ношењу маски јер им је то био доказ да делта сој може бити толико потентан да га шире и вакцинисани.

Шта би се догодило да су сви вакцинисани?

Стручњаци наводе неколико разлога зашто ова чињеница не би требала бити толико забрињавајућа. Врло мали број вакцинисаних, у односу на невакцинисане, се зарази на догађајима на којима има много људи и буду означени као догађаји на којима се проширила зараза. Друга ствар је што се у овом истраживању вирус детектовао у носу.

Но, могуће је да би другачије резултате добили да су се мјерили нивои вируса у плућима јер би одговор имунолошког система код вакцинисане  особе могао “зауставити” вирус прије него се прошири тијелом. То би смањило и могућност такве особе да зарази друге јер ако има мање вируса у плућима тада пада и могућност да се шири када се издише из уста током говора или смијеха.

Треће, још није познато је ли тај вирус детектован у носу стварна пријетња. Могуће је да је тај вирус код вакцинисаних битно ослабио због имунолошког одговора тијела. Ако је то тако, онда се неће ширити тако лако или се човјек неће лако разбољети.

Засад је највећа могућност да вакцинисани могу ширити вирус, вјероватније више с делта сојем него с ранијим варијантама, но сигурно не толико колико га шире невакцинисани. Оно што је сигурно: да су сви вакцинисани онда се не би морали бринути колико се вирус шири међу онима који су добили своје дозе.

Тада би имали ситуацију као у Провинцетоwн – било би заражених, само неколико људи би се разбољело и то лакше. Но, због вакцина, готово нико не би завршио у болници или не би умро.

(Рапорт.ба)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Здрав нацин зивота?

05.08.2021 05:48

Ста се десило са природним имунитетом? Вакцинација је нацин прављења вјестацког имунитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.08.2021 06:56

Па изгледа да смо природни имунитет стекли ми на Балкану и у источној Европи.

Name

Владо Бања Лука

05.08.2021 06:05

У САДу пола савезних дрзава у којима су на власти републиканци, не спроводе се мјере које прописује фасистицки резим из Бијеле куце. Знаци, у нпр Флориди и Теxасу, све је као и прије пандемије, не носе се маске и не форсира се вакцинација. И погодите ста? Имају пуно мање позитивних или хоспитализованих у односу на Калифорнију у којој је на снази локдаун! Тако да, све је јасно: вакцине не стите! Вакцине су стетне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2021 12:08

Мјере у САД су укинуте јер је већина становништва вакцинисана, а не јер је ето тако неком дошло да их укине..

Name

Гаги

05.08.2021 16:52

Управо тако ја живим у тx и нема маски и може се вакцинисати ко жели

Name

Логика

05.08.2021 06:08

Па није требала читава студија да би се закључило да и вакцинисани људи могу бити носиоци вируса... код људи ослабљеног имунитета, услед било ког разлога, јављају се "опортуне" инфекције, које код здравих нема... а вирус је у нама, код неког, на жалост, са трагичним последицама, код неког апсолутно без симптома болести... А ко преживи, причаће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боцо

05.08.2021 06:14

Што значи, ништа није сигурно али сви би требали да се вакцинишемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок

05.08.2021 07:23

Нема нама среце док је таквих “са земљом у глави” који су против свега па и против вакцине. Док год има препаметних, пре”образованих” индивидуа који неце да се вакцинису ова прица це се растезати и трајати. Да се сви вакцинисемо Цовид би био мање спорадицан од сезонског грипа (само цитирам науцнике јер ја нисам препаметан нити пре-образован) али…имамо ми насе Скептике, као и цитав свијет. Јбг, цути и трпи надајуци се да це Харрy Поттер доци и царобним стапицем оконцати ову посаст. П.С. куку нама са нама.

Name

Ре: Јок

05.08.2021 09:20

А које то научнике цитираш или читаш ? Реномирани научници су потпуно избачени из свих савјетодавних тијела. Не постоји ни један објављени науцни рад у вези са вакцинама по принципу “блинд 1, блинд 2…” , него само таврљање од оних подобних

Name

@Ре Јок

05.08.2021 13:42

Оцигледно је да си за науку само цуо. Ни један реномирани науцник ни под каквим условима не би пристао, апсолутно никада, да сједи у било каквом савјетодавном тијелу. Наука се десава у лабораторијама, не на сједницама, па би савјетовање било професионално самоубиство. Наука је екстремно компетитивна професија, и то је најбољи механизам који осигурава објективност. Погледај било коју науцну базу података, науцни цасописи горе од објављених радова о ковиду и вакцинама, има их на хиљаде. Ови "реномирани" из савјетодавних тијела (и са yоу-тубе, из новина или са портала) нису усли у лабораторију мозда никада, а зиве од (цесто погресног) тумацења тудјих проналазака. Данас сви знамо енглески, потрази науку сам и цак и ако си лаик бицес тако боље обавјестен него да слусас било какве савјетодавце. П.С. није истина да нема објављених радова о вакцинама, као сто рекох потрази сам па се увјери умјесто да слусас друге или да ти ја цитирам овдје.

Name

Ре: @ре: јок

05.08.2021 15:58

Па хајде исцитирајте несто, не би ли ми "обицни" били колико толико упуцени.

Name

Никола Озрен

05.08.2021 06:19

Ста би се десило ниста вакцине су превара и они це наставити да измишљају сојеве да би се поново боцкали.Нико не зели да сноси одговорност ако се нешто деси после вакцине јер појма немају ста она садржи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

05.08.2021 06:19

Све супер - проблем је у невакцинисаним. Ако је то тако како онда објаснити велики пораст заражених и обавезан лоок доwн у Израелу и Исланду у којим је степен вакцинисаних преко 90%?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је.

05.08.2021 08:17

100% је вакцинисан израел, знаци прогласили су да је вакцина спала на 60% застите, знаци супља прица..израел је вакцинисан фајзером, сто је опет бизнис. Требали су спутњик или јос бопје синовац, неби било проблема. Људе које знам да имају лове, сви узели синовац....хехе

Name

Ре Тако је

05.08.2021 12:13

Дајете нетачне инфо, у Израелу није вакцинисано 100%, већ 60% становништва. Укинули су све мјере и наравно да ће расти зараза међу невакцинисаним са могуће тежим посљедицама. Зараза међу вакцинисаним већ није проблем, јер су они заштићени од развоја тешке клиничке слике.

Name

Ноле

05.08.2021 14:28

За ре тако је:а колико процената је застицено од тезе клиницке слике,80-90 посто,ок.А колико заразених за сво ово вријеме од поцетка короне је имало тезу клиницку слику,10-20 посто(и мање,али ајде нека буде овако).Па цему онда вакцина,ста смо добили с тим...

Name

хм

05.08.2021 06:25

боље да погледате ову конференцију доктора за ковид етику него сто сирите лазну фармакопропаганду хттпс://цхилдренсхеалтхдефенсе.еу/аиовг_видеос/доцторс-фор-цовид-етхицс-сyмпосиум-даy-1/?фбцлид=ИwАР3сизqзxГифФјQц-СТруНQДxс1СНЛИQ8тбЛкОнз-Јq6Тое4х31ПФдбАМЛ8

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

05.08.2021 06:28

Значи, ЗДРАВИ невакцинисани угрожавају ЗДРАВЕ потпуно вакцинисане?????!!!!! Лудило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.08.2021 09:35

Хахахаха,браво скептик,тако изгледа додје.А сто је најјаце,они знају да би просле године било висе заразених јер није било вакцине.Знаци,ај сто знају ста це бити у будуцности,па онда казу и за садасњост да нема вакцине било би висе заразених,него сад знају и у прослости ста би било.Па струцњаци силни,ваљда за просло вријеме вази сто је било било је,а не било би овако да је било онако.Тотално лудило,готово је,запетљали су се у своје и лази,и ко је до сад попу.ио фору,попу.ио је,неце висе нико да се вакцинисе...

Name

05.08.2021 06:35

Кажу да умишљеним људима никада не може се ништа објаснити јер они немају логику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

05.08.2021 08:46

У сваком слуцају не би требало бити горе него када нико није био вакцинисан Видјели смо како је тада било а видјет це мо како це сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

05.08.2021 15:47

Кад стадо једном вакцинисес после можеш да радис са њим шта хоћеш

ОДГОВОРИТЕ