Памтити "Олују" као страдање Срба библијских размјера

"Памтимо страдале ближње, али незлопамтимо, освета и мржња умањују онога који су опседнути њима", рекао је патријарх на централној манифестацији поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији "Олуја" 1995. године.

Србија 04.08.2021 | 20:24
Памтити "Олују" као страдање Срба библијских размјера

Централна манифестација поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији "Олуја" 1995. године, одржава се у земунском насељу Бусије. 

У присуству државног врха Србије и руководства Републике Српске, интониране су химне Републике Српске и Србије - "Моја република" и "Боже правде".

На почетку обележавања опело за страдале је одржао патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио да Бог не броји чијих је жртава више, чијих је мање и истакао да су пред Богом све жртве исте, звали се они Јован, Јозо или Јусуф. "Памтимо страдале ближње, али незлопамтимо, освета и мржња умањују онога који су опседнути њима", рекао је патријарх.

"Молећи се данас за страдале, за наше ближње, не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сећања", поручио је патријарх.

"Не смемо заборавити, али морамо опростити", подсетио је поглавар СПЦ на поруку патријарха Германа.

Председник Србије Александар Вучић рекао је окупљенима да показујемо колико волимо свој народ и како нећемо да заборавимо све оно кроз шта су наши Крајишници морали да прођу.

"Када се подсећамо егзодуса и етничког чишћења 250.000 Срба, ми подсећамо себе на то ко смо и куда идемо", поручио је Вучић.

Истакао је да су у наш идентитет заувек уграђене колоне на тракторима.

"Говоримо о ономе идентитету у који су уграђени вечно и Јасеновац и Јадовно, и Пребиловци", рекао је председник.

Вучић је истакао да га је срамота оне Србије које се стидела својих крајишких избеглица, која је затварала своје путеве и друмове да их други Срби не би видели, као да има потребе да се стидимо суза наших.

"Никада то више не сме да се понови", поручио је председник.

Председник је истакао је поносан на чињеницу што је у Србији стасала другачија политика другачија генерација младих људи који хоће поносно и уздигнуто да држе своју српску главу.

"Нећу да се извињавам онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба, хоћу да разговарамо са њима у миру, хоћу да чувам мир, али нећу да газимо по убијеним Србима, нећу да газим по Крајишницима. Никада се као данас није прекрајала историја", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да не треба рачунати да ћемо добити извињење или да ће неко да се покаје због злочина над Србима.

"За њих постоји једна истина - Срби штрче, Срби су непослушни, Срби су непоколебљиви и непокорни, такви нису потребни", рекао је Вучић.

Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је присутнима да су се окупили да памте страдање библијских размера, још једно у низу које се десило Србима са тог простора.

"Страдање које се може и треба сматрати коначним решењем српског питања на простору хрватских држава, у познатој идеологији усташке Независне државе Хрватске, која је промовисала да једну трећину треба побити, једну раселити и једну прекрстити", подсетио је Додик.

Указао је да су данас простори где су живели Срби пусти и празни. "Тамо нису дозволили народу ни да се врати да би остварио своја имовинска друга права", навео је Додик.

Србија и Република Српска обележавају Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Централна церемонија одржава се у земунском насељу Бусије – где се те 1995. године зауставио велики број крајишких Срба.

Обележавању трагичног догађаја за српски народ, који Хрватска слави као дан победе и домовинске захвалности, присуствује председник Србије Александар Вучић и руководство Републике Српске, који су се претходно састали у вили "Мир".

На платоу испред цркве у Бусијама где се одржава свечност окупљено је неколико хиљада грађана.

“Сећам се велике колоне, када су деца, од 10, 15 година на тракторима возили породице… Треба опростити, али не и заборавити”, рекао је за Тањуг један старији господин.

Олуја је, кажу, била геноцид.

“Велики је број протераних, али шта ћете… Таква нам је судбина, да нас протерују са свих места. То је био геноцид, да се више никад не понови”, рекао је један житељ Бусија.

Поводом годишњице, огласили су се државни званичници и удружења, и истакли да је етничко чишћење прошло некажњено, као и да се само неколицина Срба вратила својим кућама, јер услови за повратнике остају незадовољавајући.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину.

Према подацима Комесаријата за избеглице – око 220 хиљада Срба је тада избегло из Хрватске.

Документационо-информациони центар "Веритас" у својој евиденцији има 1.877 имена Срба погинулих и несталих током и након хрватске војне операције.

Од тог броја је 1.228 (65 одсто) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, истиче се у саопштењу те невладине организације.

Многе жртве ни данас нису откривене нити идентификоване.

(БН)

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Саса

04.08.2021 20:02

Зна се тко је крив за таква страдања.Тудјман и Милосевиц који су подизани у висине и пљескајуци их довели на власт болесници мислеци да це вјецно узивати у убијањима и пљацки.Назалост они су своје најблизе обезбиједили за будуцих 200 година да ама бас ниста не раде.Виле су ту и тамо саградјене,јахте се возају по Јадрану и Грцкој а њихова дјеца иду у приватне сколе и иностране факултете.А ста овај недузни и наивни народ ради на скупу данас?Опет буљи и слуса скоро исте будале само са мало мањом реториком мрзње и зла према другима.Једном за сва времена се политицари морају оградити од резима који је донијео толико зла и бола многим мајкама и оцевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гави

04.08.2021 21:32

Да су оволико Срба послали у Книн 95 јос би био нас

Name

Врх

04.08.2021 21:34

Прескочи алију саша србине

Name

Ре саша

04.08.2021 22:40

Зато је БН портал једини у БиХ који дозвољава потпуну демократију па да ти кажем и објасним да не да ниси упућен него си и ограничен , бившу државу која је нестала у сецесији нису нити је Слободан крив нити Туђман крива је комплетна међународна заједница која није поштовала међународно јавно право и наорузала и гурнула народе Југославије у рат најгори од свих тадашњих преседника је био Алија Изетбеговиц и Стипе Месић . Олуја је војна акција хрватске војске и НАТО снага који су очистили хрватску од Срба , под тим истим људима су почињени стравицни злочини које нико до сада није процесуирао или су од тих процеса направили спрдњу ( Главаш). Страшни злочини на Косову и Метохији који су заташкани и сада ти “ Саша” мозес окривити да су јевреји криви сто су јевреји тако да Срби и не треба да живе .

Name

95?

05.08.2021 05:18

Када се договори да се нападне само БИХ, онда нема даље. Све се на то конецнтрише. Циљ је скоро остварен. Алију нападај, марво! Само Алију!

Name

Слобо И фрањо

05.08.2021 16:52

Он мени посавину ја њему крајину и то уз кафицу и wискy да буду сви незадовољни. Ко јос гледа на обицну рају. Ваше је да аплаудирате. .

Name

Паук

04.08.2021 20:57

Нека је мир и спокој убијеним Србима, прогнани немојте заборавити огњишта сачувајте их и обилазите их а ко може нек се и врати.Тим нападом је углавном командовао МПРИ, то јест НАТО организација исто нам мисле и данас.Поздрав за све Србе из Крајине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић Цигановић

04.08.2021 21:00

Био је договорени рат! Погледајте сијасет докуметраца на YТ на ову тему. "Пад Крајине" је тачка на "и"! Сарадња мојих Срба са усташама против Бошњака је историјски апсурд над апсурдима. Сви ће у тим емисијама рећи да је главни и једини циљ ратова 1991-1995 био подјела БиХ! Толико од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

04.08.2021 21:36

А србине сарадња усташа и муслимана против срба

Name

Сабахудине Влаховиц Цигановицу

04.08.2021 22:10

Сто се стиди представи се правим именом. Јест да си некад био србин али ста је било било је буди даље то што си сада.

Name

Да је био

05.08.2021 08:53

И остварио би се 100%.Пусти манипулацију него правду за поцињени геноцид над србима тразити сваки и дан и ноц.....

Name

Сале

04.08.2021 23:01

Ај макар је патријарх нормалан у свему овоме, стета сто сви остали прицају супротно, као да су за говор изабрали све контра од оног сто он казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

04.08.2021 23:19

У ТО ВРИЈЕМЕ ПАМТИМ ДА СЕ " БИБЛИЈСКИХ РАЗМЕРА" ОДВИЈАО ШВЕРЦ ЦИГАРЕТА И ГОРИВА,ОВОГ 'СРПСКОГ МЕСИЈЕ' род и пород му се ОСУШИО ДАБОГДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек.

05.08.2021 01:51

Боже олакшај свакоме па и овим јадним људима што су морали напустити своје домове. Трагедија свију нас људи, већине невини и цивила а све због поступака политичара са првих демократских избора. Боже олакшај тугу и бол свих ових напачених, па и нас од преко милион не-срба што је истјерано са српске територије у БиХ у рату. Наżалост у данашњем свијету неразумјевања, морам појаснити да укључујем и србе и њихове патње из већег ентитета. Свима онима што изгубише дом и на Косову и у Хрватској и БиХ, Боже олакшај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

05.08.2021 01:58

Дали неко размисља о Цовид-19? Нико маску не носи. И даље је зивот невазан на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

05.08.2021 05:32

Постали смо фигуре на шаховској табли. Моћни људи у својим вилама повлаче потезе. Моћни људи психопате, а ми мали мислимо да смо нешто. А само смо зрно. Ни зрно, већ прашина. Ти моћници узимају да се играју, а најбољи играчи су психо народи. Народи који у генетици имају грешку у коду. Хрвати нису лош народ, али имају лош ген. Они и да су најобразованији мисле како би нас уништили. Да ли плином, да ли ножем. То им је ген, и то и сами сни у дубини душе знају. А ми Срби страдалници, никад да научимо лекцију да нас мрзе јер у нашем коду нема тог лошег гена. Ако неки и залута међу нас тај има и те крви, те друге у себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.08.2021 06:34

СВЕ ИСТО СКУПОВИ И АПЛАУЗ.ЗАР ИМ ЈЕ ДО ОВОГА.А КОРОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

05.08.2021 06:40

Мени је искрено жао нашег народа који је протеран из својих крајева, али они су највише а и ми жртве политичких игара а највише нашег почитичког-комунистичког водства тада немојте више да се правите луди а и сада ови што држе говоре нису достојни да причају о њима поготово додик, ђе јасеновачка грађа, наши политичари ће за паре продати све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

05.08.2021 07:04

Памтити олују као највецу издају Српског народа од стране Београда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

10.08.2021 02:46

Тако је памтите и не опраштај те, само то преносите на младе генерације. Све је то кршчански и пише у Библији.

ОДГОВОРИТЕ